Σελίδες

Thessaloniki video tour

7/8/17

Βρετανία: Ποιος CEO κερδίζει... 1.264 φορές τον μισθό των εργαζομένων του




Tα κορυφαία στελέχη των μεγάλων εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Λονδίνο εξακολουθούν να λαμβάνουν μισθούς 160 φορές υψηλότερους ...
από έναν μέσο εργαζόμενο, παρά το γεγονός ότι οι απολαβές τους μειώθηκαν κατά 17% πέρυσι. Συγκεκριμένα, οι CEO των εταιρειών του FTSE100 κέρδιζαν κατά μέσο όρο 4,5 εκατ. στερλίνες το 2016, από 5,4 εκατ. το 2015. Ακόμα κι έτσι όμως ένας μέσος Βρετανός θα χρειαζόταν... 160 χρόνια για να βγάλει τόσα χρήματα.

Όπως αναφέρουν φορείς της αγοράς, η αλλαγή αυτή είναι ευπρόσδεκτη για τον εξορθολογισμό των αμοιβών, ωστόσο, ήρθε πολύ αργά και είναι πολύ περιορισμένη.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έκανε σημαία της κυβέρνησής της την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και των αδικιών στην κοινωνία της Βρετανίας , ωστόσο έναν χρόνο από την ανάληψη της πρωθυπουργίας δεν έχει ακόμα αποκαλύψει συγκεκριμένα μέτρα για τους μισθούς στις επιχειρήσεις. Τον περασμένο Νοέμβριο, υπουργοί πρότειναν αλλαγές τόσο για τις αποζημιώσεις των στελεχών όσο και για τη δομή των ΔΣ. Η αρμόδια υπουργός  Margot James ανέφερε ωστόσο πως σύντομα θα ανακοινωθούν τα μέτρα.

Σύμφωνα με ευρήματα έρευνας που έγιναν σχετικά με τους υψηλόμισθους της Βρετανίας, ο μέσος CEO εταιρείας εισηγμένης στον FTSE100, λάμβανε 129 φορες τον μέσο μισθό ενός οποιουδήποτε εργαζόμενου.

Εξήντα CEOs λάμβαναν πάνω από 100 φορές τον μέσο ετήσιο μισθό των 28.000 λιρών ενός πλήρως απασχολούμενου Βρετανού.

Στον FTSE100 υπάρχουν μόλις έξι γυναίκες CEO, με απολαβές 2,6 εκατ. λίρες, έναντι 4,7 εκατ. για τους άνδρες.

Ο CEO της Carnival Plc, Arnold Donald, κέρδισε 1.264 φορές το ποσό που έλαβε ως μισθό ένας μέσος εργαζόμενος στην ίδια εταιρεία. Για τον CEO της WPP, Martin Sorrell, η αναλογία ήταν στις 1.134 φορές.