Σελίδες

Thessaloniki video tour

17/6/17

Πώς να φροντίζεις την τεχνητή οδοντοστοιχία: οδηγίες για σωστή υγιεινή


Γράφει η Χειρουργός Οδοντίατρος D.D.S. Γεωργία Ι. Κόκκορη




Οδηγίες για καθαρισμό και φροντίδα της τεχνητής σας οδοντοστοιχίας:
Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες αναπληρώνουν τα φυσικά δόντια που έχουν χαθεί. Βοηθούν να επανακτηθεί η λειτουργικότητα του στόματος και η αισθητική του προσώπου. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε ότι χρειάζονται καθημερινή, σχολαστική υγιεινή όπως και τα φυσικά δόντια. Ο προσεκτικός, τακτικός καθαρισμός της οδοντοστοιχίας έχει σαν στόχο την διατήρηση της καλής αισθητικής εμφάνισής της και την αποφυγή εναπόθεσης χρωστικών και μικροβιακής πλάκας, η οποία οδηγεί τελικά στο σχηματισμό πέτρας στην οδοντοστοιχία.
Ο πλημμελής καθαρισμός των τεχνητών δοντιών μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση στοματίτιδας. Η στοματίτιδα εμφανίζεται ως φλεγμονώδη κατάσταση, συνήθως στην υπερώα (ουρανίσκο) και τα ούλα, αλλά μπορεί να επεκταθεί στις αμυγδαλές, το φάρυγγα ή και τον οισοφάγο. Καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση της στοματίτιδας παίζει ο μύκητας Candida alpicans. Ο μύκητας αυτός αν και βρίσκεται φυσιολογικά στο στόμα, κάτω από συνθήκες όπως π.χ. πλημμελής υγιεινή του στόματος και των τεχνητών οδοντοστοιχιών, μπορεί να πολλαπλασιαστεί υπέρμετρα και να οδηγήσει στην εμφάνιση στοματίτιδας.
Για να αποτελέσει η χρήση τεχνητών οδοντοστοιχιών θετική εμπειρία θα πρέπει η σχολαστική υγιεινή της να γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς σας.
Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείτε για την φροντίδα και τον καθαρισμό των τεχνητών οδοντοστοιχιών είναι η ακόλουθη:
Μετά από κάθε γεύμα αφαιρέστε την οδοντοστοιχία και ξεπλύνετέ την κάτω από άφθονο νερό ώστε να απομακρυνθούν τα υπολείμματα τροφών.
Ποτέ μην χρησιμοποιείται καυτό νερό, μόνο κρύο ή χλιαρό. Συνιστάται να βάζετε ένα μαλακό πανί  μέσα στο νιπτήρα έτσι ώστε να μην σπάσει αν σας γλιστρήσει και πέσει.
Πριν επανατοποθετήσετε την οδοντοστοιχία ξεπλύνετε το στόμα σας ώστε να απομακρύνετε υπολείμματα τροφών. Χρησιμοποιήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα για τον καθαρισμό των τυχών εναπομεινάντων φυσικών σας δοντιών, της γλώσσας και του ουρανίσκου. Αν πρόκειται για μερική ή για επένθετη επιεμφυτευματική τεχνητή οδοντοστοιχία είναι απαραίτητο να φροντίζετε ιδιαίτερα την υγιεινή των φυσικών δοντιών ή των εμφυτευμάτων. Οποιαδήποτε ζημιά σε αυτά θα αχρηστέψει και την οδοντοστοιχία.
Θα πρέπει να βουρτσίζετε την οδοντοστοιχία σας καθημερινά με μια βούρτσα οδοντοστοιχίας ή μία κοινή μαλακή οδοντόβουρτσα. Το καθαριστικό οδοντοστοιχιών ή το ήπιο σαπούνι θα βοηθήσει να είστε πιο αποτελεσματικοί. 
Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού της μερικής τεχνητής  οδοντοστοιχίας χειριστείτε την προσεκτικά ώστε να μην λυγίσουν τα άγκιστρά της. Αν συμβεί κάτι τέτοιο επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας ώστε να σας δώσει οδηγίες ή να σας την επιδιορθώσει. Καλό θα είναι να μην προσπαθήσετε να την επιδιορθώσετε μόνοι σας διότι πιθανόν η ζημιά να γίνει μεγαλύτερη.                                                                             
Μην αγνοείτε τυχόν προβλήματα εφαρμογής. Αν με την πάροδο του χρόνου αρχίσετε να έχετε προβλήματα εφαρμογής της οδοντοστοιχίας σας, δηλαδή την νοιώθετε χαλαρή και φεύγει από την θέση της, μην το αγνοήσετε. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για να την προσαρμόσει κατάλληλα, κάνοντας αναγόμωση (γέμισμα) οδοντοστοιχίας. Μια χαλαρή πρόσθεση, εκτός από την δυσκολία μάσησης και ομιλίας αλλά και το αίσθημα ανασφάλειας που δημιουργεί, προκαλεί ερεθισμό των ούλων που μπορεί να δημιουργήσει έλκη ή και μολύνσεις.
Όταν κοιμάστε είναι προτιμότερο να μην φοράτε την τεχνητή οδοντοστοιχία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και όποτε γενικώς δεν φοράτε τις οδοντοστοιχίες σας φροντίζετε να τις διατηρείται σε υγρό περιβάλλον (νερό). Το ακρυλικό υλικό της βάσης τους παραμορφώνεται όταν παραμείνει σε στεγνό περιβάλλον για μεγάλο διάστημα.
Ξεπλένετε την τεχνητή οδοντοστοιχία πριν την βάλετε στο στόμα σας. Αυτό είναι απαραίτητο αν έχει χρησιμοποιηθεί κάποιο υγρό καθαρισμού οδοντοστοιχιών.
Προγραμματίστε τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, ακόμα και αν πλέον δεν έχετε φυσικά δόντια, τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο. Πέρα από την φροντίδα της τεχνητής οδοντοστοιχίας στο σπίτι, θα πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας για έναν επαγγελματικό καθαρισμό της οδοντοστοιχίας αλλά και για τυχόν επιδιορθώσεις ή προσαρμογές αυτής. Έτσι αποφεύγονται τυχόν τραυματισμοί ή ενοχλήσεις ,ελέγχονται για την παρουσία ρωγμών και προλαμβάνεται η εκδήλωση στοματίτιδας από οδοντοστοιχίες.
 
Όταν η τεχνητή οδοντοστοιχία αποτελεί για εσάς την ενδεδειγμένη πρόσκαιρη ή μόνιμη αποκατάσταση των ελλειπόντων δοντιών, η καθημερινή τήρηση των προαναφερθέντων συμβουλών θα σας βοηθήσει να χαρείτε το νέο χαμόγελό σας και να ζήσετε και πάλι μια φυσιολογική ζωή!

Ευχαριστούμε πολύ την χειρουργό-οδοντίατρο Γεωργία Ι. Κόκκορη D.D.S. για τις πληροφορίες. 

Φωτογραφία εξωφύλλου : www.eurodentlab.gr