Σελίδες

Thessaloniki video tour

24/6/17

Η συγκινητική ιστορία πίσω από το fidget spinner...




Το ελικοειδές παιχνίδι που αρχικά έκανε θραύση...
στις ΗΠΑ και πλέον έχει προκαλέσει... φρενίτιδα σε μικρούς και μεγάλους, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας, κρύβει από πίσω του μια ιδιαίτερα συγκινητική ιστορία

Όλα ξεκίνησαν όταν η Αμερικανίδα χημικός μηχανικός Catherine Hettinger επισκέφθηκε την αδελφή της στο Ισραήλ, στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Συναντώντας συχνά, κατά τη διαμονή της εκεί, μικρά παιδιά που πετούσαν πέτρες κατά των αστυνομικών, εμπνεύστηκε ένα «ειρηνικό» παιχνίδι το οποίο θα μπορούσε μεν να εκτοξευτεί προκειμένου να εκτονώνουν τα παιδιά την ενέργειά τους, χωρίς ωστόσο να είναι επικίνδυνο.

Η ιδέα όμως πήρε σάρκα και οστά όταν «ένα φρικτό καλοκαίρι» όπως η ίδια δήλωσε στον Guardian, διαγνώστηκε με ένα αυτοάνοσο νόσημα (μυασθένεια Gravis) που μεταξύ άλλων, προκαλεί μυική αδυναμία. Η Hettinger, περιγράφει στη βρετανική εφημερίδα ότι δεν ήταν σε θέση καν να σηκώσει τα παιχνίδα της κόρης της Σάρα, προκειμένου να παίξουν. Έτσι ξεκίνησε να κατασκευάζει ελαφριά ελικοειδή αντικείμενα, τα οποία πετούσαν η μία στην άλλη, εν είδει παιχνιδιού, για να την ψυχαγωγήσει.



Το 1993 η Αμερικανίδα χημικός μηχανικός καταχώρησε την πατέντα του «παιχνιδιού που στριφογυρίζει». Ήταν μια στρογγυλή κατασκευή από μαλακό πλαστικό, με μια ειδική υποδοχή για τα δάχτυλο. Ωστόσο, ενώ προσπάθησε να προωθήσει την πατέντα της σε μεγάλες εταιρείες παιχνιδιών, αυτές την απέρριψαν. Έτσι η κατασκευή της έμεινε στο συρτάρι μέχρι που το 2005 έληξαν τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η Hettinger δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει 400 δολάρια τότε, προκειμένου διατηρήσει τα δικαιώματα της πατέντας. «Απλά δεν είχα τα χρήματα» ανέφερε στον Guardian.

Η 62χρονη λοιπόν σήμερα Catherine Hettinger, παρακολουθεί τη διεθνή... τρέλα που έχει προκαλέσει η εφεύρεσή της, την ώρα που οι προμηθευτές, παγκοσμίως, αγωνίζονται να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση για το fidget spinner, χωρίς η ίδια να βγάζει το παραμικρό κέρδος από την εφεύρεσή της. «Μόνο το 3% των εφευρετών κερδίζουν χρήματα από τις εφευρέσεις τους» σημειώνει η ίδια.

Η Hettinger παρότι αντιμετωπίζει ακόμη μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, αναφέρει ότι δεν έχει «καμία πικρή γεύση» από αυτή την ιστορία και προσθέτει: «Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν: Μα αλήθεια, δεν θυμώνεις με όλο αυτό που συμβαίνει; Ωστόσο για εμένα αποτελεί ικανοποίηση το γεγονός ότι κάτι που κατασκεύασα εγώ, είναι κάτι που οι άνθρωποι κατανοούν και λειτουργεί θετικά για αυτούς».

Σημειώνουμε ότι στο Amazon, όπως και σε άλλα μεγάλα διαδικτυακά καταστήματα, αναφέρεται σχετικά με το fidget spinner, ότι λειτουργεί πολύ βοηθητικά κατά του άγχους και της νευρικότητας, βοηθάει στη διακοπή του καπνίσματος, στη διαταραχή ελλειματικής προσοχής και υπερκινητικότητας των παιδιών ακόμα και στον αυτισμό.