Σελίδες

Thessaloniki video tour

5/8/17

Συναισθηματικό φαγητό - Να πώς θα βάλεις τέλος στη βλαβερή συνήθεια




Μήπως, κάθε φορά που έχεις ένταση, άγχος ή νιώθεις στεναχώρια, το ρίχνεις στο φαγητό; Μην ντρέπεσαι, το κάνουμε όλοι. Πέρα από περιττά ...κιλά, η συνήθεια αυτή μπορεί να διαιωνίσει την κακή διάθεση που μας οδηγεί εκεί ενώ, σίγουρα, το να «κρύβεσαι πίσω από το φαγητό» δεν θα βελτιώσει και τις εξωτερικές συνθήκες που σου το προκάλεσαν εξαρχής.

Τι μπορείς να κάνεις για να απαλαγείς από το συναισθηματικό φαγητό; Κατ’αρχήν, να τρως πιο αργά και να είσαι περισσότερο παρών στη διαδικασία. Παρακάτω βρες τα σημάδια που αποδεικνύουν αν και εσύ είσαι θύμα του συναισθηματικού φαγητού και ανακάλυψε τους καλύτερους τρόπους για να βάλεις τέλος μια και καλή.

Μήπως…

Συνεχίζεις να τρως ακόμα κι αν είσαι χορτάτη;

Τρως ενώ έχεις και διάφορες άλλες ασχολίες (βλέπεις TV, δουλεύεις, μαγειρεύεις κτλ);

Τρως πολλά σνακ αλλά προσπερνάς τα κανονικά γευμάτα;

Αγνοείς το συναίσθημα της πείνας ή «ξεχνάς να φας»;

Δεν έχεις αίσθηση της μερίδας, απλά τρως ό,τι υπάρχει στο πιάτο σου;

Νιώθεις ενοχές απέναντι στο τι τρως, κριτικάρεις τις επιλογές σου, χωρίζεις τα φαγητά σε κακά και κακά;

Τότε είσαι θύμα του συναισθηματικού φαγητού!

Η λύση!

Εφόσον η αιτία είναι ψυχολογική και αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μία άμεση λύση που να λειτουργεί για όλους. Ωστόσο, σημαντική διαφορά σε κάθε περίπτωση φέρνει η «διαισθητική διατροφή». Στον αντίποδα του συναισθηματικού φαγητού, η διαισθητική διατροφή μειώνει τις ενοχές και επικεντρώνεται στην σωστή θρέψη του οργανισμού τις μοναδικές ανάγκες και επιθυμίες του καθενός.

Στην πραγματικότητα, διαισθητική διατροφή σημαίνει το να είσαι ευαίσθητος και ανοιχτός στις διατροφικές διαθέσεις του οργανισμού σου. Έτσι, μπορεί να είναι οκ να φας ένα κομμάτι κέικ μια φορά, αλλά όχι το να τρως γλυκά όλη μέρα μουδιάζοντας έτσι τα συναισθήματά σου.

Η διαισθητική διατροφή συγγενεύει με το mindful eating (να τρώς συνειδητά, να είσαι παρών νοητικά και πνευματικά όταν τρως) και στην ουσία σημαίνει το να τρως με ένα σκοπό και όχι απλά επειδή είναι ώρα για φαγητό ή επειδή κάποια δίαιτα σου το επιβάλει. Πώς όμως θα αρχίσεις να ακούς περισσότερο το σώμα σου και να τρως πλέον, «διαισθητικά»;

#1 Μην κρύβεσαι από τα συναισθηματά σου. Δοκίμασε γιόγκα, ασκήσεις αναπνοής, άσκηση, διαλογισμό, μασάζ, να κρατάς ημερολόγιο. Όλα αυτά θα σε βοηθήσουν να μένεις σε σύνδεση με το σώμα και την ψυχή σου.

#2 Κράτα ένα ημερολόγιο διατροφής. Κατάγραψε, πέρα από το τι τρως καθημερινά, και το πώς νιώθεις κάθε μέρα.

#3 Παρατήρησε πότε τρως συναισθηματικά

#4 Αναρωτήσου «Θέλω να το φάω αυτό απλά και μόνο επειδή το βλέπω;»

#5 Απόλαυσε κάθε μπουκιά με όλες σου τις αισθήσεις. Μύρισε κάθε μπουκιά, μάσα πολύ και καλά, παρατήρησε τα χρώμα και τις υφές, τον ήχο που κάνει όταν τρως.

#6 Όταν τρως, κάνε μόνο αυτό. Μην μιλάς, μην δουλεύεις, μην απασχολείσαι με άλλες δραστηριότητες.

#7 Φάε αργά. Προσπάθησε να αφιερώνεις πάνω από 15-20 λεπτά σε κάθε γεύμα και άφηνε το πιρούνι κάτω μετά από κάθε μπουκιά.

#8 Παρατήρησε τον τρόπο που τρως. Αργά ή γρήγορα; Μασάς καλά; Νιώθεις ενοχές ή καλά όταν τρως;

#9 Αμφισβήτησε τους χρόνους και τις συνήθειες της διατροφής σου. Ίσως να πρέπει τώρα να προσαρμοστούν στο νέο τρόπο που τρέφεσαι.

#10 Μην αγχώνεσαι από την εκάστοτε λιγούρα. Θυμίσου ότι πλέον εσύ έχεις τον πλήρη έλεγχο.

#11 Έχε υπομονή και δέιξε συμπάθεια για τα συναισθήματα και τις ανάγκες σου. Μην κριτικάρεις τον εαυτό σου ή τις επιλογές σου. Επικεντρώσου στην πρόοδο και όχι την τελειότητα.