Σελίδες

Thessaloniki video tour

26/8/16

Τη συνεισφορά της Ελλάδας στο προσφυγικό επαίνεσε η Μέρκελ


Τη συνεισφορά της Ελλάδας στο προσφυγικό επαίνεσε η Μέρκελ
Tην Ελλάδα επαίνεσε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ για τη συνεισφορά της στην υποδοχή μεγάλου αριθμού προσφύγων. Εξέφρασε παράλληλα τη δυσαρέσκειά της για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής, αναφερόμενη στην περιορισμένη ανταπόκριση κάποιων κρατών - μελών.

Η Ευρώπη, «με μόλις 3.000 πρόσφυγες να έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα, δεν έχει υπό καμία έννοια κάνει αυτό που μπορεί κανείς να περιμένει από τα κράτη - μέλη», δήλωσε η κ. Μέρκελ στην «Passauer Neue Presse».
Παράλληλα έσπευσε να υπερασπιστεί την συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, για την περαιτέρω εφαρμογή και αποτελεσματικότητα της οποίας η Ε.Ε. εργάζεται εντατικά, όπως είπε. Επισήμανε ωστόσο ότι και στο θέμα του ασύλου δεν βρισκόμαστε εκεί που θα επιθυμούσε.
Η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι στην Ελλάδα, από τη στιγμή του κλεισίματος των συνόρων της χώρας με τα Σκόπια μέχρι να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία με την Τουρκία, έφτασαν περίπου 45.000 πρόσφυγες.
«Αυτό -σε σχέση με τον πληθυσμό- ισοδυναμεί με το να έφταναν στην Γερμανία μέσα σε λίγες εβδομάδες 360.000 πρόσφυγες και δείχνει πόσο έχει συνεισφέρει η Ελλάδα» τόνισε η καγκελάριος.
Στην ίδια συνέντευξη η Γερμανίδα Καγκελάριος κάλεσε τους πολίτες τουρκικής καταγωγής που ζουν πολλά χρόνια στην Γερμανία «να αναπτύξουν υψηλό βαθμό αφοσίωσης» στη χώρα όπου διαμένουν και «σε αντάλλαγμα, θα προσπαθήσουμε να "τείνουμε ευήκοον ους" σε ό, τι αφορά τις ανησυχίες τους και να τις κατανοήσουμε».
Οι δηλώσεις της προκάλεσαν, ωστόσο, αντιδράσεις τόσο από την τουρκική κοινότητα, όσο και από την αντιπολίτευση.
«Είμαστε κομμάτι της Γερμανίας εδώ και δεκαετίες και ως τέτοιο θεωρούμε τον εαυτό μας», δήλωσε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τουρκικής κοινότητας TGD, Γκιοκάι Σοφούογλου και εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι ξαφνικά αμφισβητείται η αφοσίωση της τουρκικής κοινότητας και ταυτόχρονα το δικαίωμα στην διπλή υπηκοότητα, της οποίας την κατάργηση ζητούν τελευταία πολλά στελέχη του κόμματος της κ. Μέρκελ (CDU) και των Βαυαρών εταίρων της (CSU).
Πηγή: ΑΜΠΕ