Σελίδες

Thessaloniki video tour

6/12/16

Πωλούνται οι αστικές συγκοινωνίες! ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ σε ιταλικά χέρια;




Κι όμως το ενδεχόμενο, αν και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει για το αντίθετο, είναι ανοιχτό καθώς ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ με τα τεράστια ελλείμματα μεταφέρονται στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας...
το νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων του Δημοσίου, δηλαδή.
Την ίδια ώρα και με τα ελλείμματα να συσσωρεύονται, σύμφωνα με την “Ημερησία” από τις 325 λεωφορειακές γραμμές το 2013 και σήμερα υπάρχουν μόλις 250 ενώ για τα τρόλεϊ ήταν 25 γραμμές και έχουν απομείνει μόνο 18.

Τα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ την διετία 2015 • 2016 μειώθηκαν κατά μισό εκατομμύριο! Συγκεκριμένα το 2015 εκτελέστηκαν 3.308.343 δρομολόγια λεωφορείων τα οποία ήταν μειωμένα κατά 130 χιλ. δρομολόγια σε σχέση με το 2014.Σήμερα μόλις 938 λεωφορεία είναι σε θέση να εκτελούν δρομολόγια και 162 τρόλεϊ.Ωστόσο για να εκτελείται το πρόγραμμα θα έπρεπε να εκτελούν δρομολόγια συνολικά 1.366 λεωφορεία και τρόλεϊ.
Μάλιστα κάθε μέρα 10 με 20 οδηγοί σε κάθε ένα από τα 10 αμαξοστάσια περιμένουν να αναλάβουν βάρδια, ωστόσο δεν υπάρχει λεωφορείο για να οδηγήσουν. Αποτέλεσμα είναι να κάθονται καθ΄ όλη τη διάρκεια της βάρδιας αναμένοντας λεωφορείο και να φεύγουν χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει ούτε ένα δρομολόγιο, αλλά πληρώνονται κανονικά.
Δεν είναι ωστόσο μόνο τα προβλήματα. Υπάρχει και υποψήφιος αγοραστής για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Δεν είναι άλλος από τους ιταλικούς σιδηρόδρομους που αγόρασαν τον ΟΣΕ και θέλουν να αναπτύξουν παράλληλο δίκτυο.
"Σύμφωνα με το βιομηχανικό πλάνο του ομίλου για την περίοδο 2017-2020, ο στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συγκοινωνιακού δικτύου, που θα συνδέει μεταξύ τους διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που η FS θα μπορούσε να ενδιαφερθεί και να εξετάσει την είσοδό της στον συγκοινωνιακό τομέα της μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας», δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της ιταλικής εταιρείας, σύμφωνα με την “Ημερησία” που παράλληλα αναφέρει ότι «ανάμεσα στις επόμενες υποψήφιες προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις είναι και οι δύο δημόσιοι συγκοινωνιακοί οργανισμοί της Αθήνας".