Σελίδες

Thessaloniki video tour

17/7/17

Κουίζ: Έλληνες ηθοποιοί που έδωσαν τις φωνές τους σε 15 καρτούν




Δεκαπέντε από τις δεκάδες ελληνικές φωνές που συμμετείχαν στις μεταγλωττίσεις των αγαπημένων μας παλιών κινουμένων σχεδίων...

Σαν παιδιά όλοι μας περάσαμε το στάδιο της παρακολούθησης κινουμένων σχεδίων με μεταγλώττιση. Σε πολλές από τις αγαπημένες μας σειρές καρτούν δεν ακούσαμε ποτέ τη φωνή του ξένου ηθοποιού που έπαιζε τον ρόλο. Στο μυαλό μας και στις αναμνήσεις μας έχουν μείνει οι φωνές των Ελλήνων ηθοποιών. Όταν είμαστε πολλοί μικροί δεν πολυδίναμε σημασία όταν στο τέλος του κάθε επεισοδίου ακούγαμε τον αφηγητή να αναφέρει τους Έλληνες ηθοποιούς. Με το πέρασμα των χρόνων όμως τα ονόματά τους χαράχτηκαν στην μνήνη μας. Ακόμα και αν δεν μπορέσαμε ποτέ να δούμε τα πρόσωπά τους. Κάποιοι από αυτούς όπως ο Χρήστος Κωστής ή ο Σπύρος Μπιμπ0ίλας έκαναν μεγάλη καριέρα και μπροστά από τις κάμερες. Κάποιοι άλλοι από τους ηθοποιούς των μεταγλωττίσεων, αν και έκαναν καριέρα θεατρική, στη συνείδησή μας έχουν μείνει ως οι φωνές που μας έδιναν χαρά όποτε παιζόταν το «παιδικό» μας.

Η ΕΡΤ έπαιξε τεράστιο ρόλο στην καθιέρωση των ηθοποιών αυτών ως βετεράνων της μεταγλώττισης. Το ίδιο έκαναν και οι βιντεοταινίες κινουμένων σχεδίων που μανιακά νοικιάζαμε πριν ξεκινήσουν τα ιδιωτικά κανάλια. Θα έλεγε κανείς κάπως υπερβολικά πως κάποια στιγμή της ζωής μας οι φωνές των Ελλήνων ηθοποιών της μεταγλώττισης ήταν αυτές που περιμέναμε να ακούσουμε περισσότερο από κάθε άλλη στη διάρκεια της ημέρας. Σε μια εποχή χωρίς youtube και «κατεβάσματα» παιδικών σειρών ό,τι έπαιζε η δημόσια τηλεόραση ήταν για μας ιερό.


Μπορούμε όμως μερικές δεκαετίες μετά να πούμε ότι θυμόμαστε όλες τις φωνές αυτές; Μπορούμε άραγε να τις αντιστοιχήσουμε στα ονόματα των Ελλήνων ηθοποιών; Κάποιοι από αυτούς έκαναν πολλές και διαφορετικές φωνές χαρακτήρων. Ακόμα και μέσα στις ίδιες τις σειρές. Ειδικά σε κινούμενα σχέδια με πληθώρα χαρακτήρων όπως πχ τα Στρουμφάκια. Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ξεχωρίζαμε το ηχόχρωμα ακόμα και αν ο μεταγλωττιστής ηθοποιός παραμόρφωνε τη φωνή του; Το κουίζ  φτιάχτηκε για να απαντηθούν όλα αυτά τα ερωτήματα.


Αυτό που μένει είναι να τεστάρεις τη μνήμη σου και να βγάλεις από το συρτάρι των αναμνήσεων την σύνδεση που είχες κάνει μικρός των αγαπημένων σου χαρακτήρων χαρακτήρων με τις ελληνικές φωνές που τους ντούμπλαραν.