Σελίδες

Thessaloniki video tour

4/7/17

Δείτε τι συγκλονιστικό συμβαίνει στο παρεκκλήσι προς τιμήν του Αγίου Παϊσίου




Η αληθινή πίστη οδηγεί τον άνθρωπο σε απίστευτα έργα τα...
οποία πολλές φορές δεν συλλαμβάνει ο απλός κοινός  νους .  Ρωσία και Ελλάδα είναι  δύο ορθόδοξες χώρες στις οποίες υπάρχει πλήθος ναών και παρεκκλησιών πολλά από τα οποία αποτελούν έργα πραγματικής πίστης και ανθρώπινης θέλησης.   Το συγκλονιστικό σύμφωνα με ρωσικό δημοσίευμα είναι  η δημιουργία ενός παρεκκλησίου προς τιμή του Αγίου Παΐσίου του Αθωνίτη , και ενός περίεργου ρωσικού ορθόδοξου ναού ιγκλού που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Μια βελανιδιά 300 ετών η οποία έχει σωθεί από την φωτιά και την καταστροφή από έναν ευσεβή Έλληνα ορθόδοξο πιστό , μετατράπηκε σε  ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Παΐσιο τον Αθωνίτη μέσα στον κορμό του.

 Το πραγματικά μοναδικό παρεκκλήσι βρίσκεται 13,5 μίλια βόρεια της Κόνιτσας στο χωριό Αγία Βαρβάρα όπου ο Άγιος Παΐσιος διέρχονταν  από το δρόμο για το  κοντινό χωριό Αμαράντος, στο οποίο μετέβαινε  για να υλοποιήσει διάφορες  ξυλουργικές εργασίες. Λέγεται από από παλαιούς χωρικούς ότι ό ίδιος ο Άγιος Κοσμάς Αιτωλός  περνούσε από την ίδια περιοχή  και χωριό. Υπάρχει ένα παρεκκλήσι προς τιμήν του, όχι μακριά από το σημείο όπου βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Παϊσίου.  Το δέντρο έχει υποστεί υποστυλώσεις , διότι πριν  Αλβανοί μετανάστες  σταματούσαν  εκεί και έβαζαν  φωτιά για να ζεσταθούν  μέσα στο δέντρο με αποτέλεσμα να προκληθεί φθορά στο αιωνόβιο αυτό δέντρο το οποίο « έκρυψε» από τους Τουρκαλβανούς , τόσους Έλληνες καπεταναίους του 1821, «είδε» σφοδρές μάχες , μέχρι και την απελευθέρωση των Ιωαννίνων το 1912 από τον ελληνικό στρατό  και την εκδίωξη των Τούρκων από την περιοχή .

Η ιδέα της δημιουργίας αυτού του πρωτότυπου ναού του Αγίου Παϊσίου αποτελεί πρωτοβουλία του κ. Χαρίλαου Πορέτζη, προκαλώντας τον θαυμαστό και την κατάνυξη όσων των βλέπουν και το προσκυνούν.

Το αιωνόβιο αλλά καταταλαιπωρημένο  δέντρο είναι  επενδεδυμένο με πέτρα μέσα και έξω και μετατράπηκε σε παρεκκλήσι, με μια εικόνα του Αγίου Παϊσίου, μια  βάση κεριών και μια πόρτα. Η εκκλησία έχει 3 μέτρα ύψος . Υπάρχουν πολλά τέτοια παρεκκλήσια στην Ελλάδα, τα οποία πάντα προσελκύουν την προσοχή των ντόπιων Ελλήνων ορθοδόξων πιστών  και των τουριστών.

Στην Ρωσία τώρα , στην  περιοχή  Omsk, ένας Ρώσος ορθόδοξος ευσεβής πολίτης έχτισε μια μοναδική ορθόδοξη εκκλησία σε σχήμα ιγκλού. Πρόκειται για μα  νέου σχήματος εκκλησία, η οποία εμφανίστηκε στη Ρωσία, η οποία δεν είναι κατασκευασμένη από πέτρα, τσιμέντο ή ξύλο. Αυτή η εκκλησία ευρίσκεται στην περιοχή Azov της περιφέρειας  Omsk, 1560 μίλια ανατολικά της Μόσχας, και είναι κατασκευασμένη από χιόνι.    

Κατά τη διάρκεια των δύο μηνών  τον περασμένο χειμώνα, πολλοί πιστοί Ρώσοι την επισκέφθηκαν μιας και διαθέτει  εικόνες,  βάση για κεριά , και ένα τρούλο με έναν μεγάλο  σταυρό . Η πίστη δεν γνωρίζει σύνορα , ούτε έχει τέλος…όπως και η αγάπη του Ιησού Χριστού και των Αγίων της ορθοδοξίας μας από όπου και προέρχονται αυτοί .