Σελίδες

Thessaloniki video tour

11/7/17

Σαπίζουν 20.000 τόνοι ροδάκινων σε αποθήκες στην Ημαθία



Σε απόγνωση οι παραγωγοί που έστειλαν επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Σε 20.000 τόνους υπολογίζονται τα ροδάκινα -κυρίως επιτραπέζια- που βρίσκονται σε στάδιο σήψης και πρέπει να αποσυρθούν, στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, επισήμανε στο... 

 
 
 
Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης και πρόσθεσε: «Είναι σχεδόν σίγουρο ότι αντίστοιχες καταστάσεις θα ζήσουμε στο άμεσο μέλλον και με το συμπύρηνο ροδάκινο, αφού οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν αυξηθεί ανησυχητικά».

Σε αυτό το πλαίσιο, φορείς της περιοχής έστειλαν επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, στην οποία τονίζουν την ανάγκη χρηματοδότησης, ύψους 400.000 ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί η διαδικασία απόσυρσης των νωπών αγροτικών προϊόντων της Ημαθίας όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα, προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος της υπερπαραγωγής, μέσω των ενίσχυσης της διαδικασίας κομποστοποίησης των αποσυρόμενων προϊόντων και διάθεσής τους σε ιδιωτικές εταιρείες κομποστοποίησης και όχι σε ΧΥΤΑ, στο πλαίσιο της κείμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Σημειώνεται, ότι το κόστος της κομποστοποίησης αγγίζει τα 20 ευρώ ανά τόνο και πρέπει να αποσυρθούν περίπου 20.000 τόνοι ροδάκινα που βρίσκονται σε στάδιο σήψης.

Υπογραμμίζεται, ότι σε ευρεία σύσκεψη στη Βέροια, σήμερα, συζητήθηκε το θέμα αντιμετώπισης του προβλήματος υπερσυσσώρευσης ροδάκινων στις μονάδες συλλογής νωπών αγροτικών προϊόντων, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Φάνη Παπά και του αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Ημαθίας, Κώστα Καλαϊτζίδη. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΠΕ Ημαθίας της ΠΚΜ, Νίκη Καρατζιούλα και Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, ο δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης, οι αντιδήμαρχοι Νάουσας και Αλεξάνδρειας, Θεόδωρος Καρανάτσιος και Σωτήρης Τόκας και ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.