Σελίδες

Thessaloniki video tour

6/12/16

Ο Ραούλ Κάστρο ορκίστηκε να υπερασπιστεί «την πατρίδα και τον σοσιαλισμό»


Ο Ραούλ Κάστρο ορκίστηκε να υπερασπιστεί «την πατρίδα και τον σοσιαλισμό»
Να «υπερασπιστεί την πατρίδα και τον σοσιαλισμό» δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο σε εκδήλωση - φόρο τιμής στον πατέρα της κουβανέζικης επανάστασης Φιντέλ Κάστρο. Ανακοίνωσε επίσης πως κατά την επιθυμία του Φιντέλ, θα καταθέσει στην Εθνοσυνέλευση σχέδιο νόμου για να αποτραπεί οποιαδήποτε εκδήλωση προσωπολατρίας.

«Μπροστά στο λείψανο του Φιντέλ (...) στην ηρωική πόλη του Σαντιάγο, ορκιζόμαστε να υπερασπιστούμε την πατρίδα και τον σοσιαλισμό», είπε ο Ραούλ Κάστρο μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν στο ανατολικό τμήμα της χώρας όπου η τέφρα του «λίδερ μάξιμο» θα ενταφιαστεί την Κυριακή.
Εκπλήσσοντας πολλούς στην Κούβα, ο Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσε επίσης πως κατά την επιθυμία του Φιδέλ, θα καταθέσει στην Εθνοσυνέλευση ένα σχέδιο νόμου για να αποτραπεί οποιαδήποτε εκδήλωση προσωπολατρίας.
Ο Φιντέλ επέμενε ότι μετά τον θάνατό του «το όνομά του κι η μορφή του να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ στις ονομασίες θεσμών, τοποθεσιών, πάρκων, λεωφόρων, δρόμων ή άλλων δημόσιων τόπων, και να μην ανεγερθούν ποτέ γι' αυτόν μνημεία, ανδριάντες, αγάλματα και άλλα τέτοια παρόμοια», υπενθύμισε ο πρόεδρος της Κούβας, που διαδέχθηκε τον αδελφό του Φιδέλ το 2006.

Το πλήθος φώναζε «Ραούλ, ο λαός είναι μαζί σου», υπό τα βλέμματα λιγοστών αρχηγών κρατών. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν επίσης ο Αργεντινός θρύλος του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα αλλά και η υπουργός Οικολογίας της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία υπερασπίστηκε τον Φιντέλ Κάστρο, χαρακτηρίζοντάς τον ιστορική μορφή, και απέρριψε κατηγορηματικά τις επικρίσεις σε βάρος του για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.