Σελίδες

Thessaloniki video tour

5/8/17

Βελτιώστε την ποιότητα του ύπνου σας




Σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να κοιμηθούν καλά έχοντας καταστρέψει την ποιότητα του ύπνου τους. Σύμφωνα με τον... Βραζιλιάνο ειδικό σε θέματα ύπνου Ρούμπενς Ρεϊμάου, υπολογίζεται ότι το 35 % του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από αϋπνία. Ο Δρ Ντέιβιντ Ράπαπορτ, του Κέντρου Διαταραχών του Ύπνου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, περιέγραψε τις διαταραχές του ύπνου ως «μία από τις πιο σοβαρές επιδημίες στο ξεκίνημα του αιώνα».

Σίγουρα για μία νύχτα ποιοτικού και καλού ύπνου θα έχετε ακούσει πως το δωμάτιό σας θα πρέπει να είναι το προσωπικό σας ησυχαστήριο και ο χώρος από τον οποίον η πίεση και το άγχος της καθημερινότητας θα μένουν απέξω. Πώς μπορεί όμως κάποιος να δημιουργήσει ένα ιδανικό και ποιοτικό περιβάλλον ύπνου μέσα σε αυτήν την τρελή καθημερινότητα που βιώνουμε;

Μία νύχτα καλού ύπνου εξαρτάται από την άνεση την οποία νιώθετε μέσα στο υπνοδωμάτιό σας. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ιδανική θερμοκρασία του υπνοδωματίου για έναν ποιοτικό ύπνο είναι περίπου οι 18,5 βαθμοί Κελσίου. Η αίσθηση του στρώματος, των σεντονιών και των μαξιλαριών είναι επίσης πολύ σημαντική. Το στρώμα πρέπει να είναι άνετο αλλά και να σας στηρίζει, ώστε να ξυπνάτε ξεκούραστοι και χωρίς πιασίματα ή πόνους.

Το περιβάλλον του υπνοδωματίου και τα οπτικά ερεθίσματα μέσα σε αυτό είναι πολύ σημαντικά. Έχετε ξυπνήσει ποτέ μερικά λεπτά πριν αρχίσει να χτυπάει το ξυπνητήρι, θαυμάζοντας το βιολογικό σας ρολόι; Οι άνθρωποι έχουμε ένα εσωτερικό «ρολόι» που αντιλαμβάνεται τους κύκλους της φύσης -το φως και το σκοτάδι. Το φως του ήλιου γίνεται αισθητό από τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, τα οποία στέλνουν τα μηνύματά τους στον εγκέφαλο. Το φως στο υπνοδωμάτιο επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου σας οπότε, καλό θα είναι να δημιουργήσετε, τις ώρες του ύπνου σας, όσο το δυνατόν πιο σκοτεινό περιβάλλον.

Όσο κοιμάστε, ο εγκέφαλος εξακολουθεί να λειτουργεί και να επεξεργάζεται τους ήχους. Οι θόρυβοι μπορεί να «εισβάλλουν» στον ύπνο σας ακόμα κι αν εσείς δεν τους ακούτε. Εκτός από το να ξυπνήσετε, οι ήχοι μπορεί να σας κάνουν να κινείστε ανήσυχα στο κρεβάτι, να εναλλάσσετε τα στάδια του ύπνου σας ή και να μεταβάλλει ο οργανισμός σας, τους χτύπους της καρδιάς αλλά και την αρτηριακή σας πίεση- όλα αυτά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, που το πρωί να μην θυμάστε τίποτα. Είναι αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ένας ήχος μας ενοχλεί ή όχι, ανάλογα με τους προσωπικούς συνειρμούς που μας δημιουργεί. Γι' αυτό, για παράδειγμα, μία μητέρα, μπορεί να κοιμάται δίπλα στον άντρα της που ροχαλίζει, αλλά ξυπνάει αμέσως μόλις αρχίσει να κλαίει το μωρό της.

Αυτό που αναπνέετε, την ώρα που κοιμάστε, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που θα αισθάνεστε το επόμενο πρωί. Ένα άρωμα που σας αρέσει στον χώρο του ύπνου σας μπορεί να βοηθήσει να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι, ορισμένες μυρωδιές μπορούν να επιβραδύνουν τους παλμούς της καρδιάς και να ρίξουν την αρτηριακή μας πίεση, συμβάλλοντας, έτσι στην χαλάρωση του οργανισμού.

Ό,τι φάτε ή πιείτε, τις ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι, μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας. Τα φαγητά που μπορεί να πέσουν βαριά στο στομάχι, όπως τα τηγανητά ή τα καυτερά, καλό είναι να αποφεύγονται το βράδυ. Το αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει να σας πάρει ο ύπνος, αλλά μπορεί, επίσης, να κάνει δυσκολότερο να παραμείνετε κοιμισμένοι καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, γι' αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται. Η επίδραση της καφεΐνης στον οργανισμό μπορεί να κρατήσει πολλές ώρες, γι' αυτό καλό είναι να μην καταναλώνεται μετά τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Ακόμα επιλέξτε την ώρα που θα πάτε για ύπνο. Αυτό θα εξαρτηθεί από την ώρα που θα σηκωθείτε. Μην κάνετε δουλειά πάνω από το κρεβάτι γιατί με αυτόν τον τρόπο συνδέετε την ξεκούραση και την χαλάρωσή σας με την εργασία. Για καλύτερη ποιότητα μην χρησιμοποιείτε το smartphone και το laptop μισή ώρα πριν πάτε για ύπνο καθώς αυτά μιμούνται το φως του ηλίου και ωθούν τον εγκέφαλο να σταματήσει την έκκριση μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον καρδιακό σας ρυθμό και λέει στο σώμα σας πότε να ξυπνήσει.

Αν τελικά δεν μπορέσετε να κοιμηθείτε μην προσπαθείτε και πάρα πολύ. Σηκωθείτε απλά από το κρεβάτι, πιείτε ένα τσάι και σε καμία περίπτωση μην ανοίξετε υπολογιστή ή τηλεόραση. Θα επιστρέψετε στο κρεβάτι όταν ξανά θελήσετε να κοιμηθείτε και αισθάνεστε κουρασμένοι.

Ελαττώστε την κατανάλωση καφέ. Αποφύγετε να πίνετε καφέ μετά το μεσημέρι και ιδιαίτερα τις απογευματινές ή βραδινές ώρες. Η καφεΐνη επηρεάζει τα βαθύτερα στάδια του ύπνου κι έτσι ακόμη και οι μικρές ποσότητες που περιέχονται στους ντεκαφεϊνέ καφέδες μπορούν να σας φέρουν αϋπνία.

Δεδομένου ότι οι πολλοί άνθρωποι δεν κοιμούνται καλά ή αρκετά, ένας καλός ύπνος το βράδυ είναι ό,τι καλύτερο για να πάει καλά η επόμενη ημέρα αλλά κάνει σίγουρα καλό και στην υγεία σας.