Σελίδες

Thessaloniki video tour

16/1/17

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν και οι ασφαλιστές για τον ΕΦΚΑ!




Η δημιουργία του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) μέσω του οποίου καταργούνται όλα τα υπόλοιπα ασφαλιστικά...
ταμεία είναι γεγονός από την 1η Ιανουαρίου 2017 και σταδιακά θα ενταχθούν όλοι οι υφιστάμενοι φορείς κύριας κοινωνικής ασφάλισης.

Το nextdeal.gr συγκέντρωσε όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι οι ασφαλισμένοι και κυρίως οι ασφαλιστές.

Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου 2017. Είναι αποτέλεσμα της ενοποίησης των προϋπαρχόντων φορέων κοινωνικής ασφάλισης που λειτουργούσαν στη χώρα μας. Είναι φυσικό όπως τονίζεται άλλωστε, ένα τόσο μεγάλο έργο, που αναπόσπαστο μέρος του αποτελούν και ο εκσυγχρονισμός κι η απλοποίηση όλων των διαδικασιών, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μια μέρα. Μέρα με τη μέρα, ο ΕΦΚΑ θα γίνεται πιο λειτουργικός και σύγχρονος.

Στο εξής ο ασφαλισμένος θα μπορεί να λύνει τα περισσότερα θέματα από το σπίτι του (με μια επίσκεψη σε αυτή την ιστοσελίδα ή μια τηλεφωνική κλήση στο 1555). Όλες οι υπηρεσίες, πληροφορίες και αιτήσεις είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα http://www.efka.gov.gr και δημιουργούνται εφαρμογές για εύκολη πρόσβαση από το κινητό, ενώ τα αρχεία των παλαιών ταμείων ενοποιούνται και ψηφιοποιούνται πλήρως.

Ασφαλιστή μάθε τι αλλάζει για όλους τους ασφαλισμένους

Όλοι πλέον ασφαλίζονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Στον ΕΦΚΑ καταβάλλουν τις εισφορές τους όλοι οι εργαζόμενοι είτε ως μισθωτοί είτε ως αυτοαπασχολούμενοι και από τον ΕΦΚΑ λαμβάνουν την κύρια σύνταξή τους όλοι οι συνταξιούχοι.

Ενοποιούνται οι κανόνες και οι υπηρεσίες για όλους. Μισθωτούς και μη μισθωτούς. Στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Για όλα τα επαγγέλματα. Χωρίς "παιδιά και αποπαίδια". Όλοι πληρώνουν το ίδιο ποσοστό των εισοδημάτων τους (με ένα μεταβατικό διάστημα για την ομαλή μετάβαση κάποιων κατηγοριών εργαζομένων). Όλοι απολαμβάνουν τις ίδιες -όλο και πιο υψηλού επιπέδου- υπηρεσίες. Όλοι λαμβάνουν σύνταξη στο ίδιο ποσοστό επί των εισφορών τους, όταν έρθει η ώρα.

Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ σταδιακά, θα μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση σε σημαντικές υπηρεσίες. Το πρώτο διάστημα λειτουργίας, ορισμένες από αυτές θα παρέχονται μέσω των παλαιών ιστοσελίδων των Ταμείων που λειτουργούσαν έως 31/12/2016. Και σύντομα, όλες θα παρέχονται πλέον από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

o Ασφαλιστική Ικανότητα ασφαλισμένου για το 2017
o Ασφαλιστικό Ιστορικό μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ
o Εφαρμογή εκτίμησης της θεμελίωσης δικαιώματος για σύνταξη
o Εφαρμογή υπολογισμού σύνταξης (αρχικά, τουλάχιστον για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ)
o Ηλεκτρονική παρακολούθηση της πορείας της Αίτησης Συνταξιοδότησης
o ΑΠΔ εργοδοτών
o Αίτηση για εξέταση για πιστοποίηση ποσοστού αναπηρίας από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ
o Πιστοποιητικό αναπηρίας για όσους αναμένουν αποτελέσματα ΚΕΠΑ
o Βεβαιώσεις εισφορών αυτοαπασχολούμενων
o Ενημερωτικά σημειώματα και φορολογικές βεβαιώσεις συνταξιούχων

Δημιουργείται ο online προσωπικός ασφαλιστικός λογαριασμός. Με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες από όλα τα πρώην ταμεία και απόλυτη προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Τα γνωστά σημεία και καταστήματα εξυπηρέτησης όλων των φορέων συνεχίζουν να λειτουργούν για την ομαλή μετάβαση και εξοικείωση των ασφαλισμένων στις σύγχρονες μηχανογραφικές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Σύντομα ξεκινά τη λειτουργία του και το ειδικό call center του ΕΦΚΑ. Καλώντας στο 1555 (αστική χρέωση) οι πολίτες θα λαμβάνουν ενημέρωση για τα θέματα που τους απασχολούν.

Οι πληρωμές των εισφορών γίνονται μέσω της τράπεζας που επιλέγει ο ασφαλισμένος, με γρήγορο και απλό τρόπο Στα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ ορίζονται όλες οι λεπτομέρειες.

Ιδρύονται τα πρώτα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης. Σταδιακά, θα λειτουργήσουν 11 ΠΕΚΑ σε όλη τη χώρα, ώστε να ασκούν δίκαιο και εντατικό έλεγχο για την ασφάλιση και να πατάξουν την ανασφάλιστη εργασία.

Τι αλλάζει για τους συνταξιούχους

Ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης γρήγορα και απλά. Πολύ σύντομα, η αίτηση συνταξιοδότησης θα υποβάλλεται πλέον ηλεκτρονικά για όλους τους ασφαλισμένους. Σε ενιαία ηλεκτρονική φόρμα -διαθέσιμη στο www.efka.gov.gr- ανεξάρτητα από το πόσοι ήταν οι φορείς ασφάλισης. Στη συνέχεια, ο αιτών ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την πορεία της αίτησης. Μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία, τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις. Όποιος δεν έχει πρόσβαση στο ίντερνετ ή εξοικείωση με την τεχνολογία, μπορεί να επισκεφτεί οποιοδήποτε ΚΕΠ, όπου οι υπάλληλοι θα τον βοηθήσουν άμεσα.

Τα γνωστά σημεία και καταστήματα εξυπηρέτησης όλων των φορέων συνεχίζουν να λειτουργούν για την ομαλή μετάβαση και εξοικείωση των συνταξιούχων στις σύγχρονες μηχανογραφικές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

Οι χρήστες που θα μπουν στην ιστοσελίδα www.efka.gov.gr μπορούν να κάνουν κλικ στους παρακάτω συνδέσμους για να μεταφερθείτε στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ.
Συχνές ερωτήσεις

Γενικά για τον ΕΦΚΑ

1. Με την ίδρυση του ΕΦΚΑ, τι γίνεται με τους παλιούς ασφαλιστικούς φορείς;

Με την ίδρυση του ΕΦΚΑ, από 1/1/2017, οι παλιοί ασφαλιστικοί φορείς παύουν να υφίστανται. Ενοποιούνται όλοι σε έναν, νέο, σύγχρονο, αποτελεσματικό, Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα συσσωρευμένα προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, ενοποιούνται κι οι κανόνες και οι υπηρεσίες για όλους. Χωρίς «παιδιά και αποπαίδια».

Βέβαια, για να μην παρουσιαστούν πρακτικά προβλήματα, για ένα εύλογο μεταβατικό χρονικό διάστημα όλα τα γνωστά σημεία εξυπηρέτησης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά για τους ασφαλισμένους.

2. Από πότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις αλλαγές που φέρνει ο ΕΦΚΑ στη λειτουργία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα;

Οι πρώτες μεγάλες αλλαγές στην Κοινωνική Ασφάλιση γίνονται ορατές από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ΕΦΚΑ. Ταυτόχρονα, όμως, παραμένουν σταθερά και όσα είναι αναγκαία για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

3. Στην πορεία, θα γίνουν κι άλλες αλλαγές και βελτιώσεις στη λειτουργία του ΕΦΚΑ;

Έτσι θέλουμε να είναι η κοινωνική ασφάλιση του μέλλοντος:

o Τα πάντα γρήγορα, απλά, αποτελεσματικά.
Χωρίς περιττή ταλαιπωρία σε ουρές και γραφειοκρατία.
Ο ασφαλισμένος έρχεται στο επίκεντρο, ώστε να μπορεί να λύνει τα περισσότερα θέματα από το σπίτι του (με μια επίσκεψη σε αυτή την ιστοσελίδα ή μια τηλεφωνική κλήση στο 1555).
o Απόλυτη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
Όλες οι υπηρεσίες, πληροφορίες και αιτήσεις διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας.
Δημιουργούνται εφαρμογές για εύκολη πρόσβαση από το κινητό.
Τα αρχεία των παλαιών ταμείων ενοποιούνται και ψηφιοποιούνται πλήρως.
o Σύγχρονη και φιλική παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στον πολίτη.
Σε ανθρώπινους χώρους, από καλά εκπαιδευμένους υπαλλήλους.
Με σεβασμό και αξιοπρέπεια.
o Ούτε ένα ευρώ χαμένο.
Ό,τι πληρώνει σήμερα ο ασφαλισμένος, αυξάνει τη σύνταξή του αύριο.
Τέλος οι λειτουργικές σπατάλες, ό,τι εξοικονομείται θα επιστρέφει στην ασφάλιση.
Ο ΕΦΚΑ εξασφαλίζει μακροχρόνια και κοινωνική αποτελεσματικότητα και οικονομική βιωσιμότητα.

4. Με την ίδρυση του ΕΦΚΑ, τι αλλάζει για όλους τους ασφαλισμένους;

Όλοι πλέον ασφαλίζονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Στον ΕΦΚΑ καταβάλλουν τις εισφορές τους όλοι οι εργαζόμενοι, είτε μισθωτοί είτε αυτοαπασχολούμενοι, από τον ΕΦΚΑ λαμβάνουν την κύρια σύνταξή τους όλοι οι συνταξιούχοι.

5. Με την ίδρυση του ΕΦΚΑ, τι αλλάζει για τους εργαζόμενους σε αυτόν;

Όλοι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν κανονικά στις θέσεις τους. Ο νέος ΕΦΚΑ στηρίζεται στους ανθρώπους του! Κανείς δεν χάνει -ούτε θα χάσει- τη δουλειά του. Έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία επιμόρφωσής τους. Σταδιακά, στο μέλλον, θα γίνουν ορισμένες εσωτερικές μετακινήσεις, με γνώμονα την αξιοποίηση των ικανοτήτων του κάθε εργαζόμενου και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

6. Με την ίδρυση του ΕΦΚΑ, τι αλλάζει για τους συνταξιούχους;

Όλοι πλέον λαμβάνουν τη σύνταξή τους από τον ΕΦΚΑ. Όλες οι διαδικασίες που τους αφορούν, μέρα με τη μέρα εκσυγχρονίζονται, απλοποιούνται, επιταχύνονται.

7. Ποια σημεία εξυπηρέτησης μπορούμε να επισκεπτόμαστε πλέον;

Τα γνωστά σημεία και καταστήματα εξυπηρέτησης όλων των φορέων συνεχίζουν να λειτουργούν για την ομαλή μετάβαση και εξοικείωση των συνταξιούχων στις σύγχρονες μηχανογραφικές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Για εύλογο μεταβατικό διάστημα, συνεχίζουν να ασκούν ακόμα και όποιες αρμοδιότητες άλλων φορέων (π.χ. ΕΟΠΥΥ) ασκούσαν μέχρι τις 31/12/2016.

Βέβαια, όλες οι Υπηρεσίες γίνονται πλέον Υπηρεσίες ΕΦΚΑ, με μόνη διάκριση ανάμεσα σε Υπηρεσίες για μισθωτούς και Υπηρεσίες για τις κατηγορίες των μη μισθωττών.. Και μέρα με τη μέρα, θα βλέπουμε την πινακίδα «ΕΦΚΑ» σε όλο και περισσότερους χώρους. Σταδιακά, θα γίνουν και αλλαγές προσαρμογής στο νέο Οργανόγραμμα.

8. Πού πρέπει να απευθύνεται κανείς για θέματα ρύθμισης χρεών;

Όλες οι όφειλες των εργοδοτών και των αυτοαπασχολούμενων σταδιακά μεταφέρονται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) το οποίο πλέον θα τις διαχειρίζεται με ενιαίους κανόνες.

9. Ποιες υπηρεσίες είναι διαθέσιμες από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ;

Στην ιστοσελίδα μας, σταδιακά, θα μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση σε σημαντικές υπηρεσίες. Το πρώτο διάστημα λειτουργίας, ορισμένες από αυτές θα παρέχονται μέσω των παλαιών ιστοσελίδων των Ταμείων που λειτουργούσαν έως 31/12/2016. Και σύντομα, όλες θα παρέχονται πλέον από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

o Οnline προσωπικός ασφαλιστικός λογαριασμός
o Ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης
o Ασφαλιστική Ικανότητα ασφαλισμένου για το 2017
o Ασφαλιστικό Ιστορικό μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ
o Εφαρμογή εκτίμησης της θεμελίωσης δικαιώματος για σύνταξη
o Εφαρμογή υπολογισμού σύνταξης (αρχικά, τουλάχιστον για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ)
o Ηλεκτρονική παρακολούθηση της πορείας της Αίτησης Συνταξιοδότησης
o ΑΠΔ εργοδοτών
o Αίτηση για εξέταση για πιστοποίηση ποσοστού αναπηρίας από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ
o Πιστοποιητικό αναπηρίας για όσους αναμένουν αποτελέσματα ΚΕΠΑ
o Βεβαιώσεις εισφορών αυτοαπασχολούμενων
o Ενημερωτικά σημειώματα και φορολογικές βεβαιώσεις συνταξιούχων

10. Τι πρέπει να κάνει όποιος θέλει να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης;

Πολύ σύντομα, η αίτηση συνταξιοδότησης θα υποβάλλεται πλέον ηλεκτρονικά για όλους τους ασφαλισμένους. Γρήγορα και απλά. Σε ενιαία ηλεκτρονική φόρμα -- ανεξάρτητα από το πόσοι ήταν οι φορείς ασφάλισης. Στη συνέχεια, ο αιτών ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την πορεία της αίτησης. Μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία, τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις.
Όποιος δεν έχει πρόσβαση στο ίντερνετ ή εξοικείωση με την τεχνολογία, μπορεί να επισκεφτεί οποιοδήποτε ΚΕΠ, όπου οι υπάλληλοι θα τον βοηθήσουν άμεσα.

11. Τι μπορεί να κάνει όποιος δεν έχει πρόσβαση στο ίντερνετ ή ιδιαίτερη εξοικείωση με την τεχνολογία;

Όποιος δεν έχει πρόσβαση στο ίντερνετ ή εξοικείωση με την τεχνολογία, μπορεί να επισκεφτεί οποιοδήποτε ΚΕΠ, όπου οι υπάλληλοι θα τον βοηθήσουν άμεσα.

12. Εκτός από την ιστοσελίδα, υπάρχει άλλος τρόπος εξυπηρέτησης χωρίς μετακινήσεις και ταλαιπωρία;

Το ειδικό call center του ΕΦΚΑ. Καλώντας στο 1555 (αστική χρέωση) οι πολίτες θα λαμβάνουν ενημέρωση για τις βασικές λειτουργίες του ΕΦΚΑ και σταδιακά για όλα τα ασφαλιστικά θέματα που τους απασχολούν.

13. Πώς μπορούμε να πληρώνουμε τις εισφορές μας;

Οι πληρωμές των εισφορών γίνονται μέσω της τράπεζας που επιλέγει ο ασφαλισμένος, με γρήγορο και απλό τρόπο Στα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ ορίζονται όλες οι λεπτομέρειες.

Όποιος ασφαλισμένος έχει αντιρρήσεις σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών του, μπορεί να προσέρχεται στις αρμόδιες περιφερειακές Υπηρεσίες.

Όσον αφορά στις παλαιές οφειλές από την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, για αυτές θα εξακολουθήσει να ισχύει η προϋφιστάμενη διαδικασία, δηλαδή οι ασφαλισμένοι θα τις καταβάλλουν με τον τρόπο που τις κατέβαλαν και έως τις 31/12/2016.

14. Πώς θα γίνεται καλύτερος έλεγχος για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής;

Ιδρύονται τα πρώτα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης. Σταδιακά, θα λειτουργήσουν 11 ΠΕΚΑ σε όλη τη χώρα, ώστε να ασκούν δίκαιο και εντατικό έλεγχο για την ανασφάλιστη εργασία. Γιατί κανένας Ασφαλιστικός Φορέας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά αν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις εισφοροδιαφεύγουν.

15. Πώς θα εξοικονομηθούν πόροι από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ;

Με τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, μπαίνει ένα οριστικό τέλος στις σπατάλες στη λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων! Και το κυριότερο: ό,τι εξοικονομείται, θα επιστρέφει στην ασφάλιση. Έχουμε κάνει ολοκληρωμένη μελέτη για το τι και πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε. Καθοριστικής σημασίας είναι οι οικονομίες κλίμακας που μπορούν να γίνουν, χάρη στην ενοποίηση, σε πολλούς τομείς, όπως: μισθώματα, κόστος ρεύματος, κόστος τηλεφωνικών γραμμών, υποδομές πληροφορικής κ.α. Όλα αυτά, βέβαια, χωρίς να μειωθεί καθόλου το επίπεδο υπηρεσιών προς τους πολίτες –αντιθέτως, θα βελτιωθεί θεαματικά.

Μη Μισθωτοί

1. Πως θα υπολογίζονται οι εισφορές μου μετά την 1/1/2017;

Από 1/1/2017 καταργούνται οι ασφαλιστικές κατηγορίες-κλάσεις και πλέον ως βάση υπολογισμού των εισφορών αποτελεί το πραγματικό εισόδημα.

2. Ως πραγματικό νοείται το συνολικό εισόδημα που δηλώνεται στην Εφορία;

Όχι, το Καθαρό Φορολογητέο Εισόδημα που προέρχεται από δραστηριότητα ή ιδιότητα που δημιουργεί υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση. (Επιχειρηματική δραστηριότητα, Αγροτική δραστηριότητα και μισθωτή εργασία)

3. Τίνος έτους εισοδήματα θα ληφθούν υπόψη;

Σύμφωνα με το νόμο λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του προηγούμενου φορολογικού έτους.

Επειδή δεν είναι ακόμη διαθέσιμα τα εισοδήματα του 2016 θα ληφθούν υπόψη, κατά το πρώτο εξάμηνο, τα εισοδήματα του 2015. Μετά την εκκαθάριση των εισοδημάτων 2016 θα ακολουθήσει εκκαθάριση των ετήσιων ασφαλιστικών εισφορών.

4. Πρέπει να προσκομίσω τη φορολογική μου δήλωση ώστε να αποδείξω το εισόδημα μου;

Όχι,τα εισοδήματα λαμβάνονται μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

5. Σε ποιους ασφαλισμένους εφαρμόζονται οι νέοι κανόνες;

Οι νέοι κανόνες εισφορών εφαρμόζονται στους ήδη, κατά την 01/01/2017, ασφαλισμένους των προ υφιστάμενων Ασφαλιστικών Φορέων καθώς και στα πρόσωπα που θα ενταχθούν στην ασφάλιση, μετά την ημερομηνία αυτή, για πρώτη φορά.

6. Υπάρχει ανώτατο όριο εισοδήματος επί του οποίου καταβάλλονται εισφορές;

Ως ανώτατο όριο ορίζεται το δεκαπλάσιο του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών όπως ισχύει. ( Μηνιαία 5860,80 ευρώ-Ετήσια 70.330,00 ευρώ).

7. Υπάρχει κατώτατο όριο εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζονται εισφορές;

Ως κατώτατο όριο ορίζεται το ύψος του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, όπως ισχύει. (Μηνιαία 586,08 ευρώ-Ετήσια 7.033 ευρώ).

8. Έχω μηδενικό εισόδημα. Τι εισφορά θα καταβληθεί;

Θα καταβληθεί εισφορά υπολογιζόμενη επί του κατώτατου ορίου ασφαλιστέου εισοδήματος.

9. Έχω δηλώσει “ζημία” .Τι εισφορά θα καταβληθεί;

Θα καταβληθεί εισφορά υπολογιζόμενη επί του κατώτατου ορίου ασφαλιστέου εισοδήματος.

10. Δεν είχα υποβάλλει δήλωση για τα εισοδήματα του 2015. Τι εισφορά θα καταβάλλω;

Στις περιπτώσεις που δεν έχει υποβληθεί δήλωση εισοδήματος η δεν έχει για διάφορους λόγους εκκαθαριστεί, η εισφορά υπολογίζεται επί των εισοδημάτων του πιο πρόσφατα εκκαθαρισμένου φορολογικού έτους.

11. Είμαι μέλος Εταιρείας. Σε ποιο εισόδημα θα υπολογισθούν οι εισφορές μου;

Στο εισόδημα που αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής στην Εταιρεία.

12. Είμαι μέλος αγροτικής οικογενειακής εκμετάλλευσης. Τι εισφορές θα καταβάλλω;

Οι εισφορές υπολογίζονται επί του συνολικού καθαρού φορολογητέου εισόδηματος διαιρούμενου δια του αριθμού των μελών της οικογενειακής εκμετάλευσης.

13. Πρόκειται να κάνω έναρξη δραστηριότητας. Τι εισφορά θα καταβάλω;

Θα καταβληθεί εισφορά υπολογιζόμενη επί του κατώτατου ορίου ασφαλιστέου εισοδήματος από τον μήνα έναρξης εργασιών και έως το Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

14. Πως υπολογίζονται οι εισφορές με βάση το εισόδημα;

Οι εισφορές υπολογίζονται ως ποσοστό επί του εισοδήματος ως εξής:

α) Κλάδος σύνταξης 20%

β) Κλάδος ασθένειας 6,95%

15. Κάθε πότε πληρώνονται οι εισφορές;

Η εισφορά είναι μηνιαία και θα καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα.

Κατ εξαίρεση, οι εισφορές των αγροτών είναι μηνιαίες αλλά καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη του εξαμήνου που ανάγονται.

16. Με ποιον τρόπο πληρώνονται οι εισφορές;

Οι πληρωμές πραγματοποιούνται σε όλες τις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος (ΔΙΑΣ), με εντολές πληρωμής ή με άμεση χρέωση λογαριασμού (πάγια εντολή).

Για την εκτέλεση των πληρωμών οι ασφαλισμένοι μπορούν να χρησιμοποιούν τα διαθέσιμα από κάθε Τραπεζικό Ίδρυμα προϊόντα.

17. Υπάρχει δυνατότητα μερικής καταβολής;

Ναι οποιαδήποτε πληρωμή ποσού γίνεται αποδεκτή.

18. Πως θα ενημερωθώ για τις εισφορές μου;

Για τις εισφορές από 1/1/17 θα σταλούν ειδοποιητήρια στα οποία θα περιλαμβάνεται ο υπολογισμός της μηνιαίας εισφοράς, το εισόδημα επί του οποίου έγινε ο υπολογισμός και στοιχεία για την πληρωμή των εισφορών.
Παράλληλα, τα στοιχεία πληρωμής των εισφορών καθώς και το ειδοποιητήριο θα είναι διαθέσιμα στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ που θα αναρτηθούν στον ιστότοπό του www.efka.gov.gr

19. Έχω οφειλές μέχρι 31/12/2016. Πως μπορώ να τις πληρώσω;

Οι εισφορές έως 31/12/16 εξοφλούνται οποτεδήποτε με τον τρόπο που ίσχυε για κάθε ασφαλιστικό φορέα. Επίσης, μπορούν να ρυθμιστούν με τις διατάξεις του Ν.4152/13 σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις.

