Σελίδες

Thessaloniki video tour

2/8/17

Η γυμναστική που «εκπαιδεύει» μεταβολισμό, καρδιά και πνεύμονες...




Είναι η νέα τάση στο χώρο του fitness και αριθμεί ήδη πολλούς ακόλουθους...
Ίσως έχετε ακούσει για την υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT), ένα είδος καρδιαγγειακής γυμναστικής που περιλαμβάνει σύντομα «ξεσπάσματα» αναερόβιας άσκησης και περιόδους ανάκαμψης.
Η διαλειμματική προπόνηση βοηθά στη μαζική καύση θερμίδων, στη μείωση του ποσοστού λίπους στο σώμα αλλά και στη διαμόρφωση του μεταβολικού ρυθμού.

Ένα άλλο είδος διαλειμματικής προπόνησης που έχει έρθει στο προσκήνιο τον τελευταίο καιρό είναι ο λεγόμενος μεταβολικός καθορισμός –metabolic conditioning ή MetCon. Αυτό το είδος προπόνησης έχει σχεδιαστεί ώστε να βελτιώνει την παροχέτευση θρεπτικών συστατικών στο σώμα μέσω προκαθορισμένων αναλογιών γυμναστικής και ξεκούρασης.

Παλαιότερα επικρατούσε η άποψη ότι η μακράς διάρκειας προπόνηση αντοχής (endurance training) είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας. Πλέον, οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να βελτιώσουμε την καρδιοαναπνευστική μας ικανότητα.

Όλο και περισσότερες μελέτες επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της διαλειμματικής προπόνησης, δηλαδή της εναλλαγής προπόνησης υψηλής και χαμηλής έντασης, στη βελτίωση της λειτουργίας καρδιάς και πνευμόνων.

Παράλληλα, η γυμναστικής υψηλής έντασης είναι εξίσου αποτελεσματική με την παραδοσιακή προπόνηση αντοχής στην καύση του περιττού λίπους. Μάλιστα, με τη γυμναστική υψηλής έντασης συνεχίζουμε να καταναλώνουμε θερμίδες (ενέργεια) και να καίμε λίπος και μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης.

Στόχος του metabolic conditioning είναι να εκπαιδευτεί το σώμα να δουλεύει σε υψηλότερη ένταση και να αυξηθεί η αποδοτικότητα αποθήκευσης και παροχέτευσης ενέργειας.

Πρέπει η καρδιά μας και το σώμα μας εν γένει να δουλέψουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους και μετά να ανακάμψουμε για λίγα λεπτά. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται εναλλάξ αρκετές φορές κατά τη διαλειμματική προπόνηση. Όσο συχνότερα γυμναζόμαστε κατ' αυτόν τον τρόπο, τόσο πιο αποδοτικά λειτουργεί ο οργανισμός μας. Με άλλα λόγια, το σώμα μας θα είναι σε θέση να παρέχει οξυγόνο, να μεταφέρει το αίμα και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τις προπόνησης με λιγότερο κόπο.