Σελίδες

Thessaloniki video tour

21/9/17

Φαγητό (σχεδόν) από τον αέρα




Φινλανδοί ερευνητές κατάφεραν να παράξουν ποσότητα μονοκύτταρης πρωτεΐνης- η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φαγητό και...
ζωοτροφή- χρησιμοποιώντας μόνο ηλεκτρισμό και διοξείδιο του άνθρακα, όπως αναφέρει το Reuters.

Αναλυτικότερα, οι επιστήμονες λένε ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη, εφόσον παράγεται σε ικανές ποσότητες, μπορεί να λάβει ειδική επεξεργασία ώστε να εξελιχθεί σε σκόνη πρωτεΐνης- η οποία με τη σειρά της μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τροφή για ανθρώπους ή ζώα.
«Οπότε αυτό που κάνουμε εδώ είναι να καλλιεργούμε μικροοργανισμούς. Και οι πρώτες ύλες για τους μικροοργανισμούς είναι ηλεκτρισμός και διοξείδιο του άνθρακα. Με τον ηλεκτρισμό διασπάμε το νερό, οπότε παίρνουμε υδρογόνο και οξυγόνο, έτσι ώστε το υδρογόνο να λειτουργεί ως πηγή ενέργειας για το κύτταρα και το διοξείδιο του άνθρακα να είναι η πηγή του άνθρακα- επιπρόσθετα έχουμε μη οργανικές θρεπτικές ύλες όπως θειικό αμμώνιο» λέει ο Τζούχα-Πέκα Πιτκάινεν, επικεφαλής επιστήμονας στο VTT (Τεχνικό Ερευνητικό Κέντρο Φινλανδίας).

Ωστόσο, προς το παρόν η παραγωγή μόλις ενός γραμμαρίου της συγκεκριμένης σκόνης πρωτεΐνης χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες. Ο «αντιδραστήρας πρωτεΐνης» έχει μέγεθος περίπου καφετιέρας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε υπάρχει πρόσβαση στον ηλεκτρισμό- ωστόσο, για τον προαναφερθέντα λόγο, η απόσταση που πρέπει να διανυθεί ακόμα μέχρι να χρησιμοποιηθεί για να θρέψει ανθρώπους ή ζώα είναι πολύ μεγάλη, καθώς πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά η αποδοτικότητα της συγκεκριμένης τεχνολογίας.