Σελίδες

Thessaloniki video tour

10/9/17

Επίδομα τέκνου μετά από πέντε χρόνια διαμονής στην Κύπρο




Νέες ρυθμίσεις αναφορικά με την παραχώρηση του επιδόματος τέκνου τίθενται σε εφαρμογή από την 1/1/2018. Πρόκειται για ρυθμίσεις που...
πρότεινε το υπουργείο Εργασίας και ψήφισε η Βουλή τον περασμένο Ιούνιο.

Από τις αλλαγές ουσιαστική είναι η διαφοροποίηση της χρονικής προϋπόθεσης για να καταστεί μια οικογένεια δικαιούχα της παροχής. Απαιτείται λοιπόν, πενταετής νόμιμη και συνεχής διαμονή σε έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τρία χρόνια που ισχύει με τον υφιστάμενο νόμο.

Εισάγεται νέα ρύθμιση αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια και το ύψος του επιδόματος αυξάνεται ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας.

Η υφιστάμενη νομοθεσία θέτει σταθερό εισοδηματικό κριτήριο τις €59.000 ετησίως, ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών. Αντίθετα, η νεοψηφισθείσα νομοθεσία διατηρεί τις €59.000 για τα δύο παιδιά και επιπλέον προβλέπει ότι για κάθε επιπρόσθετο παιδί το όριο αυξάνεται κατά €5.000. Θέση του υπουργείου Εργασίας είναι ότι κατ' αυτόν τον τρόπο υποστηρίζονται περισσότερο οι πολύτεκνες οικογένειες.

Επίσης, εισάγεται πρόνοια που επιτρέπει τον έλεγχο από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο έχουν αποξενωθεί περιουσιακά στοιχεία τους τελευταίους 24 μήνες, πριν την υποβολή της αίτησης. Η μέγιστη αξία περιουσίας (ακίνητης, μετοχών, καταθέσεων κ.λπ.) δεν πρέπει να υπερβαίνει το €1,2 εκατ. Στο ποσό αυτό θα συνυπολογίζονται και τα περιουσιακά στοιχεία που αποξενώθηκαν.

Το κόστος των προτεινόμενων αλλαγών, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, υπολογίζεται στα €2,2 εκατ. ετησίως. Ο αριθμός των δικαιούχων οικογενειών σε επίδομα τέκνου ανέρχεται στις 65.000. Εξαρτώμενα παιδιά θεωρούνται μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου ή και του 19ου έτους ηλικίας, ανάλογα πότε το παιδί τελειώνει το σχολείο και για την περίπτωση των φαντάρων ορίζεται το 21ο έτος.

Επίσης, με τροποποίηση της νομοθεσίας για την παραχώρηση του επιδόματος μονογονίας διαγράφηκαν οι περιοριστικές προϋποθέσεις για παιδιά Κύπριους πολίτες, των οποίων όμως, ο γονέας δεν είναι Κύπριος ούτε και υπήκοος χώρας της ΕΕ. Με τη διόρθωση της νομοθεσίας ανοίγει ο δρόμος και για τις περιπτώσεις που ο γονέας είναι υπήκοος τρίτης χώρας. Με την άρση αυτών των δυσμενών διατάξεων θα επωφεληθούν μερικές εκατοντάδες οικογένειες.

Καταληκτικά, η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, έχει ανακοινώσει την απόφαση της Κυβέρνησης για επαναφορά του επιδόματος πολύτεκνης μάνας, πέραν των τεσσάρων παιδιών. Το επίδομα θα είναι ετήσιο και θα έχει τιμητικό χαρακτήρα, όπως δήλωσε παλαιότερα η αρμόδια υπουργός. Ανακοινώσεις επί του θέματος αναμένονται το φθινόπωρο.