Σελίδες

Thessaloniki video tour

22/7/17

ΙΟΒΕ: Οι 3 παράγοντες που εμποδίζουν την οικονομία




Είναι θετικό πως έχει σταματήσει η πτώση, και το πρόσημο είναι ανοδικό αναφέρει ο Νίκος Βέττας...

Συνέχεια της ανόδου των προηγούμενων μηνών αποτελεί η αύξηση κατά 5,4% που σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον Μάιο, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βέττας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ «η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάιο σε ένα βαθμό οφείλεται στο ότι η σύγκριση γίνεται με μια χαμηλή βάση, μετά από πολλά χρόνια ύφεσης. Ακόμη και μια σχετικά μικρή απόλυτη άνοδος είναι υψηλή ως ποσοστό».

Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, το 2016 ήταν το πρώτο έτος στο οποίο το προϊόν της βιομηχανίας επέδειξε τάση ανόδου, αν και όχι ιδιαίτερα ισχυρή (+2,4%). «Είναι θετικό πως έχει σταματήσει η πτώση και το πρόσημο είναι ανοδικό» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ.Βέττας.

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας ο κ. Βέττας τονίζει ότι «η οικονομία ανακάμπτει καθώς απομακρυνόμαστε από την ακραία αβεβαιότητα του καλοκαιριού του 2015 αλλά η αναπτυξιακή της δυναμική παραμένει ασθενής».

Ωστόσο, προσθέτει ότι «τρεις παράγοντες εμποδίζουν την οικονομία να τρέξει πιο γρήγορα φέτος. Η καθυστέρηση στη δεύτερη αξιολόγηση, στην πρόσβαση στην ποσοτική χαλάρωση και συνακόλουθα την έλλειψη ισχυρής επενδυτικής δυναμικής. Το μείγμα φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών που επιβαρύνουν υπερβολικά την εργασία και την παραγωγή. Και κάτι περισσότερο δομικό, ότι όσο αυξάνεται η κατανάλωση προκαλείται σημαντική άνοδος και των εισαγωγών. Έτσι, καθώς και οι εξαγωγές ανεβαίνουν, αλλά όχι με τον ρυθμό που θα έπρεπε, λόγω της καθυστερημένης εφαρμογής ορισμένων μεταρρυθμίσεων που θα προσέλκυαν μακροπρόθεσμες επενδύσεις, οι ρυθμοί ανάπτυξης επίσης κινούνται συνολικά σε χαμηλό επίπεδο».