Σελίδες

Thessaloniki video tour

23/6/17

Η τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο παχαίνει τα παιδιά




Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό International Journal of Obesity, δείχνει πως τα...
παιδιά που έχουν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό τους είναι πιθανότερο να έχουν αυξημένο σωματικό βάρος και λίπος.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 12.556 παιδιά, λαμβάνοντας υπόψιν πολλούς παράγοντες που συνδέονται με την παιδική παχυσαρκία, όπως για παράδειγμα τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και τις συνήθειες ύπνου.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως τα κορίτσια που είχαν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό τους στην ηλικία των 7 ετών, είχαν περίπου 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι υπέρβαρα στην ηλικία των 11 ετών, ενώ τα αγόρια είχαν αντίστοιχα 20% μεγαλύτερη πιθανότητα.

Επιπλέον, βρέθηκε θετική συσχέτιση των ωρών παρακολούθησης τηλεόρασης και DVD και του ποσοστού σωματικού λίπους στα κορίτσια. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερες ώρες παρακολουθούσαν τηλεόραση τα κορίτσια, τόσο υψηλότερη ήταν η πιθανότητα να έχουν αυξημένο σωματικό βάρος, κάτι που δε φάνηκε να ισχύει για τα αγόρια.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, φαίνεται πως η ύπαρξη τηλεόρασης στο υπνοδωμάτιο των παιδιών συνδέεται με την πιθανότητα εμφάνισης υπερβάλλοντος βάρους μετά από λίγα χρόνια. Κλείνοντας, αναφέρουν πως η απομάκρυνση της τηλεόρασης από το υπνοδωμάτιο των παιδιών θα μπορούσε να συμπεριληφθεί ως σύσταση σε στρατηγικές πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας.