Σελίδες

Thessaloniki video tour

16/10/17

Ο επενδυτικός κολοσσός που εξορύσσει Bitcoin και Ethereum




Του Τζεφ Τζον Ρόμπερτς
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Fidelity, Άμπι Τζόνσον, αποκάλυψε σε συνέδριο τεχνολογίας την περασμένη άνοιξη ότι η εταιρεία...
χρηματοοικονομικής μεσιτείας δεν μελετάει απλώς τα κρυπτονομίσματα, αλλά τα εξορύσσει κιόλας. Και βέβαια, βγάζει λεφτά κάνοντάς το.

Η Fidelity έχει εμπλακεί με τον συγκεκριμένο χώρο εδώ και τρία χρόνια, χρησιμοποιώντας τους δικούς της ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να «καλλιεργεί» τα ψηφιακά νομίσματα Bitcoin και Ethereum, τα οποία σήμερα κινούνται στα 4.300 και 300 δολάρια αντίστοιχα.

Ο Χάντλεϊ Στερν της Fidelity Labs είπε στο Fortune ότι το τμήμα εξόρυξης της εταιρείας στις ΗΠΑ δεν είναι μεγάλο και τα κέρδη είναι κυρίως αποτέλεσμα της δραματικής αύξησης της αξίας των κρυπτονομισμάτων.

Η CEO Τζόνσον δεν αποκάλυψε πόσα είναι αυτά τα κέρδη αλλά σύμφωνα με πηγές είπε στο εν λόγω συνέδριο ότι η εταιρεία «βγάζει πολλά λεφτά» από την εξόρυξη.

Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές του 2015 το Bitcoin κινείτο στα 200 δολάρια ενώ το σχετικά πιο πρόσφατο Ethereum ήταν μόλις στα 8 δολάρια στην αρχή του τρέχοντος έτους.


Προφανώς και δεν ενοχλούν κανέναν στην εταιρεία τα κέρδη που βγάζει από την εξόρυξη. Αλλά όπως τονίζει ο Στερν, ο πραγματικός στόχος της εμπλοκής της εταιρείας με την εξόρυξη είναι να μάθει περισσότερα πράγματα για την διογκούμενη αγορά κρυπτονομισμάτων.

«Σκεφθείτε το σαν ένα πείραμα. Ο βασικός λόγος για τον οποίον αρχίσαμε την εξόρυξη, και τη συνεχίζουμε ακόμα, είναι να μάθουμε πώς δουλεύει το δίκτυο και άλλες πτυχές της διαδικασίας» λέει ο Στερν.

Και προσθέτει ότι το εξορυκτικό έργο της Fidelity δεν είναι τεχνικά εξεζητημένο, σε σύγκριση με κάποιες εταιρείες του κλάδου στην Κίνα που συνδέουν γιγαντιαίες αίθουσες εξειδικευμένων ηλεκτρονικών υπολογιστών με φτηνές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως, η Fidelity, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, συνεχίζει να αντλεί πολύτιμα διδάγματα που σχετίζονται π.χ. με την πρόσφατη εκστρατεία για να δημιουργηθούν οι λεγόμενες «διχάλες» στις αλυσίδες των μπλοκ. Η πιο γνωστή τέτοια διχάλα έλαβε χώρα το περασμένο καλοκαίρι με τη δημιουργία του Bitcoin cash.

Το σύνολο των κρυπτονομισμάτων αξίζει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα, και τα διδάγματα που αντλεί η Fidelity από την εμπλοκή της θα μπορούσαν να της δώσουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε μια στιγμή και άλλοι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί προσπαθούν να εισέλθουν στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων.

Πρόσφατα, η J.P. Morgan ξεκίνησε να διαχειρίζεται παραγγελίες πελατών για χρηματοοικονομικά εργαλεία που σχετίζονται με το bitcoin ενώ φημολογείται ότι η Goldman Sachs θα ανοίξει γραφείο trading μόνο για ψηφιακά νομίσματα.