Σελίδες

Thessaloniki video tour

5/8/17

Aντιμετωπίστε το άγχος αποχωρισμού μ’ αυτούς τους 6 απλούς τρόπους




Το κάτω χειλάκι αρχίζει να τρέμει, τα φρύδια ζαρώνουν και τα μάτια γεμίζουν δάκρυα. Όχι, δεν συνέβη κάτι κακό στο μικρό σας. Απλώς...
θέλετε να πάτε στην τουαλέτα. Ή στο σούπερ μάρκετ. Ή στη δουλειά. Ένα νήπιο δυσκολεύεται φοβερά να αποχωριστεί τη μαμά του. Το «άγχος αποχωρισμού», όπως το ονομάζουν οι ειδικοί, είναι όμως αντιμετωπίσιμο –αρκεί να ξέρεις τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις.


Μην φεύγετε κρυφά
Σύμφωνα με  άρθρο της παιδοψυχολόγου Katie Hurley , πρέπει να αντισταθείτε στον πειρασμό να φύγετε κρυφά, όσο το παιδί είναι απασχολημένο –παρά το ότι μοιάζει ευκολότερο και για τους δυο. «Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να δημιουργήσει περισσότερο στρες στο παιδί στη συνέχεια της ημέρας. Λάβετε υπ’ όψη σας τα συναισθήματα του παιδιού και προσπαθήστε να εξομαλύνετε τους φόβους του. Είναι απόλυτα φυσικό να νιώθει φοβισμένο –λίγη κατανόηση, μπορεί να το βοηθήσει να νιώσει ασφαλές.»
Να είστε ευδιάθετοι
Όπως επισημαίνει η K. Hurley «Δώστε σημασία στη γλώσσα του σώματος, όσο λέτε “αντίο”. Μπορεί να νιώθετε στεναχωρημένοι, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το παιδί να νιώσει ασφαλές. Να είστε χαμογελαστοί κι ευχάριστοι, για να αποτελέσετε ένα εύθυμο παράδειγμα αποχαιρετισμού για το παιδί.»
Πείτε την αλήθεια (αλλά όχι όλη)
Αν πρόκειται να πάτε σινεμά και σκοπεύετε να αφήσετε το παιδί με τη γιαγιά, τη θεία ή κάποια νταντά, δεν χρειάζεται να το ενημερώσετε –όσο είναι ακόμη μικρό- για το διασκεδαστικό πλάνο σας. Εξηγήστε του ότι πρόκειται να λείψετε, καληνυχτίζοντάς το παρέα με το άτομο που θα το φροντίσει, για να αγοράσετε γάλα ή να κάνετε μια δουλειά. Όταν μεγαλώσει λιγάκι, μπορείτε να πείτε κάτι όπως: «Θυμάσαι που πήγαμε θέατρο όλοι μαζί; Σήμερα, θα πάμε με τον μπαμπά σε ένα θέατρο για μεγάλους.».
Σχεδιάστε την αποχώρησή σας τη σωστή στιγμή
Όπως επισημαίνει σε άρθρο της, η σύμβουλος γονέων Sue Atkins,  πρέπει να προσέχουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αποχωριζόμαστε τα παιδιά, με άξονα την κάλυψη των φυσικών αναγκών τους. Προτιμήστε να φύγετε, όταν το παιδί θα είναι λιγότερο συναισθηματικό, έχοντας καλύψει τις ανάγκες του για φαγητό και ξεκούραση.
Φτιάξτε μια ρουτίνα αποχωρισμού
Η Hurley προτείνει να καθιερώσετε μια ρουτίνα πριν τη… μεγάλη φυγή. Ενδεικτικά, η παιδοψυχολόγος προτείνει:
-Μια «ειδική» χειραψία
-Μια ξεχωριστή αγκαλιά ή ένα high five
-Ένα συγκεκριμένο αντικείμενο το οποίο θα «γεμίζετε αγάπη» και θα το δίνετε στο παιδί πριν το αφήσετε στον παιδικό σταθμό ή πριν φύγετε απ’ το σπίτι.
Όταν πείτε «Φεύγω», φύγετε!
Η Atkins επισημαίνει: «Πείτε ένα ζεστό, τρυφερό και σίγουρο “αντίο”. Μείνετε ήρεμοι και δείξτε αυτοπεποίθηση. Διαβεβαιώστε το παιδί ότι θα γυρίσετε σύντομα και εξηγήστε με απλά λόγια πόσο θα λείψετε». Συνεχίζοντας, τονίζει ότι δεν πρέπει να «τραβάμε» τον αποχωρισμό, αλλά να φεύγουμε χωρίς «πισωγυρίσματα» όταν το λέμε –το αντίθετο, θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. 
Τέλος, υπογραμμίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να επιστρέψετε όταν υποσχεθείτε ότι θα επιστρέψετε. «Έτσι θα αναπτύξει το παιδί το αίσθημα της εμπιστοσύνης που θα το βοηθήσει να αντεπεξέλθει. Μην το απογοητεύσετε –θα τρομάξει».