Σελίδες

Thessaloniki video tour

9/9/17

Η κατανάλωση οσπρίων βοηθά στην απώλεια βάρους




Η καθημερινή κατανάλωση μίας μερίδας...
οσπρίων, θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 21 κλινικών μελετών, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 940 άνδρες και γυναίκες. Συνολικά, η καθημερινή κατανάλωση 130 γραμμαρίων οσπρίων (ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε ¾ του φλιτζανιού) φάνηκε να συνδέεται με μείωση του σωματικού βάρους κατά 0,34 κιλά σε διάστημα 6 εβδομάδων.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης έρχονται να προστεθούν στα ευρήματα παλαιότερης έρευνας που είχε πραγματοποιήσει η ίδια ομάδα, στην οποία είχε φανεί πως η κατανάλωση οσπρίων σχετίζεται με αύξηση του αισθήματος κορεσμού κατά 31%, η οποία μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε χαμηλότερη συνολική πρόσληψη τροφής.

Κλείνοντας, σχολιάζει πως αν και η παρατηρούμενη απώλεια βάρους είναι μικρή, τα παρόντα ευρήματα δείχνουν ότι απλά και μόνο η ένταξη οσπρίων στο καθημερινό διαιτολόγιο ίσως μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια μείωσης του σωματικού βάρους ή στη διατήρηση της απώλειας.

ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ:

Πληθώρα επιστημονικών μελετών έχει αποδείξει ότι τα όσπρια προστατεύουν από διάφορα είδη καρκίνου,  βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, είναι χρήσιμα στους διαβητικούς και σταθεροποιούν την αρτηριακή πίεση.

Μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι η κατανάλωση οσπρίων σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης,

Τυχαιοποιημένες μελέτες προτείνουν ότι η τακτική  κατανάλωση οσπρίων μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να έχει ευνοϊκές επιπτώσεις στην χοληστερόλη  και στα τριγλυκερίδια του αίματος.

Τα οφέλη της αφορούν και την «σταθεροποίηση» των επιπέδων γλυκόζης του αίματος μεταγευματικά που σχετίζεται με πιθανή βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας.