Σελίδες

Thessaloniki video tour

2/5/17

Νεροκάρδαμο: γιατί να το προτιμάς και από τι σε προστατεύει


Από την Άννα Παπαγεωργίου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 


Νεροκάρδαμο

Το νεροκάρδαμο είναι ένα υδρόβιο αειθαλές φυτό που ανήκει στην οικογένεια των κραμβοειδών. Είναι ένα φυλλώδες λαχανικό που αναπτύσσεται στο νερο και συναντάται κυρίως στην δυτική Ασία, την Ινδία, την Ευρώπη και την Αφρική.
Το φυτό έχει σκούρα πράσινα φύλλα, η γεύση του θυμίζει πιπεριά και φρέσκο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις σαλάτες. Το νεροκάρδαμο είναι ένα σημαντικό κομμάτι του οικοσυστήματος καθώς αποτελεί φυσική κατοικία για τους υδρόβιους οργανισμούς και παρέχει προστασία στα μικρά ψάρια και αμφίβια.
Η διατροφική του αξία είναι σπουδαία: Το νεροκάρδαμο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β1, Β2, C και προβιταμίνη Α. Είναι πλούσιο σε φυτοχημικές ουσίες, φαινόλες και αντιοξειδωτικά, φολικό οξύ, γλυκοκοπρωτείνες, ιώδιο, σίδηρο και ασβέστιο.

Το συμπλήρωμα του νεροκάρδαμου στη δίαιτα φαίνεται να παρεμποδίζει την καταστροφή του DNA και να παρέχει μεγάλη αντιοξειδωτική προστασία.

Οι χρωστικές ουσίες όπως τα καρετονοειδή και η χλωροφύλλη έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ειδικότερα, η θεραπευτική δράση των καροτενοειδών είναι καρκινοπροστατευτική και αποτελεσματική στα καρδιαγγειακά προβλήματα, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και σταματά το σχηματισμό των ελεύθερων ριζών.
Το νευροκάρδαμο είναι ένα ισχυρό όπλο για τον καθαρισμό του συκωτιού από τις τοξικές ουσίες και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του σχηματισμού πέτρας στους νεφρούς και τη χολή.
Δρ.Άννα Παπαγεωργίου
PhD, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Αθηνών
Καθ.Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Επ.Υπεύθυνη προγραμμάτων προαγωγής της υγείας "ΕΥΡΩΣΤΙΑ"
Επικοινωνία:2106827284