Σελίδες

Thessaloniki video tour

9/8/17

Ακατάσχετα τα έκτακτα προνοιακά επιδόματα προς οικονομικά ευάλωτους



Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα έκτακτα προνοιακά επιδόματα προς οικονομικά ευάλωτους πολίτες προστατεύονται πλέον από κατασχέσεις εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Συνήγορος του Πολίτη.

Όπως... 

 
 
 
 
αναφέρει, «με το άρθρο 51 του πολύ πρόσφατου νόμου 4483/2017 (ΦΕΚ Α 107/31.07.17) του υπουργείου Εσωτερικών, προβλέφθηκε ότι τα βοηθήματα που χορηγούνται εκτάκτως από τους δήμους σε οικονομικά αδύναμους και πολύτεκνους «..είναι αφορολόγητα, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχονται ούτε συμψηφίζονται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ και νομικά πρόσωπα αυτών ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιοσδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα».

Ο Συνήγορος είχε διερευνήσει ατοµικές υποθέσεις, κατορθώνοντας µάλιστα να επιλύσει κάποιες εξ αυτών µε επιστροφή των κατασχεµένων ποσών στους πραγµατικούς δικαιούχους. Παράλληλα είχε απευθύνει έγγραφο προς τους συναρµόδιους υπουργούς Οικονοµικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επισηµαίνοντας ότι η κοινωνική πρόνοια των δήµων είναι προστασία που παρέχεται σε άτοµα ή οµάδες µε προγράµµατα πρόληψης και αποκατάστασης και αποσκοπεί να δηµιουργήσει προϋποθέσεις ισότιµης συµµετοχής των ατόµων στην οικονοµική και κοινωνική ζωή και να τους εξασφαλίσει αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Ωστόσο τα βοηθήµατα αυτά δεν υπόκεινται σε καµία γενικής φύσεως προστασία από κατάσχεση.

Η Ανεξάρτητη Αρχή επισηµαίνει ότι η προστασία πρέπει να επεκταθεί και στα προνοιακά επιδόµατα που καταβάλλονται περιοδικά από δηµόσιους φορείς, δεδοµένου ότι ο σκοπός του νοµοθέτη δεν διαφοροποιείται σε ό,τι αφορά τη χορήγησή τους και θεωρεί απαραίτητη την άµεση συνολική επανεξέταση του σχετικού νοµοθετικού πλαισίου.