Σελίδες

Thessaloniki video tour

18/6/17

Πότε ΔΕΝ πρέπει να ζητάτε τη βοήθεια των φίλων για τα προσωπικά σας


Θεωρητικά, όλοι θα συμφωνούσαμε πρόθυμα ότι οι σύντροφοί μας δεν μπορούν να καλύψουν όλες μας τις ανάγκες, ούτε να εκπληρώσουν όλες μας τις επιθυμίες. Ξέρουμε ότι υπάρχουν σημεία τριβής μεταξύ μας, στα οποία δεν χωράει ούτε αποδοχή ούτε συμβιβασμός. Κάποιες από τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας δεν περιμένουμε να μας τις καλύψουν οι σύντροφοί μας. Ειδικά av οι σύντροφοί μας έχουν αποτύχει επανειλημμένα να ικανοποιήσουν κάποιες συγκεκριμένες ανάγκες μας, μπορεί να μας είναι εύκολο να τις ικανοποιήσουμε με κάποιους άλλους ανθρώπους. Ή, αν πρόκειται για κλασικά "γυναικείες" ή αντρικές ανάγκες, μπορεί να θέλουμε να τις καλύψουμε μέσα από παρέες του ίδιου φύλου.

Αν, ωστόσο, μια ανάγκη ή μια επιθυμία είναι ιδιαίτερα έντονη ή προσωπική, μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο να εκπληρωθεί εκτός της σχέσης. Επίσης, αν ένας σύντροφος έχει καλύψει, στο παρελθόν, αυτή την ανάγκη του μέσα στη σχέση, είναι φυσιολογικό να περιμένει ότι η σχέση του θα εξακολουθήσει να του παρέχει αυτή την ικανοποίηση. Στην αρχή της σχέσης του με την Έλινορ, ο Τέρι χαιρόταν να την παρηγορεί, όποτε εκείνη αναστατωνόταν με κάτι, αλλά στη συνέχεια, η συχνότητα και η ένταση των συναισθηματικών εξάρσεων της Έλινορ έσβησαν σι-γά-σιγά την επιθυμία του να της συμπαραστέκεται. Η Έλινορ εξακολουθεί να πιστεύει ότι μέσα σ’ ένα αντρόγυνο πρέπει να συζητιούνται όλων των ειδών τα προβλήματα. Κάποτε μάλιστα, το πίστευε αυτό και ο Τέρι.
Η Έλινορ έχει αρκετές φίλες, που βρίσκονται στο πλευρό της όποτε τις χρειάζεται. Πολλές φορές μάλιστα, η βοήθειά τους  είναι πολυτιμότερη από τη βοήθεια του Τέρι. Αλλά αν η Έλινορ I πρέπει κάθε φορά που της συμβαίνει κάτι άσχημο να τρέχει στις φίλες της, θυμώνει με τον Τέρι, που δεν βρίσκεται ποτέ δίπλα της να τη στηρίξει. Και νιώθει ακόμα πιο μακριά του, επειδή εκείνος αδιαφορεί εντελώς για τα συναισθήματά της. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι ο Τέρι δεν είναι ικανός ν’ ακούει τα παράπονά της όσο συχνά θα ήθελε εκείνη. Έτσι, η Έλινορ πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της. Μπορεί βέβαια, να ζητήσει τη βοήθεια των φίλων της, αλλά μια τέτοια λύση τής φαίνεται ανεπαρκής.
Παρόλο που οι φίλοι συχνά προσφέρουν λύσεις σε κάποια προβλήματα ασυμβατότητας μεταξύ των συντρόφων, πολλές φορές, το να καταφεύγουμε σ’ αυτούς για βοήθεια και συμβουλές αποδεικνύεται επικίνδυνο. Είναι πολύ εύκολο να προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε τους φίλους μας σε συμμάχους μας ενάντια στους συντρόφους μας, πράγμα το οποίο μόνο κακό μπορεί να κάνει στη σχέση μας. Η βοήθεια των φίλων είναι πολύ πιο ουσιαστική όταν μπορούν να καλύψουν κάποιες από τις ανάγκες μας, χωρίς να παίρνουν θέση στην αντιπαράθεση που έχουμε με το σύντροφό μας με θέμα την κάλυψη αυτών των αναγκών.

Απόσπασμα από το βιβλίο Αντιμετωπίζοντας τις διαφορές μας. Ευχαριστούμε τις εκδόσεις υμάρι για την ευγενική παραχώρηση του υλικού