20. Μπορώ να πάρω ενημερότητα;

Ναι, με την ίδια διαδικασία που ίσχυε έως 31/12/2016.

21. Είμαι μισθωτός και παράλληλα ελεύθερος επαγγελματίας. Δικαιούμαι εξαίρεση μετά την 1/1/2017 από την καταβολή μιάς εκ των δύο εισφορών;

Όχι, έχετε υποχρέωση καταβολής εισφορών και για τις δύο δραστηριότητες μετά την 1/1/17.

22. Έχω κάνει έναρξη δραστηριότητας το 2016 τι εισφορά θα καταβάλλω το 2017;

Θα καταβληθεί εισφορά υπολογιζόμενη επί του κατώτατου ορίου ασφαλιστέου εισοδήματος και θα εκκαθαρισθεί οριστικά όταν θα είναι διαθέσιμα τα εισοδήματα 2016.

Συντάξεις

1. Θέλω να υποβάλλω αίτηση συνταξιοδότησης. Πού θα την υποβάλλω;

Μπορεί να υποβληθεί σε οποιαδήποτε υπηρεσία του ΕΦΚΑ, δηλ. σε οποιοδήποτε φορέα που έχει ενταχθεί στον ενιαίο φορέα, και θα διαβιβαστεί στις υπηρεσίες του αρμόδιου φορέα. Προκειμένου να μην υπάρχει καθυστέρηση είναι σκόπιμο να την καταθέσετε στην υπηρεσία συντάξεων του φορέα που είστε ασφαλισμένος (στην περίπτωση των μισθωτών αρμόδιο είναι το υποκατάστημα του τόπου κατοικίας, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες το υποκατάστημα της έδρας της δραστηριότητας).

2. Μπορώ να υποβάλλω την αίτηση ηλεκτρονικά;

Ναι, εάν είστε ασφαλισμένος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxisnet.

Η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους θα γνωστοποιηθεί μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ, οπωσδήποτε μετά τις 15/01/2017.

3. Πότε πρέπει να καταθέσω τα δικαιολογητικά;

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προσκομίσετε τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην αίτηση και στο αποδεικτικό παραλαβής ως ελλείποντα, το συντομότερο. Οι μισθωτοί στο υποκατάστημα του τόπου κατοικίας και οι αυτοαπασχολούμενοι στο υποκατάστημα της έδρας της δραστηριότητας.

4. 'Εχει αλλάξει κάτι ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με το νέο ασφαλιστικό;

Ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος δεν υπάρχουν αλλαγές από τον Αύγουστο του 2015 και μετά. Για ειδικές πληροφορίες θα πρέπει να αποταθείτε στο φορέα που ασφαλίζεστε.

Για τις συντάξεις λόγω αναπηρίας δεν έχει αλλάξει η νομοθεσία, αλλά προβλέπεται στο μέλλον να καθοριστούν νέοι ενιαίοι κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ.

Για τις συντάξεις λόγω θανάτου, από 13/05/2016 και μετά έχουν αλλάξει οι προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης στα μέλη οικογένειας ασφαλισμένου και συνταξιούχου, στα μέρη του συμφώνου συμβίωσης και σε διαζευγμένους. Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει αναρτήσει στη Διαύγεια εγκύκλιο με όλες τις σχετικές λεπτομέρειες (ΑΔΑ: ΨΟ4Μ465Θ1Ω-ΡΦΘ).

Σύντομα ο ΕΦΚΑ θα γνωστοποιήσει τη σχετική εγκύκλιο στις υπηρεσίες και στους ασφαλισμένους του.

5. Δικαιούμαι προσωρινή σύνταξη;

Ναι, εκτός αν έχετε δηλώσει στην αίτηση συνταξιοδότησης ότι δεν επιθυμείτε να σας χορηγηθεί ή εάν δεν έχετε τις νόμιμες προϋποθέσεις του Ν.4387/2016 που αναφέρονται στην Υπεύθυνη Δήλωση την οποία θα συμπληρώσετε προκειμένου να σας χορηγηθεί.

6. Ποιο είναι το ποσό της προσωρινής που δικαιούμαι;

Η προσωρινή σύνταξη κυμαίνεται από 384,00 € έως 768,00 € και μειώνεται αν η σύνταξη που θα χορηγηθεί είναι μειωμένη λόγω ορίου ηλικίας.

