Σελίδες

Thessaloniki video tour

25/4/17

New York Times: Διχασμό και υπαρξιακά προβλήματα δημιουργεί στο ΔΝΤ η Ελλάδα




Διχασμένο εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το αν θα συμμετάσχει με νέα δάνεια «στην σχεδόν χρεοκοπημένη Ελλάδα»...
αναφέρει σε δημοσίευμά του η εφημερίδα «New York Times», στον απόηχο των συναντήσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εδώ και ένα και πλέον έτος, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ λένε -φωναχτά- ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, εάν η Ευρώπη δεν συμφωνήσει να ελαφρύνει το αβάσταχτα βαρύ χρέος.

Αυτή η απροθυμία να δεσμευτεί για τον δανεισμό της Ελλάδας με πρόσθετα χρήματα, υπογραμμίζει μία ευρεία οπτική μεταξύ των στελεχών του ΔΝΤ -αλλά και της κυβέρνησης Τραμπ- ότι το Ταμείο ξεπέρασε τον εαυτό του με την Ελλάδα, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα. «Επίσης βλέπουν την ευθύνη για την αποκατάσταση της οικονομικής υγείας της χώρας ως κάποια που ανήκει πρωταρχικά στην Ευρώπη, η οποία αυτή τη στιγμή καλύπτει το 80% του ελληνικού χρέους», προσθέτει.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα που συναίνεσε στις απαιτήσεις του ΔΝΤ να περικόψει τις δαπάνες και να επιτύχει περισσότερα έσοδα, βρίσκεται αντιμέτωπη με την πληρωμή 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, που ενδεχομένως να μπορέσει να φέρει σε πέρας εάν το Ταμείο και η Ευρώπη δεν φτάσουν σε μία νέα συμφωνία. «Με πολλούς τρόπους, η κατάσταση στην Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα υπαρξιακό ερώτημα για το ΔΝΤ», συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Αναφερόμενη στις συναντήσεις που είχε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Ουάσιγκτον, η εφημερίδα υποστηρίζει πως σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση των συζητήσεων, «επιτεύχθηκε μικρή πρόοδος», αν και δημοσίως η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι θα πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

«Το Ταμείο στυλώνει τα πόδια, αλλά αν επικρατήσει η ριψοκίνδυνη διπλωματία που έχουν ασκήσει οι Ευρωπαίοι και οι Ελληνες στο παρελθόν, θα δείτε μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές. Αυτό σίγουρα προκαλεί άγχος, τόσο εντός του Ταμείου, όσο και εντός των εθνικών κυβερνήσεων», σχολίασε ο Ράνταλ Χένινγκ, ειδικός σε ζητήματα παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών θεσμών.