Σελίδες

Thessaloniki video tour

14/7/17

Το ερειπωμένο θέρετρο των Ναζί που γίνεται πολυτελές καταφύγιο για πλουσίους!




Τρία χρόνια πριν την εισβολή των Ναζί στην Πολωνία το 1939, ο Αδόλφος Χίτλερ διέταξε την...
κατασκευή του μεγαλύτερου τουριστικού θέρετρου στον κόσμο, κατά μήκος της ακτογραμμής της νήσου Rügen.

Οι Ναζί το αποκαλούσαν Prora και ήταν χωρητικότητας 20.000 παραθεριστών, Γερμανών εργατών κυρίως που αναζητούσαν ξεκούραση από την κοπιαστική εργασία τους στα εργοστάσια.

Η Πράρα προοριζόταν να ανακουφίσει τον κουρασμένο Γερμανό εργάτη που απομακρύνθηκε σε ένα εργοστάσιο χωρίς ανάπαυση. Σύμφωνα με τον ιστορικό Roger Moorhouse, το θέρετρο έπαιζε ουσιαστικά τον ρόλο του... καρότου για τη Γκεστάπο: να πάρει με το μέρος του Χίτλερ τον γερμανικό λαό.

Ωστόσο, μετά ξεκίνησε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και η κατασκευή του Prora σταμάτησε... μέχρι σήμερα.

Το 1936, η Γερμανία εξακολουθούσε να ακολουθεί το δόγμα της «κοινότητας του λαού» που είχε υιοθετήσει από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και το οποίο ήθελε να δώσει το μήνυμα ότι οι Γερμανοί παραμένουν ενωμένοι ό,τι κι αν συμβεί.

Τα επόμενα τρία χρόνια, πάνω από 9.000 εργάτες άρχισαν να χτίζουν ένα κτήριο μήκους 3 χλμ από τούβλα και σκυρόδεμα. Σύμφωνα με τον Moorhouse,πρόκειται για ένα «μνημείο μεγαλομανίας από πέτρα».

Όπως αναφέρει στο Business Insider ο Roger Moorhouse, οι φωτογραφίες δεν μπορούν να αποτυπώσουν το τρομακτικό μέγεθος της εγκατάστασης. Όπως λέει, πρόκειται για ένα από τα πλέον εντυπωσιακά κτίσματα στον κόσμο.

Όμως με την επικράτηση του γ' ράιχ και την καταστροφική του πορεία στην Ευρώπη, οι Γερμανοί εργάτες έπρεπε να επιστρέψουν στα εργοστάσια κι έτσι η Prora πέρασε στο περιθώριο σαν ένα όνειρο των Ναζί που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και αφέθηκε να σαπίζει επί δεκαετίες... μέχρι το 2013, χρονιά που η γερμανική εταιρεία ακινήτων Metropole Marketing αγόρασε τα δικαιώματα με στόχο να επανεκκινήσει το έργο και να ξαναχτίσει το θέρετρο με τη μορφή πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών και εγκαταστάσεων σπα, αλλά και ενός πλήρως εξοπλισμένο συγκρότημα κατοικιών.



Η Metropole σχεδιάζει να τελειώσει την πλήρη αναστήλωση μέχρι το 2022, αν και τα διαμερίσματα αλλά και οι εξοχικές κατοικίες είναι ήδη έτοιμες προς πώληση.



Το κόστος τους κυμαίνεται από $400.000 έως $725.000 και, όπως αναφέρει το Business Insider είναι όλα υπερσύγχρονα, με θερμαινόμενα πατώματα, γυάλινους ανελκυστήρες και παροχή υπηρεσιών πλυσίματος ρούχων. Ολα τα σπίτια έχουν θέα στη Βαλτική Θάλασσα.

Το κτίσμα απέχει τρεις ώρες με το αυτοκίνητο από το Βερολίνο.

Δείτε φωτογραφίες: