Σελίδες

Thessaloniki video tour

25/6/17

Ασάνζ: Πιστεύω ότι σε 6 μήνες θα κερδίσουμε




Σε νίκη σε έξι μήνες στη μάχη με τις βρετανικές Αρχές ελπίζει ο ιδρυτής του...
WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, γεγονός που θα του επιτρέψει να φύγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου έχει αναζητήσει καταφύγιο από το 2012, χωρίς να κινδυνεύει να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

«Πιστεύω ότι σε έξι μήνες θα κερδίσουμε. Θα είναι μια ιστορική νίκη», δήλωσε ο Ασάνζ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω βιντεοσύνδεσης που διοργανώθηκε από ένα κέντρο ερευνών του Κίτο από την πρεσβεία του Ισημερινού.

«Αν δεν κερδίσω, τότε θα βγω από εδώ και θα μεταφερθώ σε μια βρετανική φυλακή για περισσότερα από δέκα χρόνια, όπου θα πρέπει να απαντήσω σε γελοίες κατηγορίες (…) και θα πρέπει να πολεμήσω για να μην εκδοθώ στις ΗΠΑ», συνέχισε.

Ο Ασάνζ ενδέχεται να διωχθεί στις ΗΠΑ για τη δημοσίευση από τον WikiLeaks διαβαθμισμένων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων.

Τον Μάιο η σουηδική δικαιοσύνη απάλλαξε τον 45χρονο Αυστραλό από τις κατηγορίες για βιασμό που τον βάρυναν και ήρε το ευρωπαϊκό ένταλμα για τη σύλληψή του αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όμως ο Ασάνζ δεν έχει μπορέσει να βγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, καθώς η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να είναι «υποχρεωμένη» να τον συλλάβει διότι είχε παραβιάσει τους όρους της απελευθερώσής του.

«Η πραγματική μάχη ξεκινά τώρα», είχε τονίσει τότε ο Ασάνζ, ο οποίος εξακολουθεί να φοβάται ότι ενδέχεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον αρνείται να επιβεβαιώσει επισήμως αν έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα εναντίον του. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, οι δικαστικές αρχές της χώρας προετοιμάζουν κατηγορητήριο εναντίον του Ασάνζ.

Αλλά και οι βρετανικές αρχές αρνούνται να σχολιάσουν αν έχουν λάβει αίτημα για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.