Σελίδες

Thessaloniki video tour

28/6/17

Κάτι που μας αφορά όλους αυτό το καλοκαίρι: οΙ λόγοι που πρέπει να προσέχουμε όταν φοράμε σαγιονάρες


Λατρεύω τις σαγιονάρες.

Τις φοράω μέχρι να πιάσουν τα κρύα και δεν μπορώ πλέον να τις φοράω έξω. Με πιάνει κλειστοφοβία στην ιδέα του να χώσω τα πόδια μου μέσα σε παπούτσια και κάλτσες (εκτός αν πάω στο γυμναστήριο ή στο λούνα παρκ).

Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι όταν φοράμε σαγιονάρες. Καθώς είμαι λάτρης τους, δεν μπορώ να σας πω να μην τις φοράτε. Μπορώ, ωστόσο, να σας δώσω κάποιες συμβουλές που μπορείτε να λάβετε υπόψη όταν τις ξαναφορέσετε.
1.Ενδέχεται να βγαίνουν χημικές ουσίες από τις λαστιχένιες σαγιονάρες.
Σύμφωνα με μία αναφορά της Δανέζικης Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, το 2009, έγινε γνωστό ότι οι λαστιχένιες παιδικές σαγιονάρες περιείχαν τέσσερα διαφορετικά είδη χημικών ουσιών που είναι επικίνδυνες. Επίσης, οι σαγιονάρες για τους ενήλικες είναι ακόμη πιο επικίνδυνες. Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, επιλέξτε σαγιονάρες από φυσικό λατέξ, ανακυκλώσιμο λάστιχο, φελλό, δέρμα, κάνναβη ή μπαμπού.
2. Οι σαγιονάρες προκαλούν πόνο στα πόδια.
Δεν αποτελεί μυστικό το ότι οι σαγιονάρες δεν βοηθούν καθόλου τις φτέρνες και τα πόδια. Λόγω αυτού, πολύ συχνά παρουσιάζεται τενοντίτιδα στα πόδια. Αυτό αποτελεί πρόβλημα, ιδιαίτερα για όσους έχουν πλατυποδία. Για να το αποφύγετε αυτό, μην φοράτε σαγιονάρες όταν γνωρίζετε ότι θα περπατήσετε πολύ (όπως όταν πάτε στο πάρκο ή για ψώνια).
3. Οι σαγιονάρες προκαλούν πληγές.
Όταν φοράτε πιο ανθεκτικά υποδήματα, είναι δυσκολότερο να χτυπήσετε τα δάχτυλά σας, να στραμπουλίξετε τον αστράγαλό σας ή να πληγώσετε τα πόδια σας εάν πατήσετε γυαλί. Για να το αποφύγετε αυτό, φοράτε παπούτσια του τένις ή μπότες εργασίας όταν εργάζεστε στην αυλή. Επίσης, προσέχετε ιδιαίτερα τις υγρές επιφάνειες καθώς οι σαγιονάρες είναι ιδιαίτερα γλιστερές.
4. Οι σαγιονάρες δεν είναι ασφαλείς στην οδήγηση.
Είναι πολύ επικίνδυνο να φοράτε σαγιονάρες ενώ οδηγάτε. Η σαγιονάρα μπορεί να σφηνώσει κάτω από τα πετάλια και έτσι θα δυσκολευτείτε να ελέγξετε το αυτοκίνητο. Και ακόμη χειρότερα, εάν πάθετε κάποιο ατύχημα, τα πόδια σας δεν θα είναι τόσο προστατευμένα εάν φοράτε σαγιονάρες. Προτιμήστε τα παπούτσια του τένις. Αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο, έχοντας διαθέσιμα ασφαλή παπούτσια όταν οδηγάτε.
5. Οι σαγιονάρες είναι θάνατος για τις φτέρνες.
Καθώς φοράω συχνά σαγιονάρες, μπορώ να σας το διαβεβαιώσω αυτό. Τα υποδήματα αυτά δεν λυπούνται τις φτέρνες σας. Οι φτέρνες σας χτυπούν καθημερινά στο έδαφος (καθώς υπάρχει μόνο ένα πολύ λεπτό υλικό μεταξύ αυτών και του τσιμέντου). Αυτό όχι μόνο είναι επίπονο αλλά και στεγνώνει τα πόδια. Αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο, μουσκεύοντας τα πόδια σας τακτικά και αντικαθιστώντας τις σαγιονάρες με πιο προστατευτικά παπούτσια.
6. Οι σαγιονάρες χειροτερεύουν τη στάση του σώματος.
Καθώς οι σαγιονάρες είναι επίπεδες και χρησιμοποιείτε τα δάχτυλά σας για να τις κρατήσετε, αλλάζετε αυτόματα και τον τρόπο που περπατάτε. Η αλλαγή αυτή όχι μόνο επηρεάζει τα πόδια σας αλλά και δυσκολεύει την κίνηση των ποδιών σας από τα γόνατα μέχρι την πλάτη. Έτσι, μπορεί να εμφανίσετε πόνο στους γοφούς και την πλάτη. Αποφύγετε αυτό το πρόβλημα φορώντας σαγιονάρες για μικρό χρονικό διάστημα.
7. Οι σαγιονάρες προκαλούν έγκαυμα.
Οι πατούσες σας είναι πιο προστατευμένες από τα εγκαύματα εάν φοράτε κάλτσες και παπούτσια. Το έγκαυμα είναι βλαβερό σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος (πονάει, μπορεί να καταστρέψει το δέρμα και να οδηγήσει και σε καρκίνο του δέρματος). Γι’ αυτό, φοράτε αντηλιακό όταν φοράτε σαγιονάρες. Συμβουλή: μην βάζετε αντηλιακό στις πατούσες σας εάν δεν θέλετε να γλιστρήσετε.
Εάν ονειρεύεστε να φοράτε σαγιονάρες και φορέματα το καλοκαίρι, σκεφτείτε τι παπούτσια θα φορέσετε για να παραμείνετε υγιείς όλη τη χρονιά.
Καταπολέμησε το Λίπος με το νέο Επαναστατικό Προϊόν Διατροφής!
Επιμέλεια κειμένου Σωτηριάδου Χριστίνα
newsitamea