Σελίδες

Thessaloniki video tour

8/8/17

Δεν θα πιστεύετε πόσα μικρόβια μεταφέρονται στην τούρτα όταν φυσάτε τα κεράκια!


Η τούρτα «πρωταγωνιστεί» σε κάθε πάρτι γενεθλίων και φυσικά η παράδοση θέλει τον εορτάζοντα να σβήνει τα κεράκια και να κάνει μια ευχή.

Μια νέα επιστημονική μελέτη φέρνει όμως δυσάρεστα νέα, ιδίως για όσους έχουν μικροβιοφοβία, αφού δείχνει πως όταν σβήνει κανείς τα κεράκια στην τούρτα γενεθλίων του μεταφέρει –άθελά του– και αρκετά βακτήρια στο γλυκό.
Σύμφωνα με τα ευρήματα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κλέμσον στη Νότια Καρολίνα, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Food Research, όταν φυσάμε τα κεράκια η παρουσία μικροβίων επάνω στην τούρτα αυξάνεται κατά 1.400%! «Λόγω της μεταφοράς βακτηρίων από το στόμα αυτού που φυσά τα κεράκια επάνω στην τούρτα είναι πιθανή η μετάδοσή τους, όπως και άλλων μικροοργανισμών, στο γλυκό που θα καταναλώσουν οι παρευρισκόμενοι» γράφουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.
Βέβαια, το σχετικό πείραμα που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες έδειξε ότι δεν μεταφέρονται πάντα βακτήρια στην τούρτα όταν κάποιος φυσά τα κεράκια. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες άφησαν την τούρτα τους... πεντακάθαρη, ενώ άλλοι ήταν πιο «γενναιόδωροι».
Όπως αναφέρει ο Πολ Ντόσον, καθηγητής ασφάλειας των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Κλέμσον, «κάποιοι φυσούν τα κεράκια στην τούρτα και δεν μεταφέρουν καθόλου βακτήρια, ενώ μερικοί –για άγνωστους λόγους– μεταφέρουν πάρα πολλά βακτήρια». Ο ίδιος τονίζει βέβαια ότι τα μικρόβια που μεταφέρει ο εορτάζων στην τούρτα δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των καλεσμένων του, εκτός φυσικά κι αν είναι άρρωστος.
(newsone)