Σελίδες

Thessaloniki video tour

8/7/17

Ο εθνικός ήρωας της Ισλανδίας που αποκτήθηκε από την ΑΕΚ



Ο Άρνορ Τρόιστασον από ένας άγνωστος εξτρέμ μέσα σε δέκα λεπτά «μπήκε» στα σπίτια των Βίκινγκς

Όταν η αλλαγή του Λαρς Λάγκερμπακ, ο Άρνορ Τρόιστασον, έστελνε την μπάλα στα δίχτυα της Αυστρίας για... 

 
 
 
 
να διαμορφώσει το 2-1 και να στείλει την Ισλανδία στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης όλοι αναρωτήθηκαν ποιος είναι ο ποδοσφαιριστής με το Νο21.

Και η αλήθεια είναι ότι και οι ίδιοι οι Ισλανδοί αναρωτήθηκαν, όχι όμως και ο Άρνορ ο οποίος στο ντεμπούτο του στο πρώτο ματς σε μεγάλη διοργάνωση έγραψε ιστορία. Μπήκε στον αγωνιστικό χώρο δέκα λεπτά πριν το τέλος του αγώνα κόντρα στην Αυστρία και παρότι στην πρώτη φάση τραυματίστηκε έγινε ο άνθρωπος που θα μνημονεύεται αιώνια στην Ισλανδία.

Και αυτό γιατί στο 94' ένα δικό του σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Άλμερ στέλνοντας στον έβδομο ουρανό τόσο τους συμπατριώτες του που βρίσκονταν στις εξέδρες του Σταντ ντε Φρανς όσο και αυτούς που βρίσκονταν μίλια μακριά στην πατρίδα. Και όμως λίγους μήνες νωρίτερα ο Τρόιστασον δεν βρισκόταν καν στις επιλογές της εθνικής ομάδας της χώρας του.



Έχοντας ψηφιστεί ως ο πιο ταλαντούχος Ισλανδός ποδοσφαιριστής του 2013 για την παρουσία του στην Κέφλαβικ, έγινε επαγγελματίας στην Σουηδία μετακομίζοντας στη Νόρκεπινγκ.

Η πρώτη του χρονιά στην Σουηδία δεν ήταν κακή, αλλά το 2015 ήταν που έκανε το μπαμ. Σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στο σουηδικό ποδόσφαιρο, η Νόρκεπινγκ αναδείχτηκε πρωταθλήτρια με τον Τρόιστασον μεγάλο πρωταγωνιστή, αφού ήταν αυτός που με δικό του γκολ στο ντέρμπι με την τότε πρωταθλήτρια Μάλμε στις 31 Οκτωβρίου του 2015.

Οι εμφανίσεις αυτές δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες από τον Λάγκερμπακ και το Νοέμβριο του 2015 πήρε το βάπτισμα του πυρός στα φιλικά με Πολωνία και Σλοβακία. Από εκείνο το σημείο και μετά ο Άρνορ δεν είδε ποτέ πίσω. Τρία γκολ στα τρία επόμενα ματς της Ισλανδίας (μεταξύ των θυμάτων του και η Ελλάδα στο Καραϊσκάκη το Μάρτιο του 2016) και όλοι ξεκίνησαν να ψάχνουν να μάθουν ποιος είναι αυτός ο νεαρός εξτρέμ που μπορεί να παίξει όμως και μέσος (τουλάχιστον στη Νόρκεπινγκ έπαιζε στο κέντρο).

Επόμενο ραντεβού για τον ίδιο τα γήπεδα της Γαλλίας και στις 9 Μαϊου ο Λαρς Λάγκερμπακ ανακοινώνει την αποστολή με το όνομα του Τρόιστασον να βρίσκεται μέσα σε αυτή.
Δεν τον είδε η οικογένειά του

Στο Euro η Ισλανδία κληρώθηκε στον ίδιο όμιλο με Πορτογαλία, Ουγγαρία και Αυστρία. Κόντρα στους «Λουζιτανούς» και στους «Μαγυάρους» o Άρνορ δεν πήρε χρόνο συμμετοχής προς απογοήτευση της οικογένειάς του που είχε βρεθεί στην Γαλλία για να τον δει από κοντά. Τελικά το βάπτισμα του πυρός ήρθε κόντρα στην Αυστρία, αλλά χωρίς τους δικούς του οι οποίοι μία ημέρα νωρίτερα είχαν πάρει τον δρόμο της επιστροφής.



Ευτυχώς για τους ίδιους τον είδαν στην τηλεόραση να μπαίνει και να σκοράρει δίνοντας την πρόκριση. Στην τηλεόραση τον είδαν και οι άνθρωποι της Ραπίντ Βιέννης οι οποίοι έβγαλαν από τα ταμεία τους 2,3 εκατ. ευρώ για να τον κάνουν δικό τους. Στην Βιέννη όμως τα πράγματα δεν κύλησαν όπως θα ήθελε. Η Ραπίντ πραγματοποιεί τραγική πορεία και όχι μόνο δεν μπορεί να κοντράρει την Σάλτσμπουργκ αλλά η ομάδα τερματίζει στην 5η θέση και μένει εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων.



Στην Ραπίντ αποφασίζουν ότι η ομάδα θα πρέπει να φτιαχτεί από την αρχή και μέσα στις αλλαγές είναι και το όνομα του Τρόιστασον. Και κάπου εδώ έρχεται η ΑΕΚ η οποία του δίνει την ευκαιρία μετά από ένα κακό χρόνο να βάλει ξανά την καριέρα του στον σωστό δρόμο.

Πηγή: gazzetta.gr