Σελίδες

Thessaloniki video tour

8/8/17

NASA: Ανακαλύψαμε θεμελιώδη στοιχεία στον Τιτάνα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ζωής




Το διαστημικό σκάφος Cassini μπορεί να βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του ταξιδιού...
του, ωστόσο, συνεχίζει την εξερεύνηση του πλανήτη Κρόνου και των δορυφόρων του στέλνοντας πίσω στη Γη πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Η τελευταία ανακάλυψη αφορά τον δορυφόρο Τιτάνα και το γεγονός ότι φιλοξενεί δύο στοιχεία που θεωρούνται θεμελιώδη για την ανάπτυξη ζωής.
Το ένα από αυτά είναι το κυανιούχο βινύλιο που καταγράφηκε στην ανώτερη ατμόσφαιρα του Τιτάνα και το άλλο τα ανιόντα άνθρακα που βρέθηκαν στην ιονόσφαιρά του. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κυανιούχο βινύλιο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και προστασία πιθανών έμβιων οργανισμών στους παγωμένους ωκεανούς μεθανίου, ως αντικαταστάτης του νερού για την δημιουργια μεμβράνης στα περισσότερα κύτταρα. Από την άλλη, τα ανιόντα άνθρακα θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για τον σχηματισμό μεγαλύτερων και πολυπλοκότερων οργανικών μορίων.

Προφανώς κανείς στη NASA δεν ανέφερε ότι βρέθηκαν ζωντανοί οργανισμοί στον Τιτάνα, αλλά αναφέρουν ότι αν υπήρχε πιθανότητα να βρουν κάποια μορφή ζωής, τότε το κυανιούχο βινύλιο θα ήταν σίγουρα ένα βασικό συστατικό της.