Σελίδες

Thessaloniki video tour

4/1/17

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως η απλή καθημερινή κίνηση προλαμβάνει ασθένειες!


Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως η απλή καθημερινή κίνηση προλαμβάνει ασθένειες!






Η απλή σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για 5 κοινές παθήσεις, υπογραμμίζουν Αμερικανοί και Αυστραλοί επιστήμονες. Πιο συγκεκριμένα η σωματική δραστηριότητα και η κίνηση σε καθημερινή βάση αποτελεί ασπίδα για τον διαβήτη, τον καρκίνο του μαστού και του εντέρου, την καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό.
Να υπογραμμιστεί πως με τον όρο «σωματική δραστηριότητα» οι επιστήμονες δεν εννοούν κάποια συγκεκριμένη μέθοδο εκγύμνασης ή κάποιο σπορ αλλά τις απλές καθημερινές κινήσεις όπως π.χ. οι μετακινήσεις με τα πόδια ή οι οικιακές δουλειές.
Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Επίκουρος Καθηγητής Μουχάμαντ Φορουνζαφάρ από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και η έρευνα δημοσιεύθηκε στην έγκυρη ιατρική έκδοση «British Medical Journal». Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια μετα-ανάλυση 174 ερευνών που έχουν προηγηθεί και αφορούσαν την ύπαρξη ή όχι σύνδεσης της σωματικής δραστηριότητας με την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών.
Εκτός λοιπόν από την συγκεκριμένη άσκηση, ο οργανισμός επωφελείται σημαντικά και από την απλή σωματική δραστηριότητα που απαιτείται στην καθημερινότητα μας, με στόχο το συνολικό επίπεδο της καθημερινής γυμναστικής και των κινήσεων του σώματος να υπερβαίνει το ελάχιστο συνιστώμενο όριο. Ποιο είναι αυτό; Σύμφωνα με τα δεδομένα που προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι τα 600 μεταβολικά ισοδύναμα λεπτά μέσα σε 7 ημέρες (ο αριθμός αυτός αποτελεί έναν ομοιόμορφο δείκτη μέτρησης των ποικίλων σωματικών δραστηριοτήτων με βάση την ενέργεια που απαιτείται σε κάθε σωματική δραστηριότητα).
Για να γίνει καλύτερο κατανοητό το συγκεκριμένο μέγεθος, μπορούμε να πούμε πως τα 600 ισοδύναμα λεπτά, αντιστοιχούν με 150 λεπτά γρήγορου περπατήματος μέσα σε μια εβδομάδα ή σε περίπου 75 λεπτά τρεξίματος. Τα μέγιστα οφέλη της επιπλέον δραστηριότητας του σώματος παρουσιάζονται όταν η συνολική εβδομαδιαία δραστηριότητα φθάνει στο επίπεδο των 3.000 έως 4.000 τέτοιων ισοδύναμων λεπτών. Η αύξηση των «μεταβολικών» λεπτών είναι εξαιρετικά πολύτιμη καθώς π.χ. τα 600 λεπτά συντελούν στο να μειωθεί ο κίνδυνος για σακχαρώδη διαβήτη κατά 2% ενώ με τα 3.600 «μεταβολικά» λεπτά η μείωση του κινδύνου φθάνει έως το 21%!
Για φθάσει κάποιος αυτόν τον χρόνο μπορεί να συνδυάσει διάφορους τύπους σωματικής δραστηριότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως μπορεί να περπατάει για περίπου 25 λεπτά κάθε μέρα με σταθερό βηματισμό, να ανεβαίνει σκάλες για 10 λεπτά κ.α.