Σελίδες

Thessaloniki video tour

13/6/17

Το πολυπληθέστερο αραβικό κράτος – Έχει πληθυσμό πάνω από 100 εκατομμύρια




Ο πληθυσμός των Αιγυπτίων, μαζί με τους αποδήμους, φτάνει πλέον στα 101 εκατομμύρια, σύμφωνα με την αρμόδια Στατιστική Αρχή της Αιγύπτου CAPMAS, ενδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τον χαρακτηρισμό της Χώρας του Νείλου, ως του πολυπληθέστερου αραβικού κράτους στον κόσμο.

Μέσα...




στην Αίγυπτο, ο πληθυσμός της χώρας ξεπέρασε τα 93 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ, εκτός των συνόρων, Αιγύπτιοι βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης και αυτοί ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια. Είναι ενδιαφέρον, επίσης, το γεγονός ότι η ευρύτερη περιφέρεια του Καΐρου (το κέντρο της πόλης και η περιφέρεια της Γκίζας) αποτελεί τον τόπο διαμονής περίπου 20 εκατομμυρίων κατοίκων (για την ακρίβεια 19,5 εκατομμύρια), αναδεικνύοντας την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, επίσης, στις πολυπληθέστερες μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου.

Η δεύτερη αιγυπτιακή μεγαλούπολη, η Αλεξάνδρεια, έχει κάτι περισσότερο από 5 εκατομμύρια κατοίκους. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το 70% των Αιγυπτίων μένουν σε αγροτικές περιοχές, όπου το ποσοστό αύξησης του πληθυσμού είναι κατά κανόνα μεγαλύτερο. Σημειώνεται ότι, μόνο σε μία δεκαετία (2006-2016), ο πληθυσμός της Αιγύπτου αυξήθηκε κατά… 17, 3 εκατομμύρια κατοίκους.


Το γεγονός της τεράστιας αύξησης του πληθυσμού, απασχολεί μέχρι και τις αιγυπτιακές Αρχές. Η ίδια η υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γκάντα Ουάλι, σε πρόσφατη εκδήλωση στην Αίγυπτο, υποστήριξε ότι το φαινόμενο πρέπει να αντιμετωπιστεί, γιατί εμποδίζει τις προσπάθειες ανάπτυξης της χώρας.

Περσινές μελέτες στη χώρα έχουν καταδείξει ότι αν συνεχίσει με τον ρυθμό αυτό η πληθυσμιακή αύξηση, που υπολογίζεται σε 2,4% ετησίως (5 φορές μεγαλύτερος του αντίστοιχου ρυθμού των ανεπτυγμένων κρατών), μέχρι το 2030 (δηλαδή σε μόλις 13 χρόνια), ο αιγυπτιακός πληθυσμός μπορεί να φτάσει παγκοσμίως τα 140 εκατομμύρια.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr