Σελίδες

Thessaloniki video tour

17/1/17

Στο «Chance» ο Dr. House ακολουθεί τα χνάρια του Γουόλτερ Γουάιτ




Ο Χιου Λόρι πρωταγωνιστεί σε μία σειρά που στα πρώτα της βήματα κάπου νομίζουμε ότι την έχουμε ξαναδεί...
Μία από τις τηλεοπτικές πρεμιέρες που περίμενε αρκετός κόσμος στις αρχές του νέου έτους ήταν αυτή του «Chance», της νέας σειράς του Hulu με πρωταγωνιστή τον Χιου Λόρι, γνωστό σε όλους μας ως Dr. House.

Η αλήθεια είναι πως έχουν αλλάξει αρκετά στην τηλεόραση από τότε που μεσουρανούσε το «House M.D». Το μέσο έχει γίνει πολύ πιο κινηματογραφικό, προσελκύοντας σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο του σινεμά, και ως εκ τούτου μία «επιστροφή» του Λόρι στη μικρή οθόνη δεν είναι από μόνη της ένα γεγονός που θα μας ενθουσιάσει, αν δε συνοδεύεται από μία αξιόλογη σειρά για την οποία αξίζει να επενδύσουμε χρόνο. Οι επιλογές είναι πλέον πολλές και οι απαιτήσεις μας ακόμη μεγαλύτερες.



Ας έρθουμε όμως στο «Chance», το οποίο είναι βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο τουΚεμ Ναν, με τον ίδιο να έχει αναλάβει και τη δημιουργία της σειράς. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ, με τον Λόρι να υποδύεται τον 55χρονο νευροψυχίατρο Έλντον Τσανς, ο οποίος μένει στο Σαν Φρανσίσκο και καθώς αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην προσωπική του ζωή, βρισκόμενος στη μέση ενός διαζυγίου, έρχεται αντιμέτωπος με μία δύσκολη όσο και ενδιαφέρουσα περίπτωση μιας ασθενή που θα τον εισάγει σε έναν κόσμο διαφθοράς, εκμετάλλευσης και κακοποίησης. Ο Τσανς θα πάρει προσωπικά την υπόθεση και θα θελήσει να την βοήθησει, μόνο που παράλληλα βρίσκει και μία διέξοδο από την καθημερινότητα του. Γιατι αυτός ο άγνωστος για τον ίδιο και επικίνδυνος κόσμος του δίνει την ευκαιρία να ζήσει στα άκρα, όταν το μόνο που θέλει σε αυτή τη φάση της ζωής του είναι να σταματήσει να σκέφτεται και να αφήσει τα ένστικτα του να λειτουργήσουν.

Σε μία πρώτη φάση είναι δύσκολο να αποφευχθούν συγκρίσεις με το «Breaking Bad». Έχουμε να κάνουμε με την ιστορία ενός φιλήσυχου πενηντάρη ο οποίος ξαφνικά αποφασίζει ότι θέλει να φτάσει στη ζωή του στα άκρα και αυτό θα το πετύχει μόνο εξερευνώντας τον υπόκοσμο της παρανομίας, κι αν αυτό φαίνεται ξεπεσμός για κάποιον εξωτερικό παρατηρητή, για τον ίδιο η απαρχή γίνεται από πρόθεση για να βοηθήσει το περιβάλλον του. Είτε μιλάμε για τον Γουόλτερ Γουάιτ είτε για τον Έλντον Τσανς, η παραπάνω πρόταση παραμένει ίδια και απαράλλαχτη. Πρόκειται για μία ιδέα που σίγουρα αρέσει στον κόσμο και πουλάει, ταυτόχρονα όμως μπορεί να είναι και πολύ τυποποιημένη, πατώντας πάνω σε όλα τα κλισέ, χωρίς να επιχειρείται κάποια εξέλιξη ή διαφοροποίηση από όσα ήδη έχουμε δει.
DAVID MOIR/HULU

Μετά την απρόσμενη επιτυχία του Μπράιαν Κράνστον μέσα από το ρόλο του Γουόλτερ Γουάιτ, πολλοί ηθοποιοί γύρω στα πενήντα δοκίμασαν ένα ανάλογο restart της καριέρας τους μέσα από την μικρή οθόνη, κανείς όμως με ανάλογα αποτελέσματα. Το «Chance» αυτή τη στιγμή δε φαίνεται να διαφέρει από αυτό τον κανόνα. Το πρώτο επεισόδιο δεν είναι κακό και η νουάρ αισθητική του είναι αξιόλογη, δε σε κάνει ωστόσο να θες να δεις τη συνέχεια. Ο Χιου Λόρι κάνει μία φιλότιμη προσπάθεια να μας κάνει να ενδιαφερθούμε για τον χαρακτήρα του και θα αρέσει σιγουρα στους λάτρεις της ερμηνείας του ως Dr. House, θα μπορούσαμε πάντως να ζήσουμε και χωρίς την παρουσία του Έλντον Τσανς στο εβδομαδιαίο τηλεοπτικό μας πρόγραμμα. Ακόμη και η σκηνοθεσία του Λένι Έιμπραμσον(δημιουργού του οσκαρικού «Room») μοιάζει διαδικαστική, χωρίς να δοκιμάζει κάτι καινούριο ή να πειραματίζεται με τη φόρμα.

Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως τη δεδομένη στιγμή το «Chance» δε μοιάζει μια σημαντική σειρά και το πιθανότερο είναι να μην κερδίσει ποτέ περισσότερο hype. Η παρουσία του Λόρι είναι πάντως μία καλή αρχή για τη σειρά ώστε να χτίσει γύρω της κάτι που θα βλέπεται ευχάριστα και ελπίζουμε τουλάχιστον να διαψευστούμε και να χρειαστεί να επιστρέψουμε. Ως τότε, δύσκολα θα χωρέσει στο ήδη φορτωμένο αυτή τη σεζόν πρόγραμμά μας.