Σελίδες

Thessaloniki video tour

2/7/17

Νεαρός ετών 18 γίνεται εκατομμυριούχος χάρη στα Bitcoins




Φανταστείτε να έχετε στην άκρη 1 εκατομμύριο πριν καν κλείσετε τα 19 σας. Τι θα κάνατε; Θα σπουδάζατε;...


Αυτό τουλάχιστον το στοίχημα έβαλε ο Έρικ Φίνμαν με τους γονείς του, πως αν είχε εφταψήφιες τραπεζικές καταθέσεις μέχρι να μπει στην ενήλικη ζωή, τότε δεν θα χρειαζόταν να πάει για σπουδές.

Και το κέρδισε φυσικά το στοίχημα, όντας μια από τις τελευταίες ιστορίες επιτυχίας που αναδύθηκαν από την επικράτεια του Bitcoin.

Ο νεαρός εγκατέλειψε το σχολείο στα 15 του και επένδυσε στο ηλεκτρονικό νόμισμα που μόλις εφτά χρόνια πριν δεν άξιζε κυριολεκτικά τίποτα.

Όπως είπαμε, πρόσφατα η κοινότητα γιόρτασε τη μέρα που κάποιος αγόρασε δυο πραγματικές πίτσες με 10.000 Bitcoins. Σήμερα βέβαια ένα Bitcoin κοστολογείται στα 1.890 ευρώ, όντας μια ολότελα διαφορετική ιστορία πια.

Η αξία του ηλεκτρονικού νομίσματος αναμένεται να ανέβει κι άλλο τα επόμενα χρόνια και τα 403 Bitcoins του Φίνμαν αξίζουν πια πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Εκείνος συνεχίζει να επενδύει και σε άλλα, σαφώς πιο άγνωστα, ηλεκτρονικά νομίσματα, όπως το Litecoin και το Ethereum.

Ο πιτσιρίκος ήταν πραγματικό εμπορικό δαιμόνιο, διαβλέποντας την τάση μιας άγνωστης αγοράς σε ηλικία που κανονικά θα έπρεπε να πίνει το γάλα του. Όλα ξεκίνησαν όταν του έκανε δώρο η γιαγιά του 1.000 δολάρια, τα οποία μετέτρεψε ο μικρός σε Bitcoins και πούλησε δυο χρόνια αργότερα έναντι 100.000 δολαρίων!

«Είχα αυτούς τους καθηγητές στο σχολείο που ήταν γεμάτοι αρνητικότητα», λέει ο Φίνμαν, «ένας από αυτούς μου είπε να τα παρατήσω και να πιάσω δουλειά στα McDonald's, καθώς αυτό ήταν το μόνο που θα έκανα στο υπόλοιπο της ζωής μου. Έκανα τουλάχιστον το ένα κομμάτι, να εγκαταλείψω το σχολείο».

Το 2015 έφτιαξε μια εταιρία παροχής online εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την οποία θέλησαν να του την αγοράσουν είτε για 100.000 δολάρια είτε για 300 Βitcoins. Ο Φίνμαν διάλεξε φυσικά τα Bitcoins, σε εποχές που η αξία τους παρέμενε κάτω από τα 200 δολάρια.

Ο νεαρός καταλήγει πως δεν βλέπει λόγο πάει στο πανεπιστήμιο, μιας και προτιμά να μαθαίνει τη δουλειά στο πεζοδρόμιο…