Σελίδες

Thessaloniki video tour

5/12/16

ΗΠΑ: Σε κλίμα ανησυχίας για την έλευση Τραμπ η τελευταία ευρωπαϊκή περιοδεία του Τζον Κέρι


ΗΠΑ: Σε κλίμα ανησυχίας για την έλευση Τραμπ η τελευταία ευρωπαϊκή περιοδεία του Τζον Κέρι
Με στόχο την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων, και σε κλίμα έντονης ανησυχίας για την επικείμενη εγκατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ξεκινά την τελευταία ευρωπαϊκή περιοδεία του ο Τζον Κέρι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Ρώμη για συνομιλίες με επίκεντρο τη Συρία και τη Λιβύη, αναμένεται να μεταβεί αύριο Σάββατο στην Ουάσιγκτον, ενώ την Κυριακή το βράδυ θα ταξιδέψει για το Βερολίνο.
Εκεί θα συναντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ για να συζητήσουν «την συνεργασία σε μια σειρά ζητημάτων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ιδίως της συνόδους σε επίπεδο υπουργών του ΝΑΤΟ, του ΟΑΣΕ, αλλά και ζητήματα όπως η Συρία και η Ουκρανία» επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.
Την Τρίτη και την Τετάρτη, ο Κέρι θα μεταβεί στην έδρα του ΝΑΤΟ, τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των τακτικών συνεδριάσεων των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Η τελευταία συμμετοχή του Κέρι σε συνεδρίαση του ΝΑΤΟ θα γίνει μέσα σε κλίμα ανησυχίας εξαιτίας του γεγονότος οτι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρείται υπέρμαχος του απομονωτισμού και του προστατευτισμού.
Ο Τζον Κέρι, οι σύμμαχοι και εταίροι του «θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την εδραίωση της ασφάλειας του ΝΑΤΟ, την σταθερότητα του Συμφώνου στην Ανατολή και το Νότο, όπως επίσης και την συνεργασία με την ΕΕ» ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί επίσης με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ θα επιστρέψει την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Αμβούργο της Γερμανίας για να συμμετάσχει στις ετήσιες συνεδριάσεις, σε επίπεδο υπουργών, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