Σελίδες

Thessaloniki video tour

26/7/17

Καταγράφουν ασυνόδευτους ανηλίκους ως ενήλικες




Δύο απόπειρες αυτοκτονίας, περιστατικό αυτοτραυματισμού με χαρακιές στα χέρια, συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης είναι...
ορισμένες από τις επιπτώσεις που διαπίστωσε ερευνήτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Human Rights Watch από συνεντεύξεις της με ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στη Λέσβο, οι οποίοι αναφέρουν ότι έχουν ταυτοποιηθεί εσφαλμένα από τις αρμόδιες αρχές ως ενήλικες.

Πραγματοποιώντας επισκέψεις στη Λέσβο τον Μάιο και τον Ιούνιο, η ερευνήτρια Εύα Κοσέ μίλησε με 20 παιδιά, εκ των οποίων κάποια είναι ηλικίας 15 ετών αλλά έχουν καταγραφεί ως ενήλικες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως της ανέφεραν και διαπίστωσε η ίδια, εάν ένα παιδί έχει προφίλ οικονομικού μετανάστη δεν ακολουθείται πάντα η προβλεπόμενη διαδικασία ταυτοποίησης της ηλικίας. Σε άλλες περιπτώσεις, τα παιδιά παραπέμπονται σε οδοντίατρο στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, ο οποίος προσπαθεί να διαπιστώσει την ηλικία τους παρατηρώντας εάν έχουν φυτρώσει φρονιμίτες στην οδοντοστοιχία τους. Η απόκλιση όμως που αφήνει η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να οδηγήσει σε λάθη.

Οπως εξηγεί η κ. Κοσέ, άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο ίδιο μέρος έχουν διαπιστώσει ότι τουλάχιστον 60 παιδιά καταγράφηκαν ως ενήλικες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συμβιώνουν με τον υπόλοιπο πληθυσμό στο κέντρο της Μόριας και να εκτίθενται σε κινδύνους. «Οι συνθήκες διαμονής τους είναι κακές. Κάποια από αυτά τα παιδιά έχουν τραυματιστεί σε επεισόδια ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες ακόμη και κατά τη διάρκεια του συσσιτίου, όταν πρέπει να περιμένουν στην ίδια ουρά με ενήλικες που τους σπρώχνουν.

Οι επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία είναι μεγάλες, από το γεγονός ότι δεν έχει γίνει δεκτή η πραγματική τους ηλικία», εξηγεί στην «Κ» η κ. Κοσέ.

Ο Ζαχίντ, με καταγωγή από το Πακιστάν, είναι ένα από τα παιδιά που μίλησαν στην ερευνήτρια στη Λέσβο. Οπως της είπε, όταν έφτασε στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 201, ήταν 16 ετών. «Στα χαρτιά όμως, παρότι είπα την ηλικία μου, έγραψαν ότι ήμουν 19. Δεν με πήγαν ούτε στον γιατρό», είπε. Τον κράτησαν, όπως ανέφερε, για 15 ημέρες στον χώρο των ασυνόδευτων ανηλίκων και στη συνέχεια τον τοποθέτησαν μαζί με τους ενήλικες.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ομοεθνείς τους πείθουν τα παιδιά να δηλώσουν από μόνα τους ότι είναι ενήλικες. Οπως στην περίπτωση του 16χρονου Χασάν από το Πακιστάν. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως λέει η κ. Κοσέ, δεν ακολουθείται πάντα η προβλεπόμενη διαδικασία, με αποτέλεσμα να γίνεται δεκτή η λανθασμένη ηλικία που αναφέρουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι. «Πόσα παιδιά σαν κι αυτά έχουν χαθεί σε αυτή τη διαδικασία και δεν τα έχει εντοπίσει κανείς;» αναρωτιέται η κ. Κοσέ.