Σελίδες

Thessaloniki video tour

7/7/17

Οσο πιο ελαφρύ το καρπούζι, τόσο πιο γλυκιά η σάρκα του




Κείμενο: Νικολέτα Μακρυωνίτου
Φρούτα
Καρπούζι: Παρότι οι ρίζες του χάνονται στα άνυδρα εδάφη της τροπικής Αφρικής, οι καρπουζιές καταλαμβάνουν πάνω από ...
150.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα, δείχνοντας σημαντική προτίμηση στις περιοχές της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης. Τα υπαίθρια καρπούζια, που αγαπούν τη ζέστη αλλά και τα πλούσια, γόνιμα εδάφη, τα βρίσκουμε στις αγορές από τέλη Ιουνίου μέχρι τέλη Αυγούστου, ανάλογα με την περιοχή και το επιμέρους κλίμα. Αν και η καλλιέργειά του δεν αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες, οπότε οι ψεκασμοί είναι περιορισμένοι, μπορούμε να βρούμε στα εξειδικευμένα καταστήματα βιολογικά καρπούζια, αλλά και καρπούζια ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Από τις πιο σημαντικές ποικιλίες και υβρίδια της ελληνικής αγοράς είναι τα Crimson Sweet, τα Blue Ribbon, τα Sugar Baby και τα Charleston Grey, ενώ τελευταία βρίσκουμε και κάποια υβρίδια άσπερμων καρπουζιών, τα μίνι καρπούζια (βάρους 1,5 - 2 κιλών) και κάποια άλλα με κίτρινο χρώμα σάρκας. Οσο πιο ελαφρύ είναι το καρπούζι, τόσο πιο γλυκιά και ώριμη θα είναι η σάρκα του. Αν και συντηρείται σε δροσερό μέρος για 2 με 3 εβδομάδες, μόλις το κόψουμε, θα πρέπει να το καταναλώσουμε σύντομα κι εντός 2 - 3 ημερών. Καταρρίπτοντας τους μύθους που το ακολουθούν, το καρπούζι δεν περιέχει μόνο ζάχαρη και νερό, αλλά και άφθονες βιταμίνες, φυτικές ίνες, λυκοπένιο, κάλιο, άρα είναι ευεργετικό για τον οργανισμό.

Είναι καλή εποχή για: Βερίκοκα, Βύσσινα, Δαμάσκηνα, Κεράσια, Κορόμηλα, Νεκταρίνια, Ροδάκινα, Καρπούζια, Πεπόνια

Τώρα βρίσκουμε τα τελευταία: Καλοκαιρινά πορτοκάλια (Βαλέντσια), Μούσμουλα

Ψυγείου είναι: Αβοκάντο, Ακτινίδια, Αχλάδια, Μήλα, Γκρέιπφρουτ, Λεμόνια, Χειμερινά πορτοκάλια