Σελίδες

Thessaloniki video tour

6/8/17

Έτσι κατέρριψε ο πιλότος του αμερικανικού Super Hornet το συριακό Su-22




Του Αλέξανδρου Θεολόγου
Ο πιλότος που στις 18 Ιουνίου πραγματοποίησε την πρώτη αμερικανική κατάρριψη πάνω από την Συρία, περιγράφει τα τελευταία λεπτά του ...
συριακού Su-22Μ-4 Fitter που εγκλώβισε νοτίως της Τάμπκα.

Οκτώ λεπτά και δύο πύραυλοι. Τόσα χρειάσθηκαν για την πρώτη κατάρριψη από το 1999 αντίπαλου αεροσκάφους από αμερικανικό μαχητικό, αυτή τη φορά πάνω από την Συρία. Θύμα του F/A-18E Super Hornet που πετούσε ο Αντιπλοίαρχος του αμερικανικού Ναυτικού Μάικλ Τρεμελ, ένα συριακό Su-22M-4 Fitter το οποίο στις 18 Ιουνίου “πιάστηκε” να βομβαρδίζει θέσεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) νοτίως της Τάμπκα, του προπυργίου των τζιχαντιστών στην επαρχία της Ράκκα.

Σύμφωνα με την αμερικανική Central Command, μετά την πρώτη προσβολή στις 16:40 μμ θέσεων των αντικυβερνητικών δυνάμεων στην κωμόπολη Τζα’Ντιν από συριακά μαχητικά, εκλήθησαν οι Ρώσοι μέσω της «γραμμής αποκλιμάκωσης» να πουν στους Σύρους να σταματήσουν τις επιδρομές. Ωστόσο, στις 18:43 μμ ένα Su-22 της συριακής Αεροπορίας επέστρεψε για μια νέα επίθεση.
Βάσει των κανόνων εμπλοκής, ο Αντιπλοίαρχος Τρεμέλ ανέλαβε δράση και κατέρριψε το συριακό τζετ. Όμως δεν ήταν τόσο απλό. Ο πρώτος πύραυλος που εκτόξευσε, ένα βλήμα υπερύθρων ΑΙΜ-9Χ, αστόχησε καθώς ο Σύρος πιλότος εκτελώντας ελιγμούς διαφυγής εξαπέλυσε παραπλανητικές θερμοβολίδες (flares). Αντίθετα με τον Sidewinder, ο δεύτερος πύραυλος δεν αστόχησε. Καθοδηγούμενος από ραντάρ, ο AIM-120 AMRAAM βρήκε το συριακό Fitter και το διέλυσε.

Μιλώντας στον βρετανικό ιστότοπο SaveTheRoyalNavy.com, o LCDR M. «MOB» Τremel εξιστορεί πώς έγινε η κατάρριψη: «Δεν είδα τον πιλότο να εκτινάσσεται αλλά ο Νο 2 μου είδε το αλεξίπτωτό του... Το όλο περιστατικό διήρκεσε περίπου οκτώ λεπτά. Δεν επικοινώνησα άμεσα με το συριακό τζετ, αλλά προειδοποιήθηκε αρκετές φορές από το AWACS που μας υποστήριζε».

Η κατάρριψη του συριακού μαχητικού ώθησε τότε την Μόσχα να χαρακτηρίσει ολόκληρη την δυτική Συρία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων (no-fly zone) για τα αμερικανικά αεροπλάνα. «Οποιοδήποτε αεροσκάφος, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών και drones του πολυεθνικού συνασπισμού, εντοπισθεί στις ζώνες επιχειρήσεων δυτικά του ποταμού Ευφράτη από ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις, θα παρακολουθείται από ρωσικές μονάδες αεράμυνας στο έδαφος και ρωσικά αεροσκάφη ως στόχος» ανέφερε χαρακτηριστικά ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Οι Ρώσοι μπορεί να μην χάρηκαν καθόλου με την κατάρριψη του συμμάχου τους, ωστόσο, για τους Ρώσους χειριστές που βρίσκονται στην Συρία, ο Αντιπλοίαρχος Τρεμελ μόνο καλά λόγια έχει να πει. Όπως λέει, «συμπεριφέροντο κάθε φορά με μεγάλο επαγγελματισμό».

Επιχειρώντας με την Μοίρα «Golden Warriors» (Strike Fighter Squadron 87) από το αεροπλανοφόρο USS George H. W. Bush (CVN-77) ο Αντιπλοίαρχος Τρεμελ και ο παραστάτης του μετρούν ήδη 400 πολεμικές αποστολές στο ενεργητικό τους, υποστηρίζοντας στο πλαίσιο της Επιχείρηση Inherent Resolve τις συμμαχικές δυνάμεις των ΗΠΑ που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους. Στο δε αεροσκάφος του, πάνω από τα βαμμένα ινδιάνικα πολεμικά τσεκούρια «τόμαχωκ» που συμβολίζουν τις πολεμικές αποστολές που έχει πετάξει, μια μικρή σιλουέτα αεροπλάνου και μια συριακή σημαία θυμίζουν πως το «302» δεν είναι ένα απλό τζετ του Ναυτικού. Είναι ένα «Sukhoi killer».