Σελίδες

Thessaloniki video tour

7/7/17

Οι Ευρωπαίοι «πίνουν μέχρι θανάτου»




Οι καταναλωτικές συνήθειες της Ευρώπης θέτουν τους πολίτες της σε σοβαρό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πεπτικού συστήματος, όπως αναφέρει μια νέα έκθεση από τους...
κορυφαίους γιατρούς της ηπείρου.

Ο μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει από ένα έως τέσσερα ποτά την ημέρα, αρκετά για να τον κατατάξουν στους «μέτριους» πότες και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του οισοφάγου, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα από την United European Gastroenterology, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση ανθρώπων που ειδικεύονται στο θέμα.

«Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν γνωρίζει ότι το αλκοόλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αυτούς τους καρκίνους», δήλωσε η καθηγήτρια Helena Cortez-Pinto, γαστρεντερολόγος στο Νοσοκομείο Universitário de Santa Maria της Λισαβόνας. «Αυτά τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι ξεκάθαρα για την υπηρεσία».

Η ομάδα ανέλυσε τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, τα οποία δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι πίνουν περισσότερο από τους ανθρώπους σε οποιαδήποτε άλλη ήπειρο, κατά μέσο όρο 11,2 λίτρα αλκοόλ ετησίως- το ισοδύναμο μόλις κάτω από δύο ποτά την ημέρα.

Οι Αμερικανοί πίνουν 20% λιγότερο αλκοόλ κάθε χρόνο από τους Ευρωπαίους, ενώ ο μέσος Αφρικανός πίνει το μισό αυτής της ποσότητας. Ένας στους πέντε Ευρωπαίους άνω των 15 ετών πίνει "πολύ" -περισσότερο από τέσσερα αλκοολούχα ποτά- τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου υποστήριξε τα συμπεράσματα της έκθεσης, επισημαίνοντας τα σχόλια στην ιστοσελίδα της που σημειώνουν ότι "ο περιορισμός της κατανάλωσης οινοπνεύματος σε όχι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για άνδρες και ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες θα μπορούσε να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, ανάμεσά τους και τον περιορισμό του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου".
Σχεδόν ένας στους τέσσερις θανάτους από γαστρεντερικές νόσους μπορεί να αποδοθεί στην πρόσληψη αλκοόλ, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που εκδόθηκε το 2014.

"Υπάρχουν καρκινογόνες επιδράσεις από το αλκοόλ που επηρεάζουν κυρίως την γαστρεντερική οδό", δήλωσε ο Richard Gardner, διευθύνων σύμβουλος της Βρετανικής Εταιρείας Γαστρεντερολογίας. "Βασικά, δεν υπάρχει ακίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ".

Οι νέες περιπτώσεις καρκίνου αναμένεται να αυξηθούν από 14 εκατομμύρια το 2012 σε 22 εκατομμύρια μέχρι το 2030, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Ταυτόχρονα, οι ετήσιοι θάνατοι από καρκίνο αναμένεται να αυξηθούν από 8,2 εκατομμύρια σε 13 εκατομμύρια, πιστεύει η ερευνητική ομάδα.

"Πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές πρωτοβουλίες όπως η ελάχιστη τιμολόγηση και η μείωση της πρόσβασης στο αλκοόλ για να αποφευχθούν πολλά μελλοντικά θύματα", δήλωσε ο Markus Peck, πρόεδρος του τμήματος γαστρεντερολογίας και ηπατολογίας, ενδοκρινολογίας και νεφρολογίας στο Klinikum Klagenfurt Hospital στην Αυστρία.