Σελίδες

Thessaloniki video tour

11/6/17

Η Ψυχική Υγεία είναι Ανθρώπινο Δικαίωμα



Mental_health_hapiness
Γράφει ο Θωμάς Μερσινιάς, Κλινικός Ψυχολόγος M.Sc (http://www.nowdoctor.gr/mersinias )
Στην σύγχρονη κοινωνία μας δώσαμε εξαιρετικό βάρος στο θέμα της εμφάνισης και της εξωτερικής μας εικόνας. Ουσιαστικά οπτικοποιήσαμε τον εαυτό μας και κάναμε δόγμα το «φαίνομαι καλά, άρα είμαι καλά». Στην πορεία βέβαια διαπιστώνουμε ότι αυτό δεν ισχύει. Και το διαπιστώνουμε
καθημερινά πλέον όλοι μας, με αυτήν την σχεδόν μόνιμη αίσθηση μας ότι «ποτέ δεν είμαστε καλά», ακόμα κι όταν κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί.  Δεν ξέρουμε τι θέλουμε, δεν γνωρίζουμε τι μας φταίει και δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πολλές φορές την συμπεριφορά μας ή την έλλειψη αντιδράσεών μας σε γεγονότα που μας ενοχλούν.
Αυτό που στην πραγματικότητα μας συμβαίνει είναι ότι μας λείπει η ψυχική μας ισορροπία. Μια ισορροπία που μας είναι απαραίτητη για να είμαστε  λειτουργικοί στην καθημερινότητά μας, να αισθανόμαστε καλά με εμάς και τους γύρω μας και  να μπορούμε να απολαμβάνουμε τα όσα καλά , απλά ή μη, καθημερινά μας συμβαίνουν.
Για να την αποκαταστήσουμε μέσα μας αυτήν την ψυχική ηρεμία θα πρέπει να κινηθούμε σε τρεις άξονες:
1) Να κάνουμε σωστή διαχείριση του χρόνου μας , καθώς ζούμε την εποχή της ταχύτητας κι αυτό μας γεμίζει στρες
2) να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις και τις συναντήσεις με τους φίλους μας (στην πραγματική ζωή κι όχι μέσω των κοινωνικών δικτύων. Η προσωπική φυσική επαφή μας είναι απολύτως απαραίτητη, και το να στερούμε τον εαυτό μας από αυτήν μας γεμίζει άγχος)
3) να φροντίζουμε καθημερινά για την πνευματική μας «εκγύμναση». Όπως πηγαίνουμε γυμναστήριο για να φροντίσουμε το σώμα μας , έτσι μπορούμε και απλά διαβάζοντας ένα βιβλίο να δουλέψουμε το πνεύμα μας. Ή κάνοντας μια βόλτα με τα πόδια να «γεμίσουμε» με εικόνες που ηρεμούν το μυαλό μας.
Ουσιαστικά περιορίσαμε μόνοι μας τον εαυτό μας. Γιατί η ανθρώπινη φύση έχει πάρα πολλές δυνατότητες κι έχουμε φτάσει σήμερα να «εκμεταλλευόμαστε» ή να προβάλουμε ελάχιστες από αυτές. Και υπο αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να νοιώσουμε καλά με τον εαυτό μας. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να είναι παραγωγικός , κοινωνικός και να νοιώθει αγαπητός.
Να μην φοβόμαστε να επισκεφθούμε Ψυχολόγο, δεν είναι ταμπού. Η ψυχική ασθένεια δεν είναι στίγμα.
Η Ψυχική Υγεία είναι Ανθρώπινο Δικαίωμα
…..και οφείλουμε να το διεκδικήσουμε σήμερα όλοι μας!