Σελίδες

Thessaloniki video tour

20/6/17

Ροδόχρους Ακμή: Πώς αντιμετωπίζεται;


Αναγνώστης μας ρωτά:  
Κώστας: Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΑΚΜΗ. ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟ ΠΗΡΕ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΛΟΙΦΕΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ. Η ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΙΠΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΛΕΙΖΕΡ ΠΟΙΑ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ; ΘΑ ΔΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;


Στο ερώτημά σας απάντησε η Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Μαργαρίτα Βεργολιά-Τριανταφύλλου



                                          Ροδόχρους νόσος (ροδόχρους ακμή)
Υπάρχουν πολλές  διαφορετικές αιτίες που προκαλούν ερυθρότητα  (κοκκινίλα) στο πρόσωπο και αυτές μπορεί να είναι η διατροφή ,η άσκηση , τα έντονα συναισθήματα , οι ευρυαγγείες ,η  αυξημένη θερμότητα ή αυτό που λέμε “ευαίσθητο δέρμα”.
Συνήθως όμως, το κόκκινο πρόσωπο (red face) οφείλεται σε μια παθολογική κατάσταση του δέρματος που αποκαλείται  ροδόχρους  νόσος  και που παλιά ήταν γνωστή σαν ροδόχρους ακμή. Τα συμπτώματα που συνήθως εμφανίζονται είναι  έντονη ερυθρότητα στο κέντρο του προσώπου,  ευρυαγγείες, ευαισθησία στο δέρμα , αίσθημα καψίματος και  ‘’ έντονο τράβηγμα’’. Καταστάσεις  που επιδεινώνονται  κυρίως  το καλοκαίρι ή σε περιόδους  stress.
Ο ασθενής με ροδόχρου νόσο ταλαιπωρείται πολύ και  έχει πολύ δύσκολη καθημερινότητα. Η ανταπόκριση στις συνηθισμένες  θεραπείες είναι αργή και παροδική , με συχνές υποτροπές που τον οδηγούν ξανά σε μια βασανιστική καθημερινότητα. Οι κρέμες δεν ταιριάζουν στο πρόσωπο, τα καλλυντικά δημιουργούν φαγούρα ή ξηροδερμία και φτάνει σε σημείο να μην ξέρει τι να χρησιμοποιήσει καθώς αποκλείει ακόμα και πράγματα που έκανε στο παρελθόν.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις  , μια από τις παγκοσμίως  καλύτερες θεραπείες  για την αντιμετώπιση της πάθησης αυτής είναι το laser Vbeam Pulsed Dye  by Candella.
Το Vbeam  χρησιμοποιεί  μια έντονη ακτίνα φωτός η οποία μειώνει την ερυθρότητα και απομακρύνει την φλεγμονή , στοχεύοντας στον περιορισμό  των ευρυαγγειών  , έτσι ώστε να απομακρύνεται ο κίνδυνος υποτροπής της νόσου.
Το Vbeam θεωρείται παγκοσμίως  ‘state at the art” laser  για τη θεραπεία της ροδόχρου νόσου. Η θεραπεία είναι  απολύτως ανεκτή και ανώδυνη  για τον ασθενή  το μόνο που αισθάνεται  κάποιος είναι απλώς ένα αίσθημα ζέστης όσο το laser σαρώνει την περιοχή που πάσχει χωρίς τη χρήση αναισθητικού .Η θεραπεία είναι σχετικά γρήγορη και πολύ καλά  ανεκτή χάρη στο σύστημα  ψύξης  DCD  που απελευθερώνει κρύο αέρα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Η βελτίωση μπορεί να είναι θεαματική μέσα σε λίγες μέρες από την πρώτη συνεδρία και η ανακούφιση από τα συμπτώματα άμεση. Συνήθως  χρειάζονται  4-6 συνεδρίες για να  ολοκληρωθεί  η θεραπεία  και  1-2 συνεδρίες το χρόνο για συντήρηση  του αποτελέσματος. Η απόσταση μεταξύ των συνεδριών είναι 4 εβδομάδες και ο χρόνος αποθεραπείας  1-2 μέρες κατά τις οποίες μπορεί να εμφανιστεί ένα ελαφρύ οίδημα κι ένα ήπιο ερύθημα.
Είναι σημαντικό κάποιος  που πάσχει από ροδόχρου  νόσο να αποφεύγει την έκθεση στον   ήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου όπως και κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Συνήθως αποφεύγουμε το laser τους θερινούς μήνες εκτός κι αν το πρόβλημα είναι πολύ έντονο.
Σύμφωνα με τη  Νational Rosacea Society , 76%  των ανθρώπων που πάσχουν από ροδόχρου νόσο αναφέρουν ότι  έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και ακόμα  χαμηλότερη αυτοπεποίθηση. Επίσης ,  41% αναφέρουν ότι όταν βρίσκονται σε έξαρση  αποφεύγουν  τις κοινωνικές εμφανίσεις ή μπορεί και να ακυρώσουν κοινωνικές δραστηριότητες.
Στη Dermavita εφαρμόζουμε προηγμένα θεραπευτικά σχήματα ( advanced treatments) σύμφωνα με τα οποία συνδυάζουμε τη θεραπεία Vbeam laser με εξειδικευμένα δερμοκαλλυντικά ,  τα οποία αποδεδειγμένα έχουν την καλύτερη συνεργική δράση , καθώς επίσης και ειδικά καλυπτικά mineral  foundations  τα οποία βοηθούν στο να καλύπτουμε την πάσχουσα περιοχή και να δίνουμε ομοιόμορφο τόνο στο πρόσωπο, χωρίς να επιβαρύνουμε το δέρμα.


    Μαργαρίτα Βεργολιά-Τριανταφύλλου
    Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
     www.dermavita.gr