Σελίδες

Thessaloniki video tour

18/5/17

Σβίγκου: Μόνο η Αριστερά μπορεί να απαντήσει στις σημερινές ανάγκες




Έντονη κριτική στην αντιπολίτευση και δη στη ΝΔ ασκεί η Ράνια Σβίγκου με αφορμή το γεγονός, όπως έχουν δηλώσει, ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία...
συμπεριλαμβανομένων και των αντιμέτρων που θα κατατεθούν χωριστά. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει σε συνέντευξη της στην εφημερίδα «Free Sunday» ότι «μόνο η Αριστερά μπορεί να απαντήσει στις σημερινές ανάγκες».

«Δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, αλλά δεσμεύονται ότι θα τα εφαρμόσουν, αν έρθουν στην εξουσία. Δεν θα ψηφίσουν, όμως, ούτε τα μέτρα ανακούφισης, παρόλο που θα έρθουν σε ξεχωριστά άρθρα. Όπως, άλλωστε, δεν ψήφισαν ούτε το βοήθημα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τον περασμένο χειμώνα. Πρόκειται για μια ανεύθυνη, μεν, αλλά κατανοητή στάση, η οποία αποδεικνύει την κοινωνική αναλγησία, ιδίως της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αδιαφορεί πλήρως για την ανακούφιση των ασθενέστερων, όσων έπληξαν και πλήττουν περισσότερο τα αποτελέσματα της πολιτικής του κόμματός του και του ίδιου», τόνισε.

Ως προς τη συμφωνία, επισημαίνει ότι κάθε αποτέλεσμα θα πρέπει να κρίνεται με βάση τόσο τους συσχετισμούς δύναμης, όσο και τους στόχους που είχαν τεθεί εξαρχής. Αναφέρει ειδικότερα ότι η συγκεκριμένη συμφωνία είναι προϊόν διπλού συμβιβασμού: μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, και μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ. «Από τη μια μεριά περιλαμβάνει δύσκολα και κοινωνικά άδικα μέτρα, τα οποία αναγκαστήκαμε να πάρουμε. Από την άλλη, όμως, κι αυτό δεν μπορεί παρά να πιστωθεί ως επιτυχία της κυβέρνησης, περιλαμβάνει μια σειρά από θετικά μέτρα, τα οποία θα ανακουφίσουν πληττόμενα κοινωνικά στρώματα, μια συμφωνία για το χρέος, που θα καταστήσει εφικτή την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και την επανάκτηση εργασιακών δικαιωμάτων», σημείωσε. Επισήμανε ότι πρόκειται για ζητήματα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τα έθεσαν ούτε θα τα έθεταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα δεσμευτικά για τις επόμενες κυβερνήσεις, τονίζει μεταξύ άλλων ότι «βασίζονται στην απόλυτη αντιστροφή της πραγματικότητας». «Η κατάσταση στην οποία οδήγησαν την κοινωνία και την οικονομία, με την απώλεια του ΑΕΠ κατά 25%, την εκτόξευση της ανεργίας, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, τα σκάνδαλα και τη διαφθορά, όλα αυτά «δέσμευσαν» και «δεσμεύουν» όχι μόνο τις επόμενες κυβερνήσεις, αλλά και τις επόμενες γενιές», υπογράμμισε.

Στο ερώτημα αν πιστεύει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα στηρίζει εν σώματι τη συμφωνία στη Βουλή, η κ. Σβίγκου τονίζει: «Ναι». Και σημειώνει: «Τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης έγιναν αντικείμενο ενός γόνιμου και εις βάθος διαλόγου στα αρμόδια όργανα του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, στον οποίο εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις, αλλά και η κοινή αγωνία για την επιτυχία του αριστερού σχεδίου εξόδου από την κρίση και το τέλος της επιτροπείας». Τονίζει πως «μόνο η αριστερά μπορεί να απαντήσει στις σημερινές ανάγκες και να υπερβεί τις δυσκολίες για τη χώρα με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και αυτή είναι η πυξίδα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ».

Ως προς το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για αλλαγή κυβέρνηση, σχολιάζει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει κάτι άλλο να πει και πως «θεωρεί ότι έτσι καταφέρνει να κρύψει την απουσία αφηγήματος του κόμματός του, και ταυτόχρονα, το σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του, που περιλαμβάνει βάρη και περικοπές για τους πιο αδύναμους, απαλλαγές για τους πλουσιότερους, διάλυση του κοινωνικού κράτους, δώρα και προνόμια για τους πολιτικούς και προσωπικούς του φίλους».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της και πολλά ακόμα να υλοποιήσει, για να σχολιάσει πως ο κόσμος γνωρίζει ότι «αν είναι να γίνουν κάποτε οι αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις, αυτές μόνο από εμάς μπορούν να γίνουν, κι όχι φυσικά από πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν τη χώρα επί σαράντα χρόνια, με τα γνωστά αποτελέσματα». Αυτό που προέχει, τονίζει αναφερόμενη στις προτεραιότητες της κυβέρνησης με το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας, το κοινωνικό κράτος. «Η παιδεία και η υγεία, μαζί με τη μεταρρύθμιση του κράτους και των θεσμών, αποτελούν για εμάς τη μέγιστη προτεραιότητα, για τα επόμενα χρόνια, κάτι το οποίο διαφαίνεται, ήδη, από τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα, αυτές τις μέρες», αναφέρει.

Για το τι σηματοδοτεί η νίκη Μακρόν για την Ελλάδα, επισημαίνει τις πρόσφατες δηλώσεις του για την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και τη σημασία που έχουν στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, και εκτιμά ότι «με τον Μακρόν θα συνεχιστεί η θετική πίεση που ασκεί η γαλλική πλευρά για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος». Όσον αφορά την Ευρώπη, επισημαίνει, αποφεύχθηκε η επικράτηση της εθνικιστικής, ακροδεξιάς, μισαλλόδοξης Λεπέν και πως «τώρα, αυτό που προέχει είναι η ανάσχεση της νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης της ΕΕ και των πολιτικών που ενισχύουν την ακροδεξιά, και η δημιουργία ενός μετώπου κατά της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη».