Σελίδες

Thessaloniki video tour

14/6/17

Παράξενες λίμνες στον κόσμο


 
Οι λίμνες είναι κοιλότητες του εδάφους γεμάτες νερό που ομορφαίνουν το τοπίο, εκεί όπου βρίσκονται. Μερικές ξεχωρίζουν με το σχήμα τους, άλλες με τη μοναδική γεωλογία τους και την εκπληκτική ομορφιά τους, κάποιες με την περιεκτικότητά τους σε στοιχεία, με το χρώμα τους αλλά και με το γεγονός ότι κρύβουν αρχαία μυστικά… 

 
 
 
 
 
Δείτε λοιπόν κάποιες από τις πιο παράξενες λίμνες στον κόσμο…

1. Laguna Colorada, Βολιβία 


 
Ξεχωρίζει για το κόκκινο χρώμα των νερών της, που οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητα σε κόκκινα φύκια που ευδοκιμούν εδώ αλλά και για τα περίεργα λευκά νησιά από βόρακα, που υπάρχουν διάσπαρτα στην επιφάνειά της.

2. Βραστή λίμνη, Δομινικανή Δημοκρατία


 
Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη θερμή λίμνη στον κόσμο, με τη θερμοκρασία του νερού είναι στις άκρες της περίπου 90 βαθμούς Κελσίου.

3. Plitvice, Κροατία 


Συνθέτουν ένα ειδυλλιακό τοπίο και ξεχωρίζουν για το πρασινογάλαζο χρώμα των νερών τους. Είναι στην πραγματικότητα 16 λίμνες, όλες διασυνδεδεμένες μέσω μιας σειράς καταρρακτών και σπηλαίων. Κάθε λίμνη χωρίζεται από τις υπόλοιπες από λεπτά φυσικά φράγματα τραβερτίνη, μια ασυνήθιστη μορφή ασβεστόλιθου που εναποτίθεται αργά με την πάροδο του χρόνου από την δράση τοπικών βρύων, φυκών και βακτηρίων.

4. Nyos, Καμερούν 


 
Είναι γνωστή για την επικινδυνότητα που έχει να δημιουργήσει εκρήξεις. Ακριβώς από κάτω της υπάρχει μάγμα με διοξείδιο του άνθρακα που μετατρέπει το νερό της σε ανθρακικό οξύ. Το 1986, η λίμνη “άφησε” μια τεράστια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, προκαλώντας προβλήματα σε 1.700 ανθρώπους και 3.500 ζώα στα κοντινά χωριά. Ήταν η πρώτη γνωστή ασφυξία μεγάλης κλίμακας που καταγράφηκε ποτέ από ένα φυσικό γεγονός.

5. Αράλη

 
Μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου, σήμερα είναι μια άγονη έρημος που σκουριασμένα πλοία στην επιφάνεια υπενθυμίζουν ότι κάποτε ήταν λίμνη. Ο τομέας της αλιείας και το οικοσύστημα της περιοχής έχουν καταστραφεί και η τραγωδία έχει ονομαστεί “μία από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές του πλανήτη”.

6. Pitch, Τρινιντάντ


Έχει τη μεγαλύτερη κατάθεση ασφάλτου στον κόσμο.

7. Don Juan Pond, Ανταρκτική 


 
Αυτή η λίμνη ανακαλύφθηκε το 1961 στην Ανταρκτική είναι το πιο αλμυρό σώμα του νερού στον πλανήτη. Το επίπεδο αλατότητάς του είναι πάνω από 40%, ένα επίπεδο τόσο υψηλό που η λίμνη δεν παγώνει ποτέ, ακόμα κι αν βρίσκεται κοντά στον ψυχρό Νότιο Πόλο.

8. Taal, Φιλιππίνες


 
Στο κέντρο της υπάρχει ένα ηφαίστειο που στον κρατήρα του υπάρχει μια λίμνη, που εκεί υπάρχει ένα ηφαίστειο που φιλοξενεί επίσης μια λίμνη!

9. Balkhash, Καζακστάν 


 
Το μισό τμήμα της λίμνης έχει νερό αλμυρό και το άλλο μισό γλυκό,

10. Tonlé, Καμπότζη 


 
 
Αυτή η λίμνη είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη για το γεγονός ότι η ροή της αλλάζει βίαια κατεύθυνση δύο φορές το χρόνο. Λόγω αυτών των παράξενων συνθηκών, η περιοχή αποτελεί θησαυρό για τη βιοποικιλότητα και έχει χαρακτηριστεί ως βιόσφαιρα της UNESCO.