Σελίδες

Thessaloniki video tour

23/6/17

Τι να κάνετε όταν το παιδί έχει αϋπνίες



Αν πρόκειται για μωρό, είναι δεδομένο ότι θα ξυπνάει μέσα στη νύχτα

Μπορεί σε όλα τα παιδάκια να αρέσει ο ύπνος, όμως θα υπάρξουν περίοδοι που θα έχουν αϋπνίες. Ποιοι είναι οι λόγοι που συμβαίνει κάτι τέτοιο και τι μπορείτε να κάνετε για να δώσετε λύση στο πρόβλημα του παιδιού;

Ξεκινώντας από... 

 
 
 
 
 
τους λόγους, αν πρόκειται για μωρό, είναι δεδομένο ότι θα ξυπνάει μέσα στη νύχτα και γενικά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πρόκειται για μια κατάσταση που βιώνουν όλοι σχεδόν οι γονείς και με την πάροδο του χρόνου τα πράγματα φτιάχνουν.

Το παιδί πρέπει να ξαπλώνει στην κούνια ή στο κρεβάτι του όταν είναι χαλαρό και νυσταγμένο. Εκείνες τις φορές που είναι ανήσυχο και έχει υπερένταση, μη σας κάνει εντύπωση ότι έχει αϋπνίες. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μια λύση θα ήταν να το νανουρίσετε ή να του διαβάσετε ένα παραμύθι.

Ποιος σας είπε ότι τα παιδιά δεν έχουν άγχος; Φυσικά και έχουν τα δικά τους άγχη, άρα όπως συμβαίνει και με τους ενηλίκους, κάποια βράδια θα δυσκολευτούν να κοιμηθούν ή θα έχουν ανήσυχο ύπνο. Αν έχετε υπόνοια ότι ισχύει κάτι τέτοιο, χρήσιμο θα ήταν να συζητήσετε με το παιδί τι το απασχολεί για να το βοηθήσετε να βρει λύση.

Η αλλαγή περιβάλλοντος και ιδιαίτερα κρεβατιού έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ύπνο του παιδιού. Θα του πάρει κάποιες μέρες μέχρι να εγκλιματιστεί και να μπορεί να κοιμάται ήρεμα και συνεχόμενα.

Στις διακοπές επίσης υπάρχει περίπτωση να μην τηρείται απαρέγκλιτα η ρουτίνα που έχετε καθιερώσει για το φαγητό και τον ύπνο στην καθημερινότητά σας. Όσο πιο διαφοροποιημένο και ασταθές είναι το πρόγραμμα του ύπνου του, τόσο μεγαλύτερες επιπτώσεις θα υπάρξουν.

Προσπαθήστε λοιπόν στο μέτρο του δυνατού να τρώει και να κοιμάται περίπου στις γνωστές ώρες, χωρίς μεγάλες αποκλίσεις.

Τέλος, οι συνθήκες που επικρατούν στο χώρο ενδέχεται να επηρεάζουν τον ύπνο του μικρού σας. Αν η θερμοκρασία δεν είναι η κατάλληλη ή έχει φασαρία το σπίτι ή ακούγονται θόρυβοι απ'έξω, νομοτελειακά θα δυσκολευτεί να κοιμηθεί.

Περισσότερα θέματα για γονείς και παιδιά στο mother.gr