Σελίδες

Thessaloniki video tour

21/8/17

O «τατουατζής» που δημιούργησε τον «άνθρωπο-ζέβρα»!




1930. Ένας δερματοστίκτης ζωγραφίζει πεταλούδα στο πόδι μιας όμορφης γυναίκας. Πρόκειται για τον Τζορτζ Μπέρσετ, γνωστό ως...
«βασιλιά των τατουάζ», που ήταν από τους πρώτους που άνοιξαν μαγαζί για τατουάζ στην Βρετανία, στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Γεννήθηκε το 1872 στο Μπρίξτον και από μικρή ηλικία του άρεσε η ζωγραφική και το σκίτσο. Πρώτοι του «πελάτες» ήταν ο μικρότερος αδερφός και οι συμμαθητές του. Στα 12 του χρόνια τον απέβαλαν από το σχολείο επειδή είχε ζωγραφίσει τα κορμιά των συμμαθητών του. Σε ηλικία 16 ετών κατετάγη στο βρετανικό βασιλικό ναυτικό.

Ταξίδεψε στις αποικίες της Αγγλίας, στην Ανατολή, τη Μεσόγειο, την Αφρική και την Ινδία. Ο Μπέρσετ ενθουσιάστηκε με τα σχέδια και τα σύμβολα που είδε στις ασιατικές χώρες, τα οποία ζωγράφιζε στους ναύτες.

Ωστόσο, δεν ήταν ευχαριστημένος με τη ζωή του και σε ένα ταξίδι το έσκασε από το πλοίο και εγκαταστάθηκε στην Ιερουσαλήμ, όπου άνοιξε το πρώτο του μαγαζί για τατουάζ. Ο Μπέρσετ ήταν ανεπιθύμητος από τους ντόπιους καλλιτέχνες και αναγκάστηκε να μετακομίσει στην Ισπανία. Μερικά χρόνια αργότερα, άλλαξε το όνομα του για να μην τον πιάσουν οι αρχές και επέστρεψε στην Αγγλία.

Άνοιξε τσαγκάρικο και περιστασιακά έκανε τατουάζ στο πίσω μέρος του μαγαζιού. Εκείνη την περίοδο γνωρίστηκε με τους Τομ Ρίλεϊ και Σάθερλαντ Μακντόναλντ, οι οποίοι ήταν γνωστοί καλλιτέχνες τατουάζ στην Αγγλία και του έμαθαν καινούργια σχέδια και τεχνικές. Τότε αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τον σχεδιασμό τατουάζ και άνοιξε μαγαζί στη στάση του τρένου Waterloo. Πρώτοι του πελάτες ήταν εργάτες, ναυτικοί και στρατιώτες που έπαιρναν μέρος στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς στη στάση Waterloo σταματούσαν οι περισσότεροι στρατιώτες όταν έφευγαν ή επέστρεφαν από τον πόλεμο.

Σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε γνωστός στη βρετανική κοινωνία και άνθρωποι από όλη την Ευρώπη ταξίδευαν στο Λονδίνο για να αποκτήσουν τατουάζ από τα χέρια του Μπέρσετ. Οι γυναίκες του ζητούσαν να χαράξει στο κορμί τους τα αρχικά του εραστή τους ή ένα λουλούδι, ενώ οι άντρες σύμβολα της χώρας τους και σχέδια που τους έδιναν δύναμη. Ακόμα και ευρωπαίοι μονάρχες επέλεγαν τον Μπέρσετ για τα τατουάζ τους.

Ο βασιλιάς Γιώργος Ε’ του Ηνωμένου Βασιλείου είχε έναν μπλε και κόκκινο δράκο στον ώμο του, o βασιλιάς Αλφόνσος ΙΓ’ της Ισπανίας έναν σταυρό και ο βασιλιάς της Δανίας, Φρειδερίκος  Θ’ μια άγκυρα, έναν δράκο και διάφορα άλλα τατουάζ στα χέρια και στο στήθος. O Μπέρσετ ήταν ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε τον Χόρας Ρίντλερ σε «άνθρωπο ζέβρα», όπως τον αποκαλούσαν. Χρειάστηκε 150 ώρες δουλειάς και τα τατουάζ, σύμφωνα με τον Μπέρσετ, κόστισαν 3.000 λίρες.

Το 1942, σε ηλικία 70 ετών αποσύρθηκε και την επιχείρησή ανέλαβαν οι δύο του γιοι. Ωστόσο, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Βρετανοί στρατιώτες ήθελαν να χαράξουν στο κορμί τους κάτι που θα τους θύμιζε την πατρίδα και την οικογένεια τους και ο Μπέρσετ επέστρεψε στο μαγαζί του. Συνήθως, του ζητούσαν το λιοντάρι του βρετανικού θυρεού, τα πρόσωπα των αγαπημένων τους και τον σταυρό.

Μετά το τέλος του πολέμου του ζητούσαν τατουάζ με αναμνηστικό χαρακτήρα για να θυμούνται τις θυσίες των συντρόφων τους. Ο Μπέρσετ είχε γράψει στο ημερολόγιο του: «Αυτό είναι το ωραίο με τα τατουάζ. Αποτελούν ζωντανή ιστορία καθώς από τα σχέδια μπορείς να δεις πως η διάθεση ενός έθνους αλλάζει». Πέθανε το 1953 σε ηλικία 81 ετών και τα σχέδια του δημοσιεύτηκαν σε βιβλίο με τίτλο «Απομνημονεύματα ενός καλλιτέχνη τατουάζ».