7. Σε πόσο χρονικό διάστημα θα μου χορηγηθεί η προσωρινή σύνταξη;

Εντός δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης, πλην των περιπτώσεων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας που εκδίδεται άμεσα μετά την οριστικοποίηση των γνωματεύσεων ΚΕΠΑ.

8. Τι αλλάζει στο ποσό της σύνταξης με το νέο νόμο;

Για αιτήσεις συνταξιοδότησης που η έναρξη είναι από 13/05/2016 και μετά αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του ποσού της σύνταξης και χορηγείται εθνική και ανταποδοτική σύνταξη.

9. 'Εχω πάρει σύνταξη από το 2014. Θα αλλάξει το ποσό της σύνταξής μου με το νέο νόμο;

Όλες οι συντάξεις που καταβάλλονται ή εκκρεμεί η χορήγησή τους με βάση αίτηση που κατατέθηκε έως 12/05/2016 θα επανυπολογιστούν, ώστε να γίνει διαχωρισμός του ποσού σε εθνική και ανταποδοτική σύνταξη.

10. 'Εχω 8 χρόνια ασφάλισης στο ΙΚΑ μόνο. Δικαιούμαι εθνική και ανταποδοτική σύνταξη;

Οι ασφαλισμένοι δικαιούνται εθνική και ανταποδοτική σύνταξη εφόσον έχουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (67 ετών και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης) και όχι απλά επειδή είναι ασφαλισμένοι για κάποιο χρόνο.

11. Παίρνω δύο πλήρεις συντάξεις. Δικαιούμαι δύο εθνικές συντάξεις;

Όχι. Όταν χορηγούνται δύο πλήρεις συντάξεις υπάρχει δικαίωμα μόνο για μία εθνική πλήρη σύνταξη.

12. Παίρνω δύο μειωμένες συντάξεις. Τι ποσό εθνικής σύνταξης δικαιούμαι;

Δικαιούσθε το ποσό της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε κάθε μία αλλά το άθροισμά τους δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 384,00 € (πλήρες ποσό εθνικής σύνταξης).

13. Για όλες τις κατηγορίες σύνταξης χορηγείται ποσό εθνικής σύνταξης;

Ναι. Γήρατος, αναπηρίας και θανάτου.

14. Μπορώ να πάρω δεύτερη σύνταξη;

Θα διευκρινιστεί σύντομα από το αρμόδιο Υπουργείο.

15. Ποιο είναι το ποσό της εθνικής σύνταξης;

Το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης είναι 384,00 € (τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης και 40 έτη μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης για τη χορήγηση σύνταξης λόγω γήρατος).

Το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται για τους εξής λόγους:

α) 2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, οπότε ανέρχεται σε 345,60 €,

β) 1/40 για κάθε έτος που υπολείπεται των 40 ετών μόνιμης και νόμιμης διαμονής και

γ) στις περιπτώσεις καταβολής μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος (6% για κάθε έτος που υπολείπεται του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης, κατ’ ανώτατο 30%) ή μειωμένης σύνταξης λόγω αναπηρίας. Εξαιρούνται όσοι συνταξιοδοτούνται λόγω γήρατος με αιτία την αναπηρία.

16. Δικαιούμαι κατώτατο όριο σύνταξης λόγω γήρατος;

Γενικά δεν υπάρχουν πλέον κατώτατα όρια ποσού σύνταξης λόγω γήρατος. Μόνο στις συντάξεις που χορηγούνται λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής νόσου το ποσό της σύνταξης, εθνικής και ανταποδοτικής, δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 768,00 €.

17. Πόσος χρόνος απαιτείται για την έκδοση απόφασης συνταξιοδότησης;

Κυμαίνεται ανάλογα με την περίπτωση, π.χ. διαδοχική ασφάλιση, χρόνος σε χώρα της Ε.Ε. ή σε χώρα με Διμερή Σύμβαση και ανάλογα με τη σειρά προτεραιότητας που υπάρχει στην αίτηση αυτή.

18. Πώς υπολογίζεται το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης;

Υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, το χρόνο ασφάλισης από το 2002 και μετά και ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης.

19. Δεν έχω χρόνο ασφάλισης ή έχω λίγο χρόνο ασφάλισης από το 2002 και μετά. Πώς υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη;

Θα διευκρινιστεί από το αρμόδιο Υπουργείο.

20. Ποιες είναι οι συντάξιμες αποδοχές;

Είναι το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των αποδοχών ή του εισοδήματος του ασφαλισμένου για τα οποία καταβλήθηκαν εισφορές κλάδου σύνταξης από 01/01/2002 μέχρι και την παραμονή της αίτησης συνταξιοδότησης διά του συνολικού χρόνου ασφάλισης της ίδιας περιόδου.

21. Θα συνταξιοδοτηθώ λόγω γήρατος ως τυφλός. Πώς θα υπολογιστεί η ανταποδοτική σύνταξη;

Θα υπολογιστεί σύμφωνα με το γενικό κανόνα (βλ. ερωτ. 18) αλλά το ποσοστό αναπλήρωσης θα αντιστοιχεί σε 35 έτη ασφάλισης (ακόμα και αν δεν υπάρχει αυτός ο χρόνος).

22. 'Εχω αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο ασφάλισης για να συμπληρώσω προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Θα υπολογιστεί στο ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης;

Ο πλασματικός χρόνος που αναγνωρίζεται με εξαγορά συνυπολογίζεται τόσο στην εθνική όσο και στην ανταποδοτική σύνταξη. Αν έχετε αναγνωρίσει πλασματικούς χρόνους χωρίς εξαγορά για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα ληφθούν υπόψη για την εθνική σύνταξη όχι όμως και για την ανταποδοτική.

23. 'Εχω αναγνωρίσει χρόνο στρατιωτικής υπηρεσίας πριν από το 2002. Θα ληφθεί υπόψη για το ποσό της σύνταξης;

Ναι, μόνο για την εθνική σύνταξη.

24. Πρέπει να μένω μόνιμα στην Ελλάδα για να μου χορηγηθεί η εθνική σύνταξη;

Για να χορηγηθεί εθνική σύνταξη λόγω γήρατος θα πρέπει να υπάρχουν οι ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και η μόνιμη και νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα τουλάχιστον για 15 έτη μεταξύ της ηλικίας των 15 ετών και της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Για τη χορήγηση της πλήρους εθνικής σύνταξης απαιτείται μόνιμη και νόμιμη διαμονή 40 ετών ενώ για κάθε έτος που υπολείπεται η εθνική σύνταξη μειώνεται κατά 1/40.

25. Πότε θεμελιώνω δικαίωμα συνταξιοδότησης;

Όταν συμπληρώσετε τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και την ηλικία που προβλέπεται από τη νομοθεσία.

26. Ο επανυπολογισμός των Συντάξεων ποιους συν/χους αφορά;

Όλους αυτούς στους οποίους καταβαλλόταν σύνταξη στις 12.5.16 αλλά και αυτούς , για τους οποίους δεν είχε εκδοθεί απόφαση συνταξιοδότησης μέχρι την ημερομηνία αυτή, όταν όμως θα εκδοθεί, η έναρξη της συνταξιοδότησης θα είναι πριν την 13.5.16

27. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θα εξαιρεθούν;

Ναι, οι συν/χοι της Τράπεζας της Ελλάδας και του ΟΓΑ, για τους οποίους δεν θα γίνει επανυπολογισμος της σύνταξης.

28. Ο επανυπολογισμός αφορά την Κύρια Σύνταξη ή και την επικουρική;

Αφορά μόνο την κύρια σύνταξη.

29. Αν το ποσό που θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό είναι μικρότερο από αυτό που μου καταβαλλόταν μέχρι σήμερα τι ποσό σύνταξης θα μου δοθεί;

Αν το ποσό της σύνταξης είναι μικρότερο τότε θα σας δοθεί προσωπική διαφορά με το συνυπολογισμό της οποίας το ποσό σύνταξης θα παραμείνει το ίδιο μέχρι τέλος του 2018. Αν όμως από 1.1.2019 δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις, δεν θα σας δοθούν αυξήσεις αλλά θα αφαιρούνται από την προσωπική διαφορά.

30. Αν το ποσό της σύνταξης μετά τον επανυπολογισμό είναι μεγαλύτερο από αυτό που μου καταβάλλεται σήμερα τι θα γίνει;

Το επιπλέον ποσό θα χορηγηθεί με καταβολή του 1/5 κάθε χρόνο και για πέντε χρόνια.

31. Είχα χρόνο ασφάλισης παράλληλα με το ΙΚΑ και στο ΤΕΒΕ. Μου χορηγήθηκε η σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση από το ΤΕΒΕ (ή από το ΙΚΑ ) αλλά μου αφαιρέθηκε ο παράλληλος χρόνος. Γίνεται τώρα κάτι μ’αυτό το χρόνο;

Βεβαίως, με τις διατάξεις της Υ.Α. που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2016, θα αξιοποιηθεί και ο χρόνος αυτός με προσαύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης για τα έτη αυτά κατά 0,075%. Όμως επειδή οι υπηρεσίες δεν έχουν τη δυνατότητα να βρουν τις περιπτώσεις συν/χων που είχαν παράλληλο χρόνο, θα πρέπει να κάνετε αίτηση που θα έχει το χαρακτήρα όχλησης προκειμένου να αξιοποιηθεί ο χρόνος.