Σελίδες

Thessaloniki video tour

11/6/17

Τι αλλάζει στο Brexit το ναυάγιο της Μέι στις βρετανικές εκλογές




Το πλήγμα που υπέστη η Τερέζα Μέι στις βουλευτικές εκλογές κινδυνεύει να αλλάξει τα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις...
για το Brexit, τις οποίες η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα ξεκινήσει σημαντικά αποδυναμωμένη.

Χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η επικεφαλής των Συντηρητικών δεν απέτυχε μόνο να ενισχύσει τη δύναμη του κόμματός της. Δυσχέρανε την ικανότητά της να επιβάλει τη γραμμή της στη διάρκεια των συζητήσεων με τις Βρυξέλλες, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε δέκα ημέρες, εκτιμούν οι ειδικοί.

Υπέρμαχος ενός «σκληρού» Brexit, που περιλαμβάνει την αποχώρηση από την ενιαία αγορά, η Μέι προκήρυξε πρόωρες εκλογές με στόχο να εδραιώσει τη θέση της.

Αντίθετα «βρέθηκε σημαντικά αποδυναμωμένη», υπογραμμίζει ο Κιθ Φέδερστοουν, ειδικός σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής στο London School of Economics.

«Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητο ούτε από τη (Γερμανίδα καγκελάριο) Άγγελα Μέρκελ, ούτε από τον (Γάλλο πρόεδρο) Εμανουέλ Μακρόν, ούτε από κανέναν. Αυτό αλλάζει τη δυναμική», επιμένει ο πολιτικός επιστήμονας Πολ Κέλι.

Το πρόβλημα της Μέι είναι διπλό: Σε διεθνές επίπεδο, η φήμη της δέχθηκε ένα πλήγμα. «Πλέον όταν υποβάλει τα αιτήματά της» στους Ευρωπαίους εταίρους της, «εκείνοι θα μπορούν να πουν: “πολύ καλά, αλλά θα δούμε”», επισημαίνει ο Κέλι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει δυσκολίες για να επιβληθεί και στο εσωτερικό των Συντηρητικών, ενώ κινδυνεύει να είναι πιο επιρρεπής στις πιέσεις των ευρωσκεπτικιστών του κόμματός της.

«Αν διέθετε ισχυρή εντολή, θα μπορούσε να διευθετεί θέματα όπως τα χρήματα που ζητούν οι Βρυξέλλες από το Λονδίνο. Όμως τώρα θα πρέπει πρώτα να λύνει τα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός της, όπου κάποιοι θα πουν ότι δεν πρέπει να δοθεί ούτε μία πένα στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε ο Κέλι.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, πρώην ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP, ανησυχεί. «Το Brexit κινδυνεύει», δηλώνει και μάλιστα εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην πολιτική.

«Έχουμε επικαλεστεί το άρθρο 50 και βρισκόμαστε καθ’ οδόν. Η Μέι έθεσε τα πάντα σε κίνδυνο. Ακόμη και ο (υπουργός αρμόδιος για το Brexit) Ντέιβιντ Ντέιβις έχει αρχίσει να κάνει υποχωρήσεις», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Οι αντίπαλοι του Brexit από την πλευρά τους θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το αποτέλεσμα για να ζητήσουν μια αλλαγή προς ένα πιο «ήπιο» Brexit.

«Οι όροι του Brexit πρέπει να διαπραγματευτούν με ριζικά διαφορετικό τρόπο», δήλωσε η Τζίνα Μίλερ, που διαχειρίζεται ένα ταμείο που συγκέντρωνε πόρους για όσους βουλευτές τάσσονται υπέρ της ΕΕ στο πλαίσιο της εκστρατείας Best for Britain.

«Οι Βρετανοί δεν ψήφισαν για ένα σκληρό Brexit, δεν ψήφισαν για να φύγουν από την ενιαία αγορά», καταγγέλλει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν αμφισβητείται η αρχή του Brexit, όμως οι προτάσεις της κυβέρνησης, για να μην μιλήσουμε για το χρονοδιάγραμμα. Η διατήρηση στην ενιαία αγορά ενδέχεται να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εκτίμησε ο πρώην βουλευτής των Συντηρητικών Πολ Γκούντμαν.

Το θέμα του χρονοδιαγράμματος είναι αυτό που τίθεται άμεσα. Χωρίς να έχει διασφαλίσει την αυτοδυναμία, η Μέι θα πρέπει να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που ενδέχεται να πάρει χρόνο και σίγουρα θα αποδειχθεί περίπλοκο.