Σελίδες

video Θεσσαλονικη

17/6/17

Άνδρας: Πώς καταλαβαίνεις ότι έχει τάσεις ανορεξίας ή βουλιμίας;


Οι νέοι άνδρες που έχουν μια διαταραχή στην πρόσληψη τροφής δε λαμβάνουν την απαραίτητη βοήθεια και υποστήριξη, εξαιτίας της λανθασμένης αντίληψης ότι αύτη η ομάδα διαταραχών πλήττει τις γυναίκες. Σύμφωνα με ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου, παρά το γεγονός ότι στο ¼ των περιπτώσεων ανορεξίας οι ασθενείς είναι άνδρες, η διάγνωση της διαταραχής τίθεται σε πολύ μικρότερο αριθμό περιπτώσεων από τον πραγματικό, με αποτέλεσμα πολλοί νέοι άνδρες να μη λαμβάνουν καμία θεραπεία. Παράλληλα, το ζήτημα της ψυχογενούς ανορεξίας στους άνδρες δεν έχει διερευνηθεί.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,www.andrologia.gr
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Στο σύγχρονο δυτικό πολιτισμό οι άνδρες νιώθουν μεγάλη πίεση για να διατηρήσουν μια ιδανική εικόνα σώματος, ενώ ταυτόχρονα τις περισσότερες φορές δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα των διαταραχών στη πρόσληψη τροφής, όπως είναι ο αυστηρός περιορισμός στην πρόσληψη τροφής για μεγάλο αριθμό ημερών, καθώς και η ψυχαναγκαστική καταμέτρηση θερμίδων. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η πεποίθηση, η οποία είναι κατά κύριο λόγο κατασκεύασμα της δυτικής κουλτούρας και θέλει τις διατροφικές διαταραχές να είναι ένα κατεξοχήν γυναικείο πρόβλημα, εμποδίζει τους άνδρες να αναγνωρίσουν το πρόβλημα στους ίδιους.


Πολλοί από τους συμμετέχοντες μάλιστα δήλωσαν ότι οι διαταραχές στην πρόσληψη τροφής επηρεάζουν μόνο τα νεαρά κορίτσια, ενώ κάποιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ιατρός που τον εξέτασε του τόνισε ότι έπρεπε να «ανδρωθεί». Κάποιοι επίσης, ανέφεραν ότι περίμεναν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να τους εξετάσει ένας ειδικός και να τους εξηγήσει τι τους συμβαίνει, χωρίς να τίθεται πάντα η σωστή διάγνωση. 


Είναι πολύ σημαντικό τόσο οι θεράποντες ιατροί, όσο και οι άλλοι επαγγελματίες που εργάζονται με άνδρες νεαρής ηλικίας, όπως είναι για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί, να διορθώνουν τις λανθασμένες πεποιθήσεις που επικρατούν σχετικά με τις διαταραχές στην πρόσληψη τροφής.

Στην ομάδα των διαταραχών αυτών συμπεριλαμβάνονται η ψυχογενής ανορεξία και η ψυχογενής βουλιμία. Οι ειδικοί εξηγούν ότι το εύρος της κοινωνικής πίεσης που ασκείται στα άτομα σχετικά με το σωματικό βάρος και την εικόνα του σώματος ολοένα και μεγαλώνει επηρεάζοντας μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών.


Οι διαταραχές στην πρόσληψη τροφής είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες και εμπεριέχουν έναν αριθμό διαφορετικών παραγόντων που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών, των περιβαλλοντικών, των κοινωνικών και των πολιτισμικών. Οι ειδικοί δεν υποτιμούν καθόλου το βαθμό στον οποίο οι άνδρες επηρεάζονται από τις εικόνες των περιοδικών που προβάλουν τους διάσημους άνδρες και τα μοντέλα με το ιδανικό γραμμωμένο και μυώδες ανδρικό σώμα. Η δύναμη της εικόνας είναι ίσως τώρα πιο μεγάλη από κάθε άλλη εποχή, με αποτέλεσμα αυτό να έχει αρνητική επίπτωση σε κάποια άτομα. 

Είναι πολύ σημαντικό ο επαγγελματίες που εργάζονται με τα νέα άτομα να τα προστατέψουν από λανθασμένες πεποιθήσεις και δυσλειτουργικά ιδανικά που μπορεί να βλάψουν τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική υγεία των νέων.

Πηγή: bbc