Σελίδες

Thessaloniki video tour

21/9/17

Η συνταγή της Ημέρας: Μελιτζανόπιτα




Μελιτζανόπιτα...


Υλικά συνταγής

1 πακέτο φύλλα χωριάτικα εμπορίου
5-6 μελιτζάνες
4 πιπεριές Φλωρίνης
200γρ. φέτα
5 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
Λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
ζάχαρη

Διαδικασία συνταγής
Κόβουμε σε λεπτές φέτες τις μελιτζάνες και κατά μήκος σε 2-3 φέτες κάθε πιπεριά. Ανακατεύουμε μισό φλιτζάνι περίπου ελαιόλαδο με αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη και περιχύνουμε τα λαχανικά. Τα ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στο γκρίλ μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Κατά την διάρκεια του ψησίματος γυρνάμε μια φορά τα λαχανικά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε ένα ταψί. Βάζουμε δύο φύλλα στο ταψί έτσι ώστε να περισσεύουν εξωτερικά και να μπορούμε να κλείσουμε στο τέλος από πάνω την πίτα. Βουτυρώνουμε το φύλλο και προσθέτουμε δεύτερο φύλλο χωρίς να το απλώσουμε. Δεν μας πειράζει να το <<τσαλακώσουμε>>. Βουτυρώνουμε ξανά. Συνεχίζουμε με άλλα τρία φύλλα ενώ τα βουτυρώνουμε ελαφρώς. Απλώνουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές και τρίβουμε από πάνω την φέτα. Καρυκεύουμε με πιπέρι και καλύπτουμε με ένα φύλλο. Βουτυρώνουμε ελαφρά και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Αφού τελειώσουν τα φύλλα (βουτυρώνουμε κάθε φύλλο) κλείνουμε την πίτα με τα πρώτα φύλλα που αφήσαμε να περισσεύουν από το ταψί. Βουτυρώνουμε και κόβουμε σε κομμάτια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC-200οC, στο πάνω κάτω, μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Προς το τέλος του ψησίματος βάζουμε την πίτα στον πάτο του φούρνου για να γίνει τραγανό το φύλλο και από κάτω.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.