Σελίδες

Thessaloniki video tour

29/12/16

Σημαντικά ευρήματα παλαιολιθικής εποχής σε σπηλιές στην περιοχή Ξυλοφάγου!




Της Γιώτας Δημητρίου
Αρχικά οι πληροφορίες που έφτασαν κοντά μας, έκαναν λόγο για σπηλιές δεινοσαύρων που εντοπίστηκαν στην περιοχή Ξυλοφάγου...Μπορεί βεβαίως να αντιληφθεί κανείς τι μπορεί να σημαίνει για την περιοχή κάτι τέτοιο: Αύξηση τουρισμού, παγκόσμιοι προβολείς θα ρίξουν το φως τους στην περιοχή και φυσικά μια τέτοια εξέλιξη δεν θα έχει σημαντικά ωφέλη μόνο για τη Ξυλοφάγου αλλά και για τις γύρω περιοχές και για ολόκληρο το νησί.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον επί 15 χρόνια κοινοτάρχη Ξυλοφάγου, κ. Τάσο Αγγλογάλλο (ο οποίος μετά τις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου 2016 παραδίδει πλέον την σκυτάλη στον κ. Τάσο Γεωργίου) σε ερώτηση μας αν υπάρχουν σπηλιές δεινοσαύρων στην περιοχή μας δήλωσε πως κάτι τέτοιο ισχύει.... «αλλά βρέθηκαν παλιά».

Μπορούμε βεβαίως να αντιληφθούμε πως το πότε «βρέθηκαν» δεν έχει σημασία, αλλά το γιατί δεν γνωστοποιήθηκε και αξιοποιήθηκε κάτι τέτοιο.

Στη συνέχεια επικοινωνήσαμε με τον κύριο Γιώργο Ιουλιανό, μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ξυλοφάγου ο οποίος δεν γνώριζε κάτι για τις σπηλιές δεινοσαύρων αλλά με έντονο ύφος τόνισε:

«Πρέπει να σας πω ότι και παλαιότερα είχαν βρεθεί Σταλακτίτες σε σπηλιές στην περιοχή μας. Στην αρχή ο κόσμος ερχόταν για να δει το θέαμα αυτό, αλλά επειδή βρίσκονταν στην περιοχή πεδίου βολής των Βρετανών, οι Άγγλοι δεν μας άφησαν να τις αξιοποιήσουμε όσο και όπως θα θέλαμε. Οι Άγγλοι σταματούν την ανάπτυξη της περιοχής με διάφορους τρόπους και δυστυχώς το πετυχαίνουν όχι μόνο με την ανεκτικότητα κάποιων δικών μας Ελληνοκύπριων της περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά, αλλά και με την στήριξη τους. Δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη αν έχουν βρεθεί σπηλιές δεινοσαύρων στην περιοχή και δεν γνωστοποιήθηκε το θέμα επειδή ζήτησαν οι Άγγλοι να αποσιωπηθεί η σημαντική αυτή είδηση. Με λυπεί όμως το γεγονός ότι ο κοινοτάρχης Ξυλοφάγου το γνώριζε και σας το έχει παραδεχθεί τηλεφωνικώς, ενώ εμείς ως μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου δεν ενημερωθήκαμε και δεν έχουμε ιδέα».

Οι Βρετανοί στην περιοχή και η δράση τους

Να θυμηθούμε ότι πρόσφατα (Οκτώβριο 2016) οκτακόσιοι κάτοικοι του Ξυλοφάγου εγκλώβισαν για δέκα ώρες τριακόσιους Βρετανούς στρατιώτες οι οποίοι επιχείρησαν να κόψουν δέντρα στην περιοχή πεδίου βολής. Οι κάτοικοι Ξυλοφάγου, τότε, οι οποίοι είχαν διακόψει τους Βρετανούς από το έργο της αποκοπής ακακιών, ευκαλύπτων και οπωροφόρων δέντρων και απέκλεισαν τα στρατιωτικά οχήματα σε αγροτικό δρόμο εντός του πεδίου βολής, κατήγγειλαν ότι τα τελευταία χρόνια οι Βρετανοί έχουν αποκόψει χιλιάδες δέντρα, μετατρέποντας την περιοχή στο Ξυλοφάγου, σε κρανίου τόπο.

Δηλώσεις του βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκου Κέττηρου στην «24»:

Μετά την έρευνα για το θέμα, η οποία διήρκεσε αρκετές μέρες, αφού όσοι θα έπρεπε να μιλήσουν κρατούν το στόμα τους κλειστό, επικοινωνήσαμε με τον Βουλευτή Αμμοχώστου κ. Νίκο Κέττηρο ο οποίος επιβεβαίωσε πως στην περιοχή Ξυλοφάγου έχουν βρεθεί σπηλιές με οστά παλαιολιθικής εποχής.



Ο κ. Κέττηρος δήλωσε σχετικά στην «24» :

Έχω προσωπικά διερευνήσει το θέμα και φαίνεται πως επιβεβαιώνεται ότι στη συγκεκριμένη περιοχή στο Ξυλοφάγου έχουν βρεθεί απολιθώματα από την παλαιολιθική εποχή τα οποία έχουν σχέση με Νάνο - ιπποπόταμους και Νάνο -ελέφαντες.

Να αναφέρω ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν πέντε σπηλιές: Η σπηλιά του κοκκινόγκρεμου, η σπηλιά με το όνομα μαυροσπηλιά, η σπηλιά του Νικολάτζη, η σπηλιά των Άγιων Σαράντα και η σπηλιά των Εγγλέζων. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η πρόσβαση είναι δύσκολη λόγω της θάλασσας.

Τα απολιθώματα εντοπίστηκαν εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο, είναι περίεργο που δεν έχει αναδειχτεί το θέμα. Εκφράζονται ανησυχίες κατά πόσο η μη ανάδειξη έχει σχέση με την παρουσία του πεδίου βολής των Βρετανών στην περιοχή, το οποίο αναβαθμίστηκε μετά τον τερματισμό του πεδίου βολής στον Ακάμα”.

Ο βουλευτής κ. Κέττηρος τόνισε πως θα ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα και ως μέλος της επιτροπής περιβάλλοντος της βουλής:

«Είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά. Αφορά την ανάπτυξη της περιοχής και εμπίπτει στα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά θέματα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μην ενημερώνει τους κατοίκους για το τι συμβαίνει στην περιοχή τους», τόνισε.

Και τώρα; Τα εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται:

Γιατί δεν γνωστοποιήθηκε η σημαντική αυτή είδηση; Απολιθώματα από την παλαιολιθική εποχή, τα οποία έχουν σχέση με νάνο - ιπποπόταμους και νάνο -ελέφαντες είναι μια σημαντική εξέλιξη για την περιοχή και μπορεί να την βοηθήσει με πολλούς τρόπους (αύξηση τουρισμού κτλ).

Γιατί δεν αξιοποιήθηκε κάτι τέτοιο;

Μήπως κάποιοι (ποιοι;) εξυπηρετούν τους Βρετανούς με τη σιωπή τους; Πως θα κινητοποιηθούν οι κάτοικοι της περιοχής για να αξιοποιήσουν τις σπηλιές αυτές που αποτελούν σπουδαίο πολιτιστικό και τουριστικό υλικό;
Θα αναμένουμε να συζητηθεί το θέμα στη βουλή, με την βοήθεια του βουλευτή κ. Κέττηρου και θα παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις.

Για την ιστορία

Μάθαμε ότι: «Ο Νάνο - ιπποπόταμος της Κύπρου (Ιπποπόταμος ο ελάσσων) είναι εξαφανισμένο είδος ιπποποτάμου που κατοικούσε στην Κύπρο κατά την ύστερη ολόκαινο, δηλαδή 10 ως 12 χιλιάδες χρόνια πριν.

Οι νάνοι ιπποπόταμοι είχαν μικρό μέγεθος. Το μήκος τους έφτανε το 1,50 μέτρο και το ύψος τους τα 75 εκατοστά. Επιπλέον είχαν και άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως το σχήμα της σιαγόνας, τη θέση των ματιών και της μύτης, το μέγεθος των άκρων, το πέλμα των ποδιών, τα οποία υποδηλώνουν ότι περισσότερο περπατούσαν παρά κολυμπούσαν. Ήταν το μικρότερο γνωστό είδος ιπποποτάμου, κάτι που οφείλεται στον νησιωτικό νανισμό.

Την περίοδο που ζούσε ήταν το μεγαλύτερο ζώο της Κύπρου, ήταν φυτοφάγο και δεν είχε φυσικούς εχθρούς. Ευρήματα στην περιοχή του Αετόκρεμμου δείχνουν, ότι ο άνθρωπος της τότε εποχής κυνηγούσε τα ζώα αυτά αλλά πιθανόν δεν συνέβαλε στην εξαφάνιση του είδους».

Οι νάνοι ιπποπόταμοι στην Κύπρο είχαν μήκος 1,50 μέτρου και ύψος 75 εκατοστών ενώ οι νάνοι ελέφαντες είχαν ένα μέτρο ύψος και βάρος 200 κιλά..