Σελίδες

Thessaloniki video tour

19/6/17

Πώς και γιατί να βάλεις την άσκηση στη ζωή σου


Καθημερινά ακούς και διαβάζεις για τη σημασία της άσκησης στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα περιοδικά σε βομβαρδίζουν με διάφορες δημοφιλείς δίαιτες και ασκήσεις, εστιάζοντας στην απόκτηση «ιδανικού» σώματος και το μόνο που καταφέρνουν είναι, να σου δημιουργούν άγχος για να αποκτήσεις το σώμα «πρότυπο» που σου έχουν επιβάλλει και ενοχές για την εμφάνισή σου.

Έτσι λοιπόν αγχωμένος όπως είσαι η άσκηση μεταμορφώνεται στο μυαλό σου σαν τέρας και ακόμα και αν πάρεις την απόφαση να ξεκινήσεις να κάνεις άσκηση γιατί θέλεις να κάνεις τις προσπάθειές σου και να εντάξεις την άσκηση στη ζωή σου, κάνεις την άσκηση σαν να είναι καταναγκασμός, μέχρι που σύντομα εγκαταλείπεις κάθε προσπάθεια και αυτό είναι φυσιολογικό.
Για πόσο μπορεί να αντέξει κάποιος να κάνει κάτι το οποίο νιώθει ως καταναγκασμό με σκοπό να φτιάξει ένα «πρότυπο» σώμα που του έχουν επιβάλλει και το οποίο στην ουσία δεν υπάρχει; Από την άλλη οι γιατροί και άλλοι επιστήμονες υγείας προσπαθούν να σου δημιουργήσουν κίνητρα για να ξεκινήσεις την άσκηση μιλώντας για τα οφέλη της άσκησης σαν να δίνουν συνταγογράφηση για φαρμακευτική αγωγή, λέγοντάς σου πως τόση ώρα περπάτημα τη μέρα τόσες φορές κάνει καλό στην καρδιά, τα πόδια και διάφορα τέτοια.
Αν εξαιρέσουμε τις υπερβολές με τα «ιδανικά» σώματα των μέσων ενημέρωσης και διαφόρων εταιριών που πουλάνε προϊόντα αδυνατίσματος, θα συμφωνήσω πως έχοντας υγιές σωματικό βάρος μας κάνει όλους να αισθανόμαστε καλύτερα και σωματικά και ψυχικά. Επίσης θα συμφωνήσω με την άποψη των γιατρών ότι η άσκηση συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση πολλών σωματικών και ψυχικών ασθενειών. Όμως θα ξαναθέσω το ερώτημα, για πόσο διάστημα μπορεί να ασκηθεί κάποιος έχοντας ως μοναδικό κίνητρο ότι βοηθάει με αυτό τον τρόπο την λειτουργία της καρδιάς του και γενικότερα την υγεία του;
Η βελτίωση της εμφάνισης στην μία περίπτωση και της υγείας στην δεύτερη περίπτωση είναι φυσικό επακόλουθο όταν κάποιος κάνει άσκηση καθημερινά και αυτό είναι γνωστό από όλους. Το κίνητρο λοιπόν για να ξεκινήσεις την συστηματική άσκηση πρέπει να είναι μέσα από την ίδια την άσκηση κι όχι συνέπεια αυτής, με σκοπό να μετατρέψεις το «πρέπει να ασκούμε» γιατί ξέρω ότι κάνει καλό στην υγεία μου, σε «έχω την ανάγκη να ασκηθώ» γιατί διασκεδάζω ενώ ασκούμαι, χαλαρώνω, μου δίνει ενέργεια, έχω αναπτύξει φιλίες από το χώρο που ασκούμαι με ανθρώπους που έχουμε κοινά ενδιαφέροντα και θέλω να τους συναντήσω, αυξάνεται η αυτοπεποίθησή μου και διάφοροι άλλοι λόγοι που μπορούν να λειτουργήσουν ως κίνητρο για να κάνεις την άσκηση τρόπο ζωής. Αυτό όμως δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη.
Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις, είναι να αποδεχθείς αρχικά ότι το πρώτο διάστημα θα κουράζεσαι περισσότερο και το πιο πιθανό είναι να μην σου αρέσει μέχρι το σώμα σου να συνηθίσει την καινούργια σου επιλογή, για το λόγο αυτό δεν πρέπει να περιμένεις να σου δημιουργηθεί η ανάγκη να ασκηθείς για να το κάνεις, αλλά να το κάνεις γιατί «πρέπει» ενώ παράλληλα αναζητάς κίνητρα μέσα από την άσκηση.
Η άσκηση για σένα είναι μία συνήθεια που δεν την έχεις και προσπαθείς να την αποκτήσεις, επομένως όπως με κάθε προσπάθεια απόκτησης νέας συνήθειας έτσι και με την άσκηση θα πρέπει αρχικά να το επιβάλεις στη ζωή σου με προγραμματισμό στον οποίο θα πειθαρχείς με υπομονή και πείσμα, προσπαθώντας να βρεις τα θετικά που σε εκφράζουν μέσα από αυτή τα οποία θα είναι αργότερα για σένα αυτό που ονομάζουμε «έχω ανάγκη» να ασκηθώ γιατί μου λείπουν αυτά τα θετικά.
Τελειώνοντας μη ξεχνάς ποτέ από που ξεκίνησες, κάθε βήμα μπροστά, για σένα είναι κίνητρο να συνεχίσεις. Μια μέρα οι κόποι σου θα σε ανταμείψουν και τότε θα είσαι περήφανος.
Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (www.diatrofi.gr